Az olasz fociélet leállása óta otthon, egyéni edzésterv alapján készül és bízik a folytatásban tehetséges kölcsönjátékosunk.

Szinte napra pontosan egy hónappal ezelőtt készítettünk interjút az olaszországi SPAL Primavera-csapatában remeklő kölcsönjátékosunkkal, a 18. születésnapját idén ünnepelt Horváth Krisztoferrel. Azóta azonban nagyot változott a világ: március 9-én minden sporteseményt, így a labdarúgó-mérkőzéseket is felfüggesztették Olaszországban, ahol azóta tombol a koronavírus-járvány, napról napra értesülünk a médiából a rosszabbnál rosszabb hírekről. Jó hír azonban, hogy Horváth Krisztofer ezeket a heteket már Magyarországon tölti, és az újabb riportunk időpontjának kiválasztása sem a véletlen műve: tegnap, azaz szerdán volt két hete, hogy Krisztofer hazatért, és örömmel jelenthetjük, hogy teljesen tünetmentesen vészelte át ezt az időszakot.

- Az elmúlt két hétben itthon voltam a családommal Szentgyörgyváron, nem mozdultunk ki, mindössze futni mentem ki a szabadba, azon kívül erősítettem is, de szerencsére teljesen jól vagyok a lappangási idő elteltével is – nyilatkozta honlapunknak az elmúlt időszakról. -  Ferrarától nincs messze Lombardia tartomány, ahonnan kiindult a vírus, de eleinte nem vették igazán komolyan az emberek, azt hittük, hogy ez is egy átlagos vírus, ami hamarosan eltűnik majd, de sajnos gyorsan terjedt az egész országban, egyre több fertőzöttet diagnosztizáltak, így az a döntés született, hogy hazaküldik a játékosokat. Szerencse, hogy autóval voltam, így mondhatni könnyen hazajutottam, de mivel repülőjáratokat is töröltek, több csapattársam nem tudott eljönni Ferrarából, és a mai napig ott ragadt. Amikor eljöttem, a klubnál, sőt, a városban sem volt még fertőzött, tehát főként elővigyázatosságból született meg a döntés.

A jövő kilátásairól egyelőre nehéz beszélni, Krisztofer menedzserei tartják a kapcsolatot az olasz klubbal.

- Természetesen kapcsolatban vagyok a csapattársaimmal is, azt tudom, hogy továbbra is rossz a helyzet Olaszországban, és azt is, hogy senki nem tudja igazán, mikor lehet folytatás a fociban. Edzésprogramokat kapunk, amik futásokat, erősítéseket és labdás feladatokat tartalmaznak, ezekkel kell egyelőre formában tartanunk magunkat. Még nagy a tanácstalanság, nyilván én is abban bízom, hogy be lehet majd fejezni a bajnokságot, de jelen helyzetben lehetetlen előre látni.

A tehetséges játékosnak azért is jött nagyon rosszkor a pihenő, hiszen csapata és saját maga is remek formába lendült a tavasszal: Krisztofer 11 bajnokin 6 gólt lőtt és 4 gólpasszt adott, együttese pedig a tabella második helyén áll.

- Úgy érzem, a tavasz folyamán bizonyítottuk, hogy a miénk a második legjobb csapat a bajnokságban. A nyáron új edző vette át az irányítást, kellett hozzá idő, míg összeszokunk vele és megismerte a játékosokat, de idővel ez nagyon jól sikerült, ennek is köszönhető a tavaszi eredményesség. Én is belejöttem, fordulóról fordulóra jöttek a gólok, ezáltal nőtt az önbizalmam is.

Krisztofer kölcsönadása nyárig érvényes, a SPAL-nak opciós joga lesz megvásárolni a fiatal tehetséget, aki már többször is edzhetett a klub első csapatával.

- Van lehetőség a SPAL-nál a Primavera-csapatból felkerülni az első csapat keretébe. Amikor edzéseken szükség van további emberekre a felnőtteknél, mindig tőlünk hívnak játékosokat, és ha jól teljesítesz, megragadhatsz az első csapatban. Én is edzettem már többször a felnőttekkel, a sztárok nagyon segítőkészek, ellátnak hasznos tanácsokkal, mondják, hogy mit csinálok jól, miben kell még fejlődni. Játszottunk már edzőmérkőzést is a Primavera-csapattal az első csapat ellen, ilyenkor nyilván óriási a bizonyítási vágy az emberben. Még nem tudom, nyártól hogy alakul majd a folytatás, a jelenlegi helyzet nem segíti a tervezést.

És hogy a koronavírus-helyzettel kapcsolatban is amennyire lehet, pozitív gondolattal zárjuk le a cikket: Krisztofer is megerősítette, a jelenlegi magyarországi helyzet összehasonlíthatatlan az olasszal. Reméljük, az is marad.