Sportigazgatónkkal számos aktualitást érintve készítettünk hosszabb interjút.

- Az éjjel megjelent kormányhatározat értelmében mégis nézők előtt folytatódhat a bajnokság.

- Óriási öröm számunkra a kormány döntése, mert a szurkolóink támogatása nagyon sokat fog segíteni nekünk a kiélezett harcban, még úgy is, hogy csak maximum a stadion egynegyedét tölthetik meg a szabályozás miatt. Bízom benne, hogy a rendelkezésre álló összes jeggyel élni fognak a szurkolóink és közösen sikerül az áhított célt elérnünk.

- Licencügyben sem kell aggódniuk a szurkolóinknak?

- E miatt kell legkevésbé fájni a fejünknek, egy kisebb adminisztrációs hibát vétettünk, amit már hétfőn korrigáltunk. Ezer százalék, hogy ezen nem fog múlni az NB I-es tagságunk.

- Sportszakmailag készen állunk a folytatásra?

- Az idő múlásával sajnálhatjuk igazán, hogy félbeszakadt a bajnokság, mert jó formában és lendületben voltunk. Talán mondhatom, országos vélemény volt, hogy azt a formát tartva biztosan bennmaradunk. A vírus viszont nagyon átírta a történetet, kiszámíthatatlanná téve a folytatást. Szakmailag jól reagáltunk a helyzetre, a játékosok megkapták a programjukat a veszélyhelyzet idejére, és amint a legkisebb lazítások bekövetkeztek, azonnal elkezdtük az edzéseket, aminek köszönhetően fizikálisan teljesen rendben van a csapat. Mégis az az érzésem, hogy nagy hátránnyal jöttünk ki ebből a minifelkészülésből a sok sérülés miatt. Nem tudom, hogy a sérüléseknek a hosszabb leállás vagy egyszerűen csak pech az oka, de sok sérülést szedtünk össze, most ez aggaszt minket a legjobban.

- Milyen sérülések nehezítik a munkát?

- A részletekbe nem mennék bele, de sokféle sérülésünk van a térdsérüléstől az izomsérülésen és az agyrázkódáson keresztül a bordazúzódásig, a sérülések széles skáláját összeszedtük rövid idő alatt. Ez a szakmai stáb munkáját nagyban megnehezíti, de nem egyedi az esetünk, a kupaelődöntőkön és az elmaradt bajnokikon, vagy akár a Bundesligában is láthattuk, hogy sorban jöttek le a játékosok sérülések, görcsök miatt. A keret mennyisége és mélysége is számítani fog az előttünk álló erőltetett menetben és ebben mi most nem állunk jól. Mi nem erre készültünk, szűkebb kerettel rendelkezünk, így nagyon okosan kell gazdálkodni az erőforrásokkal a szakmai stábnak, hogy kit hol, mikor tud használni. De hogy a másik oldalt is nézzük, a játékosok szempontjából ez pozitív is lehet, mindenki megfelelő játéklehetőséget fog kapni. Most tényleg igaz, hogy mindenkire szükség van és mindenki bizonyíthat majd.

- Jelen helyzetben hogy lehet tervezni a június 30. utáni időszakra?

- Nyilvánvalóan az NB I-re készülünk, bízva abban, hogy sikerül kivívni a bennmaradást, de a jövő tervezése most nagyon nehéz feladat. Egyrészt szakmailag nem tudjuk biztosan, hogy NB I-esek vagy NB II-esek leszünk-e, másrészt a következő évre vonatkozó elosztási szabályzatot sem hozta még nyilvánosságra az MLSZ, ami alapján a költségvetést megtervezhetnénk. A tulajdonossal folyamatosan egyeztetünk és tervezzük a jövőt, de neki látni kell a gazdasági hátteret, hogy meghatározhassa a szakma mozgásterét, mert a cél továbbra is a klub gazdasági stabilitásának a fenntartása, nem kockáztathatjuk a klub jövőjét a pillanatnyi sportszakmai sikerek érdekében. Tárgyalni más klubok játékosaival egyelőre nem etikus, a saját játékosokkal pedig nem a legcélszerűbb, de mi mindenképp az NB I-re készülünk és szeretnénk együtt tartani a csapatunkat. Nagyon jó közösség jött össze és jó a hangulat az öltözőben, ráadásul információim szerint augusztus elején már indulna is az új szezon, így nagyon rövid felkészülés áll majd a csapatok rendelkezésére, ezért is lenne fontos, hogy ne legyen túl sok változás.

- Könnyebb lesz igazolni most, mint tavaly nyáron volt?

- Annyival könnyebb, hogy egy év alatt kiderült, kire számíthatunk az NB II-es bajnokcsapatunkból, egy évvel ezelőtt ezt még nehéz volt megjósolni, hogy ki mire képes az NB I-ben. Most már sokkal tisztább a kép, ez könnyebbé teszi a kiválasztást is, de sok múlik a gazdasági hátteren is, hogy milyen lehetőséget tud a tulajdonos biztosítani.

- Tervben van-e második csapat indítása az NB III-ban?

- Már tavaly is terveztük, hogy legyen B-csapatunk, de akkor csak a megyei másodosztályban indíthattuk volna el a második csapatunkat, ami szakmailag értékelhetetlen lett volna. Nagyon örültünk az új MLSZ-kezdeményezésnek, hogy minden NB I-es klubnak lehessen NB III-as csapata, mi szeretnénk ezzel élni, mert ez egy jó lehetőség a fiatalokat átvezetni a felnőtt labdarúgásba, a B-csapat egy hidat képezhet az U19 és az NB I-es keret között. Én az U19-es korosztályt nem érzem indokoltnak, helyette már korábban is a tartalékbajnokság bevezetését vagy az U21-es bajnokság megtartását szorgalmaztam volna azzal a kiegészítéssel, hogy pár túlkoros is játszhasson, hogy ha valakinek a felnőttek közül sérülés vagy formahanyatlás miatt meccsterhelésre lenne szüksége, tudjon hol játszatni. De örülünk az NB III-as lehetőségnek is, mert szeretnénk úgy felépíteni a jövő évi keretet, hogy több olyan fiatalt igazolnánk, akiben van potenciál, és akiknek a beépítése és felépítése hosszútávon biztosíthatja a klub szakmai és gazdasági működésének jövőjét és ehhez elengedhetetlen a versenyeztetésük biztosítása a második csapatban. Ezen kívül továbbra is szoros lesz az együttműködés a Lendva csapatával, meg fogjuk keresni a játékosainknak a fejlődésük szempontjából a megfelelő szintet és játéklehetőséget. Idén is voltak játékosaink náluk, ősszel Szökrönyös, tavasszal pedig Gergényi és Meshack személyében. Sajnos utóbbiak a vírus miatt egy bajnoki kivételével nem léphettek pályára, de az együttműködést folytatni fogjuk. Ezen kívül, ahogy idén, a jövőben is szeretnénk olyan fiataloknak lehetőséget adni, akikben látunk potenciált. Idén Demjén Patrikra és Bolla Bendegúzra alapemberként számoltunk, akik be is váltották a hozzájuk fűzött reményeinket. Sokan kockázatosnak tartották ezt a döntésünket, de a tulajdonossal abban maradtunk, hogy ez erős irányvonal lesz Zalaegerszegen. Gergényi Bencét is kivásároltuk a Honvédtól, valamint Meschackot a nigériai klubjától.

- A saját utánpótlásunkból is jöhetnek fel tehetséges fiatalok?

- Igen, Hegedüs Olivérrel és Köcse Bencével is szerződést szeretnénk kötni, de Sebestyén Lóránt, Németh Erik vagy éppen Szökrönyös Dániel kezét sem engedtük el, velük is hosszútávon számolunk. Az elmúlt években sok fiatal kapott lehetőséget a felnőtt csapatunkban, de kevesen tudták tartósan megugrani a szintet, mint anno Babati Benjamin vagy Bedi Bence. Akiknek nem sikerült, el kellett engednünk, ők ma alacsonyabb osztályokban játszanak, de figyelemmel követjük a fejlődésüket. Nagyon nehéz az utánpótlásunkra támaszkodni, mert a tíz kiemelt akadémia olyan gazdasági előnnyel rendelkezik, ami szinte lehetetlenné teszi, hogy az utánpótlásba máshonnan igazoljunk játékost, örülünk, ha egyáltalán az értékeinket meg tudjuk tartani. Így még kiszámíthatatlanabb, hogy milyen utánpótlást tudunk építeni, ezért is fontos egy második csapat, ahova tehetséges fiatalokat keresünk, akik esetleg külföldről hazatérnek vagy az akadémián megbicsaklott a karrierjük vagy más utat jártak, mint például Zimonyi Dávid. Az ő életútja nagyon érdekes és azt mutatja, nem csak egy út vezet a sikerhez. Ő az akadémiák hívása ellenére inkább elment 16 évesen a megyei egyes Lipót FC-be, ahol már az első évében 7 gólt rúgott, de a tavalyi idényben például már 84 gólig jutott és idén már az NB III-ban lett gólkirály. Több csapat is figyelte már régóta, tudtunk róla futballberkekben, ezért is örültünk, hogy a Lipót ellen játszottunk a kupában, mert így NB I-es védők ellen is meg tudjuk nézni a teljesítményét, de már korábban is szó volt róla, hogy nyártól hozzánk igazolhat. Rá is jó benyomásokat tett a ZTE Aréna hangulata, így szeretnénk, ha nálunk folytatná jövőre, mert láthatólag az NB III-at már kinőtte. De már figyeljük a külföldi játékosokat is, keressük azokat, akikkel meg tudjuk erősíteni a keretünket jövőre. Még minden feltételes módban van, ki marad, ki megy, de már vannak játékosok, akikben gondolkozunk és akikkel fel is vettük a kapcsolatot, hogy ha NB I-esek maradunk, tudjunk erősíteni.

- Milyen tapasztalatokkal szolgált eddig az NB I-es szezon?

- A két Fradi-meccs szenzációs volt, a hangulat és a létszám is felülmúlta a várakozásainkat, de volt olyan mérkőzésünk is, ahol kevesebben voltunk a vártnál, ebben a tekintetben a Kisvárda-meccs volt a mélypont. Ez is mutatja, hogy a lelkesedés a nagyobb múltú csapatok elleni meccseken továbbra is él a régióban és Zalaegerszegen, de a hét NB II-es év nem múlt el nyomtalanul, új generáció nőtt fel, újra meg kell szerettetni a fiatalokkal a klubot és visszaszoktatni az embereket a meccsre járásra.

Már csak ezért is fontos lenne, hogy jövőre is az NB I-ben szerepeljünk, mert a magyar focinak és az NB I megítélésének is fontos, hogy a nagy szurkolói bázissal rendelkező klubok ott legyenek az első osztályban. Mindegy mennyi pénz lesz a magyar fociban, szurkolók nélkül nem lehet erős ligát építeni és nem lehet vonzóvá tenni a bajnokságunkat. Remélem nem lesz Budapest-bajnokság az NB I-ből, hanem a vidéki nagy klubok megerősödnek és visszatérnek a következő években. Igaz, ehhez jó lenne végre visszatérni a jól bevált 16 csapatos első osztályhoz, mert a mostani lebonyolítás sem a szurkolóknak, sem a csapatok 90%-ának nem tetszik.

Marketing vonalon is sok tapasztalatot szereztünk. Van pár helyi vállalkozó és étterem tulajdonos, akik már az NB II-ben is mellettünk voltak és sokat segítettek, de a helyi szponzorok többsége talán kissé várakozó állásponton volt, hogy milyen lesz a csapat az NB I-ben, milyen lesz a megítélésünk. A szakmai fejlődés mellett fontos stratégiai kérdés lesz a jövőben a helyi vállalkozók megnyerése, mert hosszútávon csak úgy lehet tartósan NB I-es futball Zalaegerszegen, ha nem csak Végh Gábor tulajdonos, de a helyi vállalkozók is fontosnak érzik a ZTE-t és segítik a működtetését.