Szendrei Norbert interjú

Szendrei Norbert 2023 szeptemberében vette magához a csapatkapitányi karszalagot. Kapitányként legelső alkalommal a MOL Magyar Kupa harmadik fordulójában vezette ki a fiúkat a pályára a Cigánd SE ellen, ahol rögtön egy 4-0 arányban megnyert mérkőzésen debütálhatott az újdonsült vezér, méghozzá góllal. Azóta rengeteg mérkőzésen van túl a csapat, sok jó és kevésbé kedves élmény kövezte Szenya útját az új szerepkörben. A kezdetekről és az elmúlt pár hónap történéseiről osztotta meg velünk gondolatait a zalaegerszegi CSK.

 „Nehéz helyzetben volt a csapat, amikor megkaptam ezt a lehetőséget. Utána pár mérkőzésen keresztül szerencsére sikerült veretlennek maradni. Ez később a bajnokságban, a Paks elleni fordulóban megszakadt, de akkor is, és azóta is nagyon pozitívan élem meg a kapitányként töltött időszakot. Nagyon örültem pozíciónak és büszke is vagyok rá. A szezon második felében már a jó eredmények is sűrűbben jönnek és nagyon remélem, hogy ez a tendencia megmarad.”

Februárban öt fordulón át tartó veretlen szériát mutatott be a ZTE úgy, hogy a skalpok közé sorolhatjuk a Fehérvárt, a Puskás Akadémiát vagy éppen a Paksot, akik ellen heroikus küzdelmet vívtunk és fordítottunk idegen környezetben. Ez természetesen az egész csapat és a stáb munkájának köszönhető. A csapatkapitányon kívül több vezéregyéniség, tapasztalt játékos is jelen van és segíti cipelni a terhet.

 „Összességében nem teherként élem meg pozíciót, de sokan vannak, akik szintén hasonló elánnal egyengetik a csapat útját. Stefanos sokszor tart öltözői beszédeket és szavakkal segít lelket, bátorságot önteni a fiúkba. Mance kicsit viccesebb figura, aki leginkább a pályán mutat irányt a ragyogó teljesítményével. Úgy érzem a mi öltözőnk kifejezetten jó morált képvisel, egy nagyon jó közösség alakult ki. Mindenki meghallgatja a másikat, teret engedünk a gondolatoknak és nem az egyéniség, hanem a csapategység a fontos.”

A mámoros kezdés után jött egy kisebb gödör, aminek alján ott volt a kupától való búcsú és egy 5-1-es debreceni zakó. A válogatott szünetet követően aztán újult erővel tértek vissza Márton Gábor fiai és duplán javították ki a Nagyerdei Stadionban történteket. Két szintén 5-1 arányban megnyert mérkőzés következett, ami rendkívül fontos volt mentálisan és pontszámban is.

„Elkerülhetetlen volt, hogy előbb-utóbb kikapjon a csapat. A kérdés az volt, hogy mikor tudunk majd újra talpra állni. Szerencsére ez időben sikerült és nem igényelt semmilyen különösebb beavatkozást. Tettük a dolgunkat tovább és nem kezdtünk bűnbakot keresni egymás között a vereségek során sem. Így a csapategység talán még erősebb lett és ennek aztán meg is lett az eredménye.”

Szendrei Norbert több mint kilencezer ember előtt vezette ki a játékostársakat a gyepre a ZTE Arénában, az FTC elleni mérkőzésen a legutóbbi fordulón. A mérkőzés fordulatokban és gólokban gazdag perceket hozott. A Ferencváros győztes gólját megelőző labdavesztés során a zalaiak szabadrúgást reklamáltak Erdős József, játékvezetőnél.

„Többször is játszottunk már sok néző előtt, de először vezettem ki én a csapatot a pályára ekkora közönség elé, ami fantasztikus érzés volt. Nem érzek különösebb nyomást a pozícióm miatt, úgy gondolom nem is szabad, hiszen a kapitánynak magabiztosságot, nyugalmat kell sugároznia. Minden kétes szituációt próbálok jelezni a játékvezetőnél, most is azt tettem. Felelősséget kell vállalni az utolsó percekben történtek miatt és tanulni kell belőle. Megelőzhettük volna a problémát, ha másképp cselekszünk és erre a jövőben is figyelmet kell majd fordítanunk.”

Mindössze 24 éves kapitányunk már kétszeres magyar kupagyőztesnek mondhatja magát. Az U21-es korosztályos válogatottban is viselte már a szalagot. Több mint száz élvonalbeli mérkőzés van a lábában, a fiatalabb játékosok felnéznek rá, mégis rengeteg ideje van még fejlődni akár, mint labdarúgó, akár vezetőként. 

„Formálódok a mindennapok alatt. Sokszor kapok tanácsokat játékostársaktól, családtagoktól, amiket szívesen meghallgatok. Próbálom megragadni a fontos momentumokat, amik jó irányba mozdíthatnak el. Nem tudok megnevezni konkrét személyeket az életemben, akik útmutatását feltétlenül, rendszeresen kikérném. Nyitott vagyok bárki véleményére, ha segítő szándékkal érkezik. Mindezek mellett követem a top labdarúgást is, sok mérkőzést nézek. Barcelona szurkoló vagyok és ha példaképet kéne megnevezzek Lionel Messi lenne az.”

Szendrei, Zalaegerszegre való érkezésekor nem volt teljesen egészséges. Az akkor még Fehérvár FC játékosa szezon közben szenvedett komolyabb sérülést, ami sebészeti beavatkozást is igényelt. Mindezek ellenére, a ZTE vezetősége hitt abban, hogy a fiatal játékos felépülhet és fontos tagja lehet a csapatnak. A döntés egyértelműen jónak bizonyult és Norbi már túl van az ötvenedik kék-fehér színekben játszott mérkőzésén is.

„Minden klubhoz más és más érzések fűznek. A Honvédnál nevelkedtem és fontos helyet foglal el a szívemben. A legkevesebb időt Fehérváron töltöttem el, de arra az időszakra is szép emlékekkel gondolok vissza. A ZTE viszont egy sérülés után megadta nekem a lehetőséget, ami nagyon nagy pozitívum a számomra és én ezt száz százalékig próbáltam és próbálom meghálálni a mai napig. Örülök, hogy az érkezésem után sikerült elérnünk a történelmi kupagyőzelmet és remélem, hogy a jövőben is lesznek még olyan kiemelkedő eredményeink, amivel viszonozhatom a klubnak a belém fektetett bizalmat.”

 

Köszönjük a tartalmas beszélgetést Szenyának, aki a következőket üzeni a Zete táborának:

„A Fradi meccs kapcsán szeretném megköszönni, hogy ennyien eljöttetek szurkolni. Remélem, hogy ez sokszor fog még megtörténni és tudom, hogy ehhez mi is ugyanúgy kellünk. Szeretnénk hasonló sikereket elérni, mint tettük azt az Újpest és a Diósgyőr ellen. Azon leszünk, hogy a játékunkkal rászolgáljunk arra, hogy hasonló számban vagy akár még többen érkezzetek meccsnapokon a ZTE Arénába.”