Négy nappal a bajnokság újrakezdése előtt vezetőedzőnkkel készítettünk hosszabb interjút.

- Már hetek óta csapatszintű edzések zajlanak. Milyen állapotban vannak a fiúk, készen állunk a bajnoki rajtra?

- Szerintem nincs olyan edző, aki erre most egyértelmű választ tudna adni. Amit lehetett, megtettünk, keményen dolgoztunk, de jóslásokba nem mennék bele. Szombaton már játszottak két Magyar Kupa-meccset és egy bajnokit, azokon is láttuk, hogy minden csapaton meglátszik a kihagyás. Ez egy nagyon új és furcsa helyzet, amire próbáltunk jól reagálni, felkészültünk, bízom benne, hogy ez a tétmeccseken is látszani fog.

- A kényszerszünet kezdődött az otthoni, egyéni edzésekkel, amit a kiscsoportos tréningek, majd a csapatszintű foglalkozások követtek. Mivel próbáltátok a játékosokat visszahozni a korábbi szintre?

- Az első négy hétben otthon voltak, ekkor szinte csak futómunkát tudtak csinálni a játékosok. Ezt elvégezték becsülettel, ráadásul amit kiadtunk, az egy elég erős penzum volt, de ennek önmagában semmi köze a futballhoz. A futás nem helyettesítheti az edzést, a játékot vagy a mérkőzéseket, de abban a helyzetben csak erre volt lehetőség. Miután újra elkezdtük az edzéseket, próbáltunk minél több labdás gyakorlatot végezni, az elején persze óvatosabban, fel kellett újra készítenünk arra a fiúkat, hogy nem csak futnak, hanem felugranak, elindulnak, fordulnak vagy éppen megállnak. Azt követően pedig, hogy újra normális edzéseket tarthattunk, mind technikailag, mind taktikailag próbáltuk visszahozni őket a korábbi szintre.

- Két felkészülési mérkőzést játszottunk, a bajnokság első, illetve második helyezettje ellen. Ezek mennyit segítettek?

- Mind a két edzőmérkőzésen rendben volt a játékunk, két topcsapat ellen domináltunk és meggyőzőek voltunk, amíg nem cseréltem sokat. Egyedül a gólokkal maradtunk adósak, de remélem, hogy a bajnokságban majd kiszakad a zsák. Voltak hátulütői is a meccseknek, sajnos olyan posztokról estek ki játékosaink, ahol egyébként sem vagyunk nagyon sokan. Több variációt is próbáltam, hogy milyen felállásban vagyunk a legerősebbek, sok meccs jön, így rotálni is kell, azért is forgattam a csapatot, hogy mindenki játsszon együtt mindenkivel. Sokat változtattam, akik több poszton is bevethetők, őket kipróbáltam itt is, ott is.

- Több szakember is megemlítette, hogy a sorozatos meccsterhelés közepette nagyobb lehet a sérülésveszély, ennek elkerülése érdekében a bajnokság hátralevő részében ötöt lehet majd cserélni. Ez segíthet?

- Bundesliga- és Premier League-edzők említik, hogy félnek a sérülésektől, hiszen nekik is ismeretlen ez a terep. Egy ilyen hosszú, bajnokság közbeni kihagyás után nehéz megmondani, hogy mennyire bírják majd a játékosok az erőltetett tempót, de abban bízom, hogy a mi labdarúgóink vannak olyan fizikai állapotban, hogy ez nem jelent majd gondot nekik. Újkeletű izomsérülése csak Bedi Bencének van, a többieknek más jellegű a problémája, bízom benne, hogy már senki sem sérül meg a bajnokság végéig. Az öt cserével kapcsolatban volt egy félreértés: jelen helyzetben van aktualitása, mert rengeteg meccset játszunk, nagyon sűrű a program, nekünk ráadásul rengeteg utazással. Egyébként azok a csapatok járhatnak igazán jól az öt cserével, akiknek bő a keretük, így többet változtathatnak majd, nálunk jobban meg vannak számolva a játékosok. A korábbi nyilatkozatomnál nem a mostani, speciális helyzetre céloztam, hiszen most van létjogosultsága az öt cserének, azt viszont tartom, hogy normális viszonyok között, profi ligában komolytalannak gondolom, egyedül a hosszabbításos mérkőzéseknél látom reálisnak. Most viszont segítség lehet a sérülések megelőzésére.

- Nyolc bajnoki van hátra, pozitívum, hogy közvetlen riválisokkal játszunk, tehát a saját kezünkben van a sorsunk. Fogalmazódott meg pontszámbeli cél a hátralevő mérkőzésekre?

- Közhelyként hangozhat, de nem szoktam nyolc meccsben gondolkozni, mindig csak egyben. Ha sorban nyerni tudunk, el fogunk kerülni a kieső helyről, bízom benne, hogy ez most már gyorsan megtörténik, mert megérdemelné a csapat. A kezdet volt igazán nehéz, a bajnokság első három helyezettjéből kettővel idegenben játszottunk, plusz volt egy hazai, Újpest elleni fontos mérkőzés is. Ebben megvolt a rizikó, hogy ha nem jönnek a pontok, akkor túl nagy lehet a lemaradás, de jól sikerült ez az időszak. Ez akkor ér sokat, ha a hátralevő bajnokikon feltesszük az i-re a pontot azzal, hogy nyerünk a közvetlen riválisok ellen vagy újabb bravúrokat hozunk. Nem abban gondolkozom, hogy hány pont kell a bennmaradáshoz, hanem hogy a nyolc mérkőzésből minél többet megnyerjünk.

- Jó esély van rá, hogy egy kaposvári győzelemmel máris a vonal fölé kerüljünk. Lélektanilag igazán fontos ez a meccs?

- Amikor valamiért harcolsz, és van eredménye, az minden szempontból pozitív, de most már ott tartunk, hogy van a játékosokban egy egészséges önbizalom azzal kapcsolatban, hogy reális a bennmaradás, és nem elsősorban az ellenfelekkel kell foglalkoznunk, hanem saját magunkkal. Azt gondolom, mindenki tudja a feladatát, hogy miért edzünk, miért lépünk pályára, itt már nem nekem kell motiválnom a játékosokat.

- Kaposváron dolgoztál korábban edzőként. Ez jelent bármi pluszt számodra?

- Nem szoktam dühből edzősködni vagy egy-egy meccsre kihegyezni a dolgokat. Fél évet dolgoztam Kaposváron, nagyrészt teljesen korrekt emberek vettek körül ott is, így nincsenek rossz érzéseim velük kapcsolatban. Itt egy dolog fontos: ez egy olyan meccs, amit meg kell nyernünk. Eddig nem volt a csapaton a kötelező győzelem nyomása, a korábbi meccseinken inkább az ellenfeleknek volt vesztenivalója, most nekünk lesz.

- Nem lehetnek viszont szurkolók, zárt kapus meccsek jönnek. Ez mekkora hátrány?

- Ez nem jó, főleg azoknak a kluboknak, mint a Zalaegerszeg, ahol sok szurkoló van. Az Újpest ellen több mint 3000 szurkolónk volt kint a stadionban, a Fradi ellen közel teltház volt, és ez sokat segített nekünk. Bízom abban, hogy néhány fordulót követően lazítani fognak ezen, és be fogják engedni a szurkolókat, mert szerintem semmivel nincs nagyobb kockázata meccsre menni, mint étterembe vagy boltba. Látom Pécsen, hogy a vásártéren rengeteg az ember, a stadionban sem lenne nagyobb a kockázat, és a futball a nézőkért van, sok szurkoló előtt jó játszani, Zalaegerszegen pedig különösen sokat segítene nekünk, ha itt lehetnének velünk a szurkolóink, ahogy azt korábban is tették.

- Mi dönthet péntek este?

- Hogy rúgunk gólt, és nem kapunk. Akkor már nyertünk. Egy ilyen leállás után a lényeg a győzelem, a többi most még mellékes. Nem szeretnénk szépen meghalni, annak is örülnék, hogyha amíg belelendülünk, "csúnyán" nyernénk a meccseket, ami helyrebillenteni a dolgokat. Utána lépésről lépésre lehet a jó játék felé menni, de ehhez előbb bent kell maradni, amihez meg a győzelmek kellenek.