A Nyíregyháza Spartacus FC elődje, a Nyíregyházi Vasutas SC az 1928/29-es évad során szerepelt először a magyar labdarúgó bajnokságban.
A piros–kék egylet a második világháború után néhány évet már szerepelt a többcsoportos másodosztályban, ám onnét kiesett és több mint két évtizedig a harmadik - negyedik osztályban tudta csak kvalifikálni magát.
Több vidéki városhoz hasonlóan az erők koncentrációja hozta meg a pozitív változást.
Nyíregyházán 1977-ben egyesült a Nyíregyházi Spartacus Petőfi SC és az NYVSC, az új klub neve Nyíregyházi Vasutas Spartacus SC lett.
Az új gárda két év másodosztályú tagságot követően Temesvári Miklós edző vezetésével 1980-ban feljutott az első osztályba, ahol négy esztendőt töltött el egyhuzamban. Fennállásának legjobb eredményét az első évben érte el, amikor a hetedik helyen végzett.
1984-ben dicstelen körülmények között szakadt meg első osztályú tagsága, ugyanis az utolsó fordulóban, Diósgyőrött aratott 7:2-es győzelmét követően az MLSZ két csapattal együtt (DVTK, Volán) az NBII-be száműzte, ahol négy büntetőponttal volt kénytelen kezdeni a bajnokságot.
1992/93-as évadot követően megszakításokkal még kilenc évadot töltött el az élvonalban, ám 2015-ben, viharos körülmények között ismét a kizárás sorsára jutott.
Az MLSZ döntése máig nehezen érthető, sokak szerint az új, 12 csapatos NB I-hez szükség volt a szabolcsiak kizárására is.
A felháborodás hullámai nehezen csillapodtak, ám a nyírségiek - akik mellett tulajdonosuk, edzőjük és sok játékosuk is kitartott - esélyeshez méltóan, magabiztosan nyerték meg a harmadosztályt. 
A másodosztályban azonban nem sikerült élcsapattá válniuk, ez előbb Mátyus János, majd Lucsánszky Tamás állásába került.
A jelenlegi tréner, Bozsik József jól ismert a zalaegerszegi szurkolók előtt, hiszen a ZTE csapatában nevelkedett, édesapja, Bozsik Péter, a kétezres évek elejének zalai sikerkovácsa pedig tapasztalatával, tanácsaival segíti fia munkáját.
A játékoskeretben három, nemrégiben még kék-fehér mezben játszó labdarúgó is található, Polényi Gábor, Nagy Tamás és a hajdani gólvágó, Daru Bence személyében. 
A nyírségiek keret erős, nagyobb feladatok megoldására is alkalmas.
Jova, Fodor, Rezes, Forró, Dragóner, Gyurján neve egyaránt jól cseng a közvélemény fülének. 
Vasárnapi ellenfelünk a bajnokságot felemás mérleggel kezdte, az 1 győzelem, 2 döntetlen és egy vereség öt megszerzett pontot jelent a szabolcsiak számára.