Balmazújváros labdarúgása több mint százéves múltra tekint vissza.

A többnyire Balmazújvárosi Sport Club néven szereplő futballisták sok évtizeden át tartó alsóbb osztályú tagság után, 1993-tól 1995-ig  az NB II keleti csoportjában szerepeltek, ám két év után kiestek onnan.
1996-ban alakult meg a Balmazújvárosi Football Club, amely a mai napig is működik, még ha az időközben magasra törő egyesület fel is vette a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő nevet.
A csapat szárnyalása a szemünk előtt játszódott le, ennek sikerkovácsa Feczkó Tamás edző volt. 
A fiatal tréner előbb reménytelennek tűnő helyzetben a másodvonalban tartotta az együttest, majd a 2016/17-és évadban az NB II második helyén végezve, sporttörténelmet írva, az első osztályba juttatta a balmazújvárosi csapatot. 
Az élvonalban a sokak szerint eleve kiesésre ítélt újonc csapat bravúrosan szerepelt, bennmaradási esélyei mindvégig megmaradtak. Végül egyéves első osztályú tagság után mégiscsak búcsúzniuk kellett az élvonaltól, a búcsú körülményei azonban meglehetősen furcsára sikerültek, hiszen a kiesés olyan események mentén ment végbe, melyeket aligha fognak valaha is sportszerűségi díjra felterjeszteni.
A ZTE és a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő kapcsolata mindössze ötesztendős múltra tekint vissza. 
A csapatok 2013-tól napjainkig nyolc mérkőzést játszottak, kizárólag csak másodosztályú összecsapásokon találkoztak.
Balmazújvárosban még gólt sem ért el a ZTE, három vereség mellett (2:0, 2:0, 1:0) csupán egy gólnélküli döntetlenre telt.
Zalaegerszegen viszont két döntetlen után (2:2, 3:3) két hazai győzelem született (2:0, 4:1), az összesített mérleg tehát: 8 mérkőzés, 3 balmazújvárosi győzelem, 3 döntetlen, 2 zalaegerszegi győzelem. 
A gólarány 11:11
A hazai pálya dominanciája tehát nem tűnik rossz előjelnek a vasárnapi mérkőzés esélyeit illetően.