Klubunk és az MLSZ is az előírások betartását kéri a drukkerektől.

Vasárnap 18:55-től a március 7-i, Ferencváros elleni közel teltházas mérkőzés után ismét hazai bajnokit játszik csapatunk, ellenfelünk a Puskás Akadémia lesz. Nagy öröm számunkra, hogy szurkolóink - még ha csak korlátozott számban is - jelen lehetnek az összecsapáson, ám fontos kihangsúlyoznunk, hogy mindenkitől kérjük a járványügyi szabályok betartását. Amennyiben a szurkolók nem tartják be az előírásokat, a rendőrség büntetést szabhat ki és akár zárt kapus mérkőzést is elrendelhet.

A Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapján részletes tájékoztatást tett közzé, amit az alábbiakban közlünk. Mindenkitől felelős magatartást kérünk! A jegyinformációkkal kapcsolatban ide kattintva tájékozódhatsz.

Az MLSZ elismeréssel köszöni a kluboknak az erőfeszítéseket, a szurkolóknak pedig a nagy érdeklődést és támogatást, amelyet az elmúlt hetekben tanúsítottak. A mérkőzések kiváló előkészítés és lebonyolítás mellett zajlanak, a szurkolók nagy többsége felelősen és együttműködően viselkedik a mérkőzéseken. A szurkolói csoportok tagjai az elismerésre méltó buzdítás közben sajnálatosan több mérkőzésen elmulasztották az országos érvényű távolságtartási előírások betartását. A mulasztás esetleges szankcionálása a rendőrség hatáskörébe tartozik, mely megbüntetheti az egyént vagy a szervező klubot is, a Magyar Kupa döntője esetében pedig az MLSZ-t. Ám dönthet akár egy soron következő mérkőzés zárt kapus elrendeléséről is. Annak érdekében, hogy a klubok és az MLSZ elkerülje az esetleges pénzbüntetéseket, és különösen a zárt kapus rendezés elrendelését, arra kérjük a szurkolókat, hogy tartsák be a lelátókon a kormányrendelet előírásait.

Magyarországon május 23-án, Európában az elsők között indult újra a labdarúgó szezon. Az MLSZ köszönettel tartozik annak a 13 klubnak, illetve 16 csapatnak, amely április vége óta különleges erőfeszítésekkel és anyagi áldozatokkal készül a folytatásra. Az ország különböző pontjain közel ezer ember követi a szigorú tesztrendszer előírásait, kerüli a közösségi életet, hogy az edzésekre, mérkőzésekre koncentráljon. Az elmúlt hónapban több mint nyolcezer tesztet végeztek játékosokon, szakembereken, stábtagokon, játékvezetőkön, labdaszedő gyerekeken, fotós és tévés munkatársakon, mentősökön, és eddig minden teszt negatív volt. Ahhoz, hogy ezt a sok áldozattal elért eredményt megőrizzük, a folyamatos teszteket és a szigorúan visszafogott életmódot az utolsó bajnoki mérkőzésig minden szereplőnek fenn kell tartania!

A szövetség a klubokkal egyidejűleg a szurkolóknak is megköszöni a támogatást! A korlátozott számú jegyek rövid idő alatt elfogynak, az MTVA által kivétel nélkül élőben közvetített mérkőzéseken a szokásos magas nézettséget mérik a szakértők. A szurkolók kivétel nélkül fegyelmezettek voltak a jegyvásárlás során és a szigorított beléptetéskor is. A meghatározó többség követte az előírásokat a nézőtéren való elszórt ülésrend betartásában is. A korlátozott létszám mellett is – egyelőre Európában egyedülálló módon – igazi meccshangulat uralkodik a magyar mérkőzéseken, a játékosoknak, csapatoknak minden feltétel adott a jó játékhoz.

A szövetség egyúttal köszönetét fejezi ki az MTVA-nak, az M4 Sport munkatársainak, nemcsak az élőben közvetített mérkőzések számának emelése miatt, hanem azért is, mert a két hónapos versenyprogram minden részletéről való folyamatos tájékoztatással szolgálja ki a közönséget, egyben segíti a csapatok és a szövetség munkáját.

Természetesen az MLSZ is tisztában van azzal, hogy a fenti pozitívumok mellett egyes szurkolói csoportok az eddigi mérkőzéseken figyelmen kívül hagyták a rendelet távolságtartásra vonatkozó előírását. Miközben örömmel tapasztaljuk és megköszönjük az ultrák lelkes, támogató jelenlétét és szurkolását, az előírások elmulasztását a szövetség elítéli, felelőtlenségnek tartja, és ezúton kéri a legvérmesebb szurkolókat az előírások betartására, a jogkövető és felelős magatartásra, a saját egészségük, a szeretett klubjuk játékosainak, szakembereinek, és az ellenfeleknél dolgozók egészsége védelme érdekében.

A rendelet előírásainak be nem tartását a rendőrségnek áll jogában szankcionálni. A hatóság intézkedhet akár a helyszínen az egyes személyekkel szemben, vagy megbüntetheti a szervező egyesületet, amelyet a kormányrendelet felelősként nevesít az előírások betartatása tekintetében. A rendőrség joga a mérkőzések megtartásának engedélyezése és minősítése, és ezen jogkörében lehetősége van a mérkőzés zárt kapus módon történő megtartásának elrendelésére is.

Külön is szólni kell a Magyar Kupa döntőjéről, amelyet az MLSZ szervezett. A kupadöntőre a fenti megállapítások (nagy érdeklődés, kiemelkedő nézettség, megfelelő előkészítés, jó mérkőzés, fantasztikus hangulat és az ultrák tömörülése) természetesen ugyanígy érvényesek. Egy esetleges indokolt szankció a rendőrség joga, a szankció a kupadöntő mérkőzés esetében a szövetséget sújtja, amelyet az MLSZ tudomásul vesz.

A Magyar Kupa döntővel kapcsolatosan újságírói megkeresésre közöljük, hogy a díjátadáson résztvevő Csányi Sándor, MLSZ elnök és a kormányt képviselő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rendelkezett a 24-36 órás negatív teszteredménnyel, ahogy mindenki, aki a szigorú szabályokkal védett sport-zónába belépett a mérkőzés ideje alatt.

A folyamatos tesztelés mellett az egyik legnagyobb felelőtlenség és legkockázatosabb dolog a folyamatos teszteléssel figyelt játékosok és az egészségügyileg ellenőrizetlen szurkolók esetleges érintkezése. A szurkolók és játékosok közös gólöröme, mérkőzés utáni ünneplése, a pacsizás a jelenlegi különleges helyzetben kifejezetten kockázatos, felelőtlen és ezek miatt az MLSZ szabályai által tiltott dolog. Azzal a sportszervezettel szemben, amelynek játékosai ezt a tilalmat megszegik, az MLSZ haladéktalanul fegyelmi eljárást indít.

Összegezve, az elmúlt két hétben lejátszott tizenhárom mérkőzés a távolságtartás fentebb írt kérdését kivéve minden szempontból pozitív eredményeket hozott. Az MLSZ a klubokkal szorosan együttműködve változatlan fegyelemmel, a játékosok és a szurkolók egészségére tekintettel folytatja a munkáját, és törekszik az eddigi pozitívumok megőrzésére.