Rengeteg kérdést kapott kapusunk a kedd esti videointerjúban, a legjobbakból válogatottunk.

Kedden este formabontó kezdeményezésként Instagram Live-ot tartottunk klubunk hivatalos Instagram-oldalán, ahol kapusunk, Demjén Patrik válaszolt a szurkolók kérdéseire. A közel egyórás élő videointerjú előtt és alatt is rengeteg kérdés érkezett, a szakmai kérdésektől a személyesekig számos különböző felvetésre reagált hálóőrünk. Az adásba közel 1000 szurkolónk kapcsolódott be, akik bizonyították, hogy riporterként is megállnák a helyüket, hiszen több érdekes vagy éppen meglepő kérdést tettek fel Patriknak – aki egytől egyig mindet meg is válaszolta. Az alábbiakban az interjú legérdekesebb kérdései közül válogattunk, elsősorban a nem hétköznapiakat sorba gyűjtve, így azok sem maradnak válaszok nélkül, akik esetleg lemaradtak a beszélgetésről.

- Ki a legjobb barátod a csapatból?

- Kapustársammal, Szemerédi Norberttel speciálisabb viszonyban vagyunk, hiszen sokkal többet dolgozunk együtt. Bolla Bendegúz ül mellettem az öltözőben, első körben őket mondanám, de mindenkivel jóban vagyok a csapatból.

- Az utánpótlásban játszottál-e másik poszton?

- Igen, sokáig nem is voltam kapus, 10 éves koromban álltam először kapuba. Szinte minden poszton megfordultam a pályán, elsősorban a tengelyben játszottam.

- Melyik a kedvenc meccsed a szezonból?

- Nehéz kérdés. A saját teljesítményemet nézve ide sorolnám a Honvéd elleni hazai meccset, amin bár 1-0-ra kikaptunk, jól ment a védés és Lanzafame tizenegyesét is hárítottam. Ezen kívül a Puskás Akadémia elleni idegenbeli győzelem és a mezőkövesdi siker is a kedvenceim közé tartozik.

- Melyik a kedvenc külföldi bajnokságod?

- A spanyol bajnokság.

- És melyik a kedvenc külföldi csapatod?

- Már nagyon régóta az Arsenalnak szurkolok, rajtuk kívül a Barcelona is közel áll hozzám, a játékstílusuk miatt is.

- Van szerencseszámod?

- Régen a 6-os volt, mostanában viszont már az 1-es.

- Lelkiekben hogy készülsz fel egy mérkőzésre?

- Van egy bevett menetrendem, amit minden meccs előtt követek. Zenét hallgatok, az öltözőben a bal cipőt, a bal kesztyűt veszem fel először, ilyen apróságok.

- Játszol videojátékkal?

- Igen, szoktam, de a FIFA-t nem igazán szeretem.

- Izgultál az első NB I-es meccseden?

- Az elsőn azért igen, de azóta nem jellemző, hogy izgulnék.

- Ki a legjobb játékos az NB I-ben, aki ellen valaha játszottál?

- Lanzafamét mondanám, ő tette a legnagyobb benyomást rám.

- Melyik külföldi topligában játszanál a legszívesebben?

- A spanyolban vagy a németben.

- Melyik támadótól félnél a legjobban, ha szembe kerülnél vele?

- Ha Cristiano Ronaldo vagy Robert Lewadowski játszana ellenünk, biztosan nagyon izgulnék, de megpróbálnánk helytállni, és elrontani a napjukat.

- Messi vagy Ronaldo?

- Messi.

- Ki a legnagyobb mókamester a csapatban?

- Ez egyértelmű: Babati Benjamin.

- Ki a példaképed?

- Jelenleg Marc-André ter Stegen az, akire nagyon felnézek a teljesítménye és a stílusa miatt, a korábbi években pedig Casillas volt a kedvencem, elsősorban miatta lettem kapus.

- Miért a Zetét választottad a nyáron?

- Már tavaly télen megkerestek, akkor még szerettem volna a szezon végéig Budaörsön maradni. Aztán a lehetőség még nyáron is élt, a ZTE pedig az NB I-be jutott, így ez egy nagy lehetőség volt, és igent mondtam.

- A szögleteknél mi alapján döntöd el, hogy kijössz a labdára vagy a kapuban maradsz?

- A labda ívét próbálom kiszámítani, hogy mennyi az esély, hogy kiérek rá és el tudom ütni. Nem egyszerű ez, hiszen sok játékos tömörül a kapu előterében, de próbálok minél több beadást hatástalanítani.

- Rúgtál-e már gólt pályafutásod során?

- Igen, de tétmeccsen sajnos még nem sikerült.

- Mi a kedvenc ételed?

- A lazac, akár évekig is tudnám enni.

- Ki volt a legnevesebb játékos, aki ellen valaha játszottál?

- Amikor az olasz U21-es válogatott ellen játszottunk, ellenfélként volt a pályán Federico Chiesa és Patrick Cutrone, az olasz foci nagy reménységei, akik már a Serie A-ban játszanak. Magyarországon pedig talán Nikolics Nemanja a legnagyobb név, aki ellen játszottam, ő ugye többszörös magyar, lengyel és amerikai gólkirály is.

- A játékos pályafutásod befejezése után el tudod magad képzelni edzőként?

- Igen, szeretnék a pályafutásom után edzősködni, de nagyon sok idő van még addig és nagyon hosszú út vezet odáig, hogy edzővé váljon az ember.

- Radó András vagy Bobál Gergely zárhatja több góllal a szezont?

- Radó Andrisnak jelenleg nagyobb esélye van erre, szurkolunk neki, hogy a gólkirályi címet is megszerezze, hiszen a második helyen áll az NB I góllövőlistáján.

- Voltak mélypontok a karriered során?

- Igen, voltak, de szerintem ezek minden játékosnál megvannak. Ilyenkor kell családi segítség is a helyzet kezeléséhez, de próbáltam minél keményebben edzeni, a meccsen pedig minél jobban teljesíteni, így lehet kijönni a gödörből.

- Mennyit jelent, ha a saját szurkolótáborunk van mögötted, és hogy tudod kizárni, hogyha az ellenfélé?

- Amikor a szurkolóink buzdítanak minket, az nagy mértékben hozzájárul a csapat teljesítményéhez mentálisan, valamint technikailag és taktikailag is. Hálásak vagyunk, hogy ilyen szurkolótáborunk van. Az ellenfél drukkerei természetesen próbálják minden eszközzel a sajátjaikat segíteni. Amikor idegenben játszottunk az Újpest ellen, és a hazai szurkolók 10, 20 és 50 forintosokkal dobáltak, nagyon jó érzés volt összeszedni ezeket a pénzérméket a kapott gól nélkül lehozott bajnoki után.

- A tizenegyeseknél mi alapján döntöd el, hogy merre vetődsz?

- Szerencsére nem sok játékosnak sikerült büntetőből betalálni nekem. Van egy taktika, megbeszéljük előre, hogy a tizenegyesrúgó melyik oldalt választhatja majd, de van egy első megérzés is, ami a legfontosabb ilyenkor.

- Ad plusz erőt a pályán, amikor az ellenfél szurkolói velünk vannak elfoglalva?

- Igen, ilyenkor van egy plusz bizonyítási vágy, hogy ha szidtok minket, lehet, hogy a végén ráfáztok.

- Mi az álmod a fociban?

- A felnőtt válogatottban játszani és külföldi topligában védeni, de idáig még hosszú út vezet. Egyelőre próbálok rövid távú célokat kitűzni magam elé.

- Mit jelent számodra a ZTE?

- A magyar futball meghatározó egyesülete, idén már 100 éve, óriási megtiszteltetés egy ilyen csapatban játszani, amely legyőzte a Manchester Unitedet is. Megteszünk mindent a bennmaradásért, jövőre pedig szeretnénk minél feljebb lépni.

(fotó: Seres Péter)