Márciusban több jelenlegi vagy korábbi ZTE-játékos kapott meghívót az utánpótlás válogatottakba. Ennek apropóján beszélgettünk a klub utánpótlásának szakmai vezetőjével, Molnár Balázzsal.

Tavaly nyártól tehetségközpontként működik a ZTE FC, milyen változásokat eredményezett ez eddig?

Az, hogy nyártól tehetségközpont lettünk, főként abban változtatta meg a lehetőségeinket, hogy jóval több fő állású edzővel dolgozunk, így szakmailag még többet tudunk hozzátenni a gyerekek fejlődéséhez. Emellett tehetségközpontként nagyobb anyagi támogatást kapunk az MLSZ-től, így infrastrukturális szempontból is tovább tudunk fejlődni, ezáltal a játékosok minőségi képzésének színvonala is emelkedik. Tehetségközpontként elvárás, hogy a hangsúlyt a 7-15 éves gyerekek képzésére fektessük, hogy megkapják azokat az alapokat, amik később meghatározhatják felnőtt pályafutásukat is. 14-15 éves korukban azonban válaszút elé kerülnek, a kiemelkedő játékosok lehetőséget kapnak, hogy valamelyik kiemelt akadémia játékosai legyenek vagy a ZTE által kijelölt utat választhatják. A tehetségközpontok közül klubunk speciális helyzetben van, mivel évek óta kiemelt figyelmet fordít a fiatal játékosok felnőtt futballba való átvezetésére. Ennek megfelelően második csapatunk az NBIII bajnokságban szerepel, ahol már 16-17 éves tehetségeink is szerepet kapnak. Fiókcsapatunkban, a szlovén másodosztályú Lendva csapatában játszanak azok a fiataljaink, akik már a felnőtt csapatunkban is szerepet kaptak, de még több játéklehetőség kell nekik a fejlődésük érdekében ill. a piramis csúcsaként ott van az első csapatunk, amely az NBI küzdelmeiben szerepel.

Mikor lehet azt mondani, hogy egy klub utánpótlása jól működik?

Nekünk a célunk, hogy minél több saját nevelésű labdarúgó mutatkozzon be a ZTE első csapatában, az utánpótlásban dolgozó edzők ezért dolgoznak nap mint nap. Továbbá egy nagyon jó visszajelzés, hogy az idei évben szinte minden korosztályos válogatottba adtunk játékost, ami elismerés a klubnak és az itt dolgozó kollégáknak is. A márciusi válogatott mérkőzéseken nagyon szurkolunk Mocsi Attilának és Németh Dánielnek, de legalább ennyire büszkék vagyunk két saját nevelésű játékosunkra, Horváth Krisztoferre és Csóka Dánielre is akik a ZTE utánpótlásában eltöltött évek után most a magyar U21 válogatott tagjaként szerepelhetnek újra egy csapatban!

Mit gondol, visszatérhet még egyszer Zalaegerszegre az előbb is említett két játékos?

Nagyon fontos, hogy mi úgy dolgozzunk, hogy ha egy játékos eligazol tőlünk, akkor is jó szívvel gondoljanak vissza az itt eltöltött időre, mert amennyiben esetleg nem úgy alakul a külföldi karrierjük, ahogy szeretnénk, tudják, hogy nevelőegyesületükre mindig számíthatnak és a játékosoknak is mi legyünk az első gondolatuk. Természetesen ez az említett két játékos esetében is fennáll.

Milyen célokat tűzött ki maga elé a klub utánpótlása?

Már évek óta kimondtuk, hogy a képzés mellett, a legfontosabb célunk a felnőtt futballba való integráció, ami azt gondolom, hogy a hazai labdarúgás egyik nagy problémája. Ennek megfelelően alakítottuk ki a játékosainknak ezt a karrier pályát, amit próbálunk egyénenként megtervezni. A tehetséges játékosainkat - akik mentálisan és fizikálisan is érettek már erre - szeretnénk minél előbb bevezetni a felnőtt labdarúgásba, emellett a másik fontos célunk, hogy a legtehetségesebb 14-15 évesek gyerekeket megtartsuk, hogy a mi „építhessük” fel őket és a későbbiekben az első osztályú csapatunk meghatározó játékosai legyenek.