Így dolgozik a ZTE FC, az átigazolási időszakra készülve

Megszokhattuk, hogy a szezon végével, nyár kezdetén felrobban az átigazolási piac és javában átrendeződnek a magyar egyesületek keretei. A színfalak mögött már hónapok óta zajlik a munka, a klubváltásokról, szerződések hosszabbításáról való döntés, mind a játékosok, mind a vezetőség számára komoly feladat, amit hosszú, alapos mérlegelés előz meg.

SALLÓI ISTVÁN, klubunk sportigazgatója rövid betekintést nyújtott honlapunk számára, hogyan is készül a ZTE az „átigazolási ablak” nyitányára. A klub kommunikációért felelős csapata is folyamatos kapcsolatban van a vezetőséggel, így igyekszünk mindenről tájékoztatni a szurkolókat.

„Végh Gábor, tulajdonosunk szívén viseli a ZTE minden rezdülését, így a szakmai oldalról napi szintű kapcsolatban vagyok vele. Ez szintén elmondható a marketing és a gazdasági részlegről is, mert minden területen a maximumot várja el tőlünk, hogy a klub folyamatosan fejlődhessen. Ezen felül minden hónapban van legalább egy személyes egyeztetés a tulajdonos, a sportigazgató és a vezetőedző között, amikor értékeljük a mögöttünk hagyott és az előttünk álló feladatokat, teendőket. Mindenki véleményét, tapasztalatát számításba vesszük, természetesen vannak egyező és ellentétes gondolatok is, de nagyon fontos, hogy a döntések meghozatalánál végül egységes álláspontra jussunk, hiszen a klub stabil működtetésének ez az egyik alapja. Ezeknek a megbeszéléseknek köszönhetően, amikor közeleg az átigazolási időszak, már kirajzolódik, kikre számíthatunk és hol tervezhetünk változtatásokat.”

Sportigazgatónk elmondása szerint bár úgy tűnhet a klub eseménytelen időket él az őszi vagy a tavaszi szezon után, amikor a keretről szóló hírek ritkábban látnak napvilágot, ennek ellenére a valóságban nagyon intenzív időszakról beszélhetünk. A tárgyalások eredményeiről természetesen csak akkor van lehetőségünk beszámolni, amikor az aláírások megtörténtek, persze érthető és örülünk, hogy a szurkolók nagyon várják a csapattal kapcsolatos új információkat.

„A fő cél, hogy a felkészülés kezdetére összeálljon a keret, de ez sajnos nem mindig sikerül, ráadásul amíg tart az átigazolási időszak, sok minden változhat. Új ajánlatok érkezhetnek, a korábban eltervezett csapatrész adott esetben nem úgy működik, ahogy szerettük volna vagy épp elérhetővé válnak olyan játékosok, akik júniusban még megszerezhetetlennek tűntek. Ezekre a körülményekre reagálnunk kell és idén is teljesen új lehetőségeket nyitott meg számunkra, hogy Lendva, a testvércsapatunk feljutott a szlovén első osztályba, így még kedvezőbb lehetőségek nyíltak meg számunkra az együttműködés terén. Izgalmas hónapok jönnek, mert rendkívül kiegyenlített bajnokságra számítok, ahol mindenképp szeretnénk jól rajtolni és a tavasszal látott meneteléshez hasonló teljesítményt produkálni.”

Márton Gábor, a klub vezetőedzője beszélt a vezetőséggel való együttműködésről, a felmerülő bizonytalan helyzet állandó kihívásairól és a téli átigazolási időszakban érkezett fiatalokról. Köztük Kiss Bencéről is, akinek a szerződésében lévő plusz kétéves opciót, ahogy arról már korábban beszámoltunk lehívta a ZTE FC vezetősége.

„Kiss Bence és Vogyicska Balázs a jövő labdarúgói, akik az érkezésüket követően nagyon szépen fejlődtek. Természetesen időre van szükség ahhoz, hogy az NB I-ben állandó jó teljesítményt tudjanak nyújtani, de abszolút tehetséges játékosok. Figyelembe kell venni, hogy a kölcsönszerződést töltő játékosok döntése és a körülmények alapján, nekünk nem elég egyetlen tervet szem előtt tartani. Az átigazolási folyamatokat nagyban befolyásolja a piac és a klub helyzete. A szezon végéhez közelítve már több megbeszélésünk is volt a vezetőséggel, leginkább miután már biztossá vált, hogy a klub az első osztályban folytatja. Szeretnék közösen, velük egyetértésben egy olyan magot kialakítani a csapatban, amire hosszabb távon lehet alapozni és e mellé olyan játékosokat igazolni, akik felépíthetők, később pedig piacképesek, értékesíthetők lesznek. Fontos, hogy a keretnek szüksége van erre a magra és az a szakmai stáb munkáját is megkönnyíti, ha nem kell teljesen új csapatot építeni a nyár folyamán. Elégedett lennék, ha a következő szezon kezdetére lenne egy olyan keretünk, akikkel legalább kétféle játékrendszerben tudunk játszani, ahogy azt tettük már a 2023/24-es szezon második felében.”

Egyesületünk Scout részlege a klub filozófiája és a sportigazgató által felállított játékos profilok alapján keresi a potenciális játékosokat. Játékosmegfigyelőink természetesen minden posztra vizsgálnak játékosokat, akiket felvételeken és személyesen egyaránt igyekeznek többször is megnézni és a lehető legtöbb információt begyűjteni róluk. Hiszen számunkra fontosak a játékosok fizikai paraméterei, a hozzáállásuk és azon jellemzők, amik a pályán nem feltétlenül tükröződnek, a labdarúgók személyisége vagy akár a családi állapotuk is.

MAKRAI MÁRK, egyesületünk vezető játékosmegfigyelője folyamatosan tartja a kapcsolatot Sallói Istvánnal, Végh Gáborral és az edzői stábbal is. Munkája során kitartóan járja a környező, külföldi ligákat, Magyarország alsóbb osztályait és az utánpótlás bajnokságokat is.

 „A szezon alatt végzett állandó felderítő munkánk és az újonnan beérkezett információk alapján már az átigazolási időszak kezdetére leszűkítjük a vezetőségnek prezentált listákat és összeállítjuk az árnyékcsapatot, ezzel támogatva a vezetői döntéseket. A feltérképezés során is vannak hosszútávú projektek és olyan játékosok, akiket huzamosabb ideig tudunk vizsgálni. A szabadon igazolható külföldi labdarúgókkal kicsit komplikáltabb a helyzet, az ilyen esetekben kulcsfontosságú, hogy értékelhető statisztikával rendelkezzenek, valamint megfelelő mennyiségű információra tudjunk szert tenni a kapcsolati hálónkon keresztül. Már jóval az átigazolási időszak előtt átbeszéljük a vezetőséggel, hogy milyen pozíciókat szeretnénk megerősíteni, és azon belül milyen profillal rendelkező futballisták vannak fókuszban. A meghatározott igények mentén, a feltérképezés, illetve ügynöki ajánlások segítségével dolgozunk, amelyekből rengeteg érkezik be a klubhoz. A legfontosabb szempont, hogy a potenciális új játékosok igazodjanak a klub által képviselt filozófiához.”