A váci labdarúgás története a XIX. századig nyúlik vissza, hiszen az első váci egyesületet 1899-ben alapították. Az első mérkőzésüket 1904-ben játszották, szervezett bajnokságban 1912-ben szerepeltek először.

Szereplésük sok évtizeden keresztül hasonlított a többi hasonló kisváros produktumához, ötödosztályú, negyedosztályú, sőt harmadosztályú bajnoki címeket  is szereztek a Dunakanyar labdarúgói, szerepeltek az akkor harmadvonalnak számító NB II-ben is. 
1984-től számítva azonban olyan 16 évet produkáltak a váci labdarúgók, amellyel örökre beírták a nevüket a magyar labdarúgás történetébe.
1984-ben bajnoki címet nyertek a harmadosztályban, rá egy évre, bronzérmet a másodosztályban, 1987-ben pedig a zalaegerszegi illetőségű Haász Sándor vezetésével kivívták a jogot az NB I-ben való szereplésre. 
A magabiztos bennmaradások után Csank János irányításával előbb negyedik helyet, majd két ezüstérmet, végül 1994-ben bajnoki címet szereztek a piros-kék labdarúgók.

Három alkalommal a magyar kupában  a döntőig  is eljutottak, ám nyerni egyszer sem sikerült a Nagy Tibor, Simon Antal (későbbi többszörös ZTE-edző), Füle, Orosz, Puglits, Dzurják, Nyilas, Koszta nevével fémjelzett gárdának. (Az ellenfelek: kétszer az FTC, egyszer az Újpest voltak).

Szintén ezüstérem jutott a Ferencvárossal vívott Szuper kupa  döntő után is a váci labdarúgóknak. 
A kisváros csapata letette névjegyét a nemzetközi porondon is, megmérkőzött többek között a Dinamo Moszkva, a Groningen és a Benfica csapatával is. 
A sikerekben jelentős szerepe volt az anyagi biztonságot adó Samsung cégnek, az 1999/2000-es bajnokság végeztével azonban megsemmisült a gárda.

A negyedosztályból indulva, 2005-re ugyan visszakapaszkodott az első osztályba, ám itteni szereplése tiszavirág életűnek bizonyult. Nyolcéves méltatlan hányadtatás után aztán ismét emelkedő pályára került a csapat.

A korábbi sikerkovács, Csank János két bajnoki címet nyerve, a megyei bajnokságból a másodosztályig vezette a Váci FC labdarúgóit, akik az évek során csapatunk orra alá is sok borsot törtek.
Szerdai ellenfelünk az eddigi fordulók során három-három győzelmet, illetve döntetlent ért el, kétszer veszített, megszerzett 12 pontja azt jelenti, hogy egy esetleges győzelemmel pontszámban beérné a ZTE-t. Edzőjük, Zoran Spisljak ismerős az egerszegi szurkolóknak, hiszen egy éve még a Zetét irányította.

Miután a váci stadion jelen állapotában nem alkalmas másodosztályú mérkőzések lebonyolítására, a Vác FC hazai mérkőzéseit Budapesten, a III. kerületi TVE sporttelepén rendezi meg.