A Zalaegerszegi Torna Egylet Football Club az 1920-ban alakult Zalaegerszegi Torna Egylet jogutódja, mely klub 1973 óta  egy-két rövid megszakítást leszámítva  a magyar labdarúgás első osztályában szerepelt. 2002-ben Magyar Bajnok volt! A ZTE FC Zártkörű Részvénytársaság működteti az NB I-ben szereplő felnőtt csapatot és az Utánpótlás Szakág vezetőn keresztül a SZŐCS JÁNOS LABDARÚGÓ AKADÉMIA csapatait.

A ZTE FC évtizedek óta hagyományosan nagy figyelmet és komoly energiát fordít az utánpótlás nevelésre. Zalaegerszegen 1963-ban kezdte meg működését a Városi Sportiskola. 1973-ben az NBI-be történt feljutás után egy évvel vette át a ZTE az utánpótlás működtetését. 1975-ben létre hozta a Pacsai Labdarúgó Kollégiumot, mint az ország első bentlakásos, speciálisan a labdarúgók képzésére alapított intézményét. Ezzel párhuzamosan Zalaegerszegen kiépítésre került az általános és középiskolákban a labdarúgó osztályok rendszere. A kiválasztás teljes egészében lefedte Zala-megyét, hiszen a beiskolázás előkészítése során a megye összes általános iskoláját végig járták a ZTE labdarúgó szakemberei. Ennek az utánpótlás nevelési rendszernek az eredménye az, hogy közel száz ZTE-nevelésű játékos ölthette magára a ZTE vagy más NBI-es klub mezét a magyar első osztályban.

Ezen hagyományokra építve, ennek a szellemiségnek a továbbvitele érdekében 2009. szeptember 1-jével megkezdte működését a ZTE AKADÉMIA, amely 2013. február 18. óta Szőcs János nevét viseli.
A ZTE FC a labdarúgó utánpótlás nevelés terén nagyon komoly hagyományokkal rendelkezik. Sok olyan kezdeményezés fűződik a klub nevéhez, amelyet a magyar fiatal labdarúgók képzési rendszerében elsőként, vagy az elsők között alkalmazott. A hagyományok tisztelete, megbecsülése a múlt értékeinek megőrzése a jelen generációjának a jövő generációi iránt érzett felelőssége miatt meghatározó jelentőségű. Egy labdarúgó klubnak, jelen esetben a ZTE FC-nek sem lehet sikeres jövője a múlt alapos megismerése, a felhalmozott tudás, ismeret, tapasztalat megfelelő mélységű elemzése nélkül.
Ahhoz, hogy a ZTE FC újra Magyarország vezető utánpótlás nevelő klubjai közé kerüljön, kell egy klub filozófia, amelyre fel lehet építeni a sikeres jövőt. Ezt a filozófiát a SZŐCS JÁNOS LABDARÚGÓ AKADÉMIA esetében a következő szlogen jeleníti meg a legtökéletesebben: MÚLT A JÖVŐÉRT. Ismerd meg, ismertesd meg a ZTE FC múltját, tiszteld és követeld meg a tiszteletet a ZTE FC iránt, légy büszke a ZTE FC-re és ezen elvek mentén érd el, hogy a jövő generáció tagjainak kiváltság legyen a ZTE FC nagy családjához tartozni!


NÉVADÓNK, SZŐCS JÁNOS
Szőcs János 1933. február 18-án született Ikerváron. A 4 általános elvégzése után zalaegerszegi rokonaihoz került, az akkori Deák Ferenc, ma már Zrinyi Miklós Gimnáziumban végezte a 8 osztályt. Ez a sikerekben, sportéletben gazdag időszak pecsételte meg zalaegerszegi kötödését. Labdarúgó pályafutását a Zrínyi SE-ben kezdte, de más sportágakban is jeleskedett. Az 1948-49 évi Országos Középiskolás kosárlabda bajnokság négyes döntőjében zalaegerszegi gimnazistaként szintén részt vett.
1951-ben, érettségi után, a Zalai Építőknél játszott, majd a ZTE akkori elődjéhez, az akkor NBII-es Vörös Meteorhoz hívták, ahol 1952-1953-ig futballozott. Pályafutásában következett a megyei szintű Pécsi EAC, hiszen a tanárképző főiskolát már Pécsen végezte, aztán a sorsnak köszönhetően Pécs akkor kapott NBI-es jogot, így 1955-ben a Pécsi Dózsához igazolt, ahol 1958-ig csapat meghatározó játékosa volt.
Játékára a Budapest Honvéd is felfigyelt és 1958-ban leigazolta a tehetséges focistát. 1962-ig a csapat tagja maradt. 
Az aranycsapat tagjainak nagy része akkor már külföldre igazolt, de ott volt még a csapatban Bozsik, Budai, Kotász és Szőcs János. A csapat legnagyobb sikere az 1959-es Közép Európai Kupának a megnyerése volt.
Ez alatt a négy év alatt elvégezte az akkor legmagasabb edző minősítést, játékosként szakedző lett. 1962-ben már az NB1-es Komlói Bányász keretének tagja, 1965-ig meghatározó játékosa volt. Majd 1965 és 1967 között pedig a Komlói Bányász vezetőedzője lett. Ebben az évben kereste fel a Zalaegerszeg, az akkori feltételek szerint, testnevelő tanári állást kellett vállalnia egy zalaegerszegi iskolában, mindemellett városi szakfelügyelőnek is felkérték, másodállásban pedig edzőként rábízták az akkori ZTE csapatát, a cél az NBII megnyerése volt, hiszen a csapat már 5 év óta próbálkozott a feljutással. Szőcs János a komlói fizetése feléért vállalta a megbízást, hiszen szívügye volt a zalai futball, és ezzel a vállalással egy sikeres évtized kezdődött a ZTE csapata számára.
A ZTE mestere volt 1968-1978-ig. 1968 januárjától, 3,5 év alatt felrepítette a csapatot a legmagasabb osztályba. Az NBI-be felkerült keretben 18-an zalai nevelésű játékosok voltak. 1975-ben egy mérkőzésen szövetségi kapitányként a Magyar válogatottat is irányíthatta április 16-án a Wales elleni EB selejtezőn. 1978-ban elérkezett számára a váltás ideje, a Pécsi MSC-hez került vezetőedzőként 1981-ig.
1981-82 között visszahozta a sors Zalaegerszegre vezetőedzőként a ZTE-hez, immár második alkalommal. Majd következett a Nagykanizsai Olajbányász és a Keszthelyi Haladás csapatának irányítása. 1995-96-os szezonban újra visszafújta a szél a ZTE-hez. 7 meccset vállalt, de már a 3. mérkőzésén bebiztosította a csapat az NBI-es tagságot.
 Élete csupa mesterhármas:
- Három osztályban, NBII, NBI/B, NBI, volt megszakítás nélkül a ZTE edzöje. Három időszakban, 1968-1972, 1981-1982, 1996 irányította a ZTE együttesét.
- Három egyedüli elsőséget tudhat magáénak: vele nyert először bajnokságot az NBII-ben (1968) a ZTE, az élvonalban vele debütált a ZTE, zalai edzőként szövetségi kapitány lett.
- Három NBI-es csapatban játszott: Pécsi Dózsa, Budapest Honvéd, Komlói Bányász.
- Három NBI-es gárdánál tevékenykedett vezetőedzőként: Komló, ZTE, Pécsi MSC.
- Három csapatrészben szerepelt: védelem,középpálya,támadósor.
- Három sportágban ért el számottevő sikereket: labdarúgás, kosárlabda, asztalitenisz.
Munkásságát számos díjjal is elismerték:
- 2002 decemberében a ZTE Kék-Fehér Gálán Életműdíjat kapott.
- Zala megye Megyei jogú város közgyűlése, 2003 májusában Zalaegerszeg sportéletében játszott kiemelkedő szerepéért, a labdarúgó sportág elismertségének növelésében, a tehetségek gondozásában, magas szakmai színvonalon végzett fáradhatatlan tevékenységéért, mellyel elévülhetetlen érdemeket szerzett Zalaegerszeg városának Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető címet adományozták számára.
- 2009-ben Szőcs János az MLSZ legmagasabb, azaz arany fokozatú emlékérmét vehette át az UEFA, illetve a FIFA vezetőitől, a magyar labdarúgásért végzett kimagasló, áldozatkész tevékenységéért.