Csapatunk hétvégén értékes sikert ért el a MOL Fehérvár FC ellen, úgy, hogy keretünket többségében fiatal játékosok alkották.

Szurkolóink nagyrésze valószínűleg már hallott róla, hogy csapatunk átlagéletkora a legalacsonyabb az NB I-ben. A 23. fordulóban viszont a megszokottnál is fiatalabb csapat győzött a MOL Fehérvár FC ellen.

A 32. perctől védelmünk átlagéletkora 21,75 év volt és így sikerült kapott gól nélkül lehozni a találkozót. Tovább érdekesség, hogy Waltner Róbert együttese három egymást követő fordulóban nem kapott gólt, amire legutóbb a 2019/20-as szezonban volt példa.

A kezdőcsapat átlagéletkora 24,36 év volt, míg Mocsi Attila beszállásával ez a szám 24 év alá csökkent. A hétvégi mérkőzésen összesen tizenöt játékos lépett pályára, ebből kilenc játékos született 1998-ban, vagy később.

Két utánpótlás-válogatott labdarúgó, Mocsi Attila és Zsóri Dániel is az első mérkőzését játszotta kék-fehér színekben az NB I-ben, emellett Huszti Andrásnak is különleges nap volt a vasárnapi, hisz a jobbhátvéd megszerezte első élvonalbeli találatát.

A fiatalok szereplésével kapcsolatban Végh Gábor nyilatkozott honlapunknak.

„Úgy gondolom, hogy a sokéves munka gyümölcse kezd beérni. A legnagyobb öröm a hétvégi három pont mellett, hogy ezt az eredményt egy ilyen átlagéletkorú csapattal tudtuk elérni. Ez az általam elképzelt ideális állapot. Amikor arról beszélünk, hogy a Zete a jövő klubja, az azt jelenti, hogy megfelelő arányban, de többségében fiatal, nagy potenciállal rendelkező játékosnak adunk lehetőséget. Az előrelépés nem az egyik percről a másikra történik, évről évre építjük a játékosainkat, jó példa erre Meshack Ubochioma, aki 17 évesen érkezett Zalaegerszegre. Már most megvannak azok a fiatal játékosok, akik - megfelelő munka mellett - a következő szezonban segítségünkre lehetnek, gondolok például Szalay Szabolcsra, vagy a kölcsönben remekül futballozó Németh Dánielre és Kovács Barnabásra” – nyilatkozta klubunk elnöke.

A fiatal játékosok mellett, a keretet tapasztaltabb labdarúgók is alkotják, például Kálnoki-Kis Dávid, Bedi Bence, vagy Bojan Sankovic, akik elengedhetetlenek a megfelelő egyensúly megteremtéséhez.

„A fiatalokat akkor lehet beépíteni, ha van egy ilyen masszív gerince a csapatnak. A rutinosabb játékosok nem csak a mérkőzéseken, hanem az edzéseken is példát tudnak mutatni és nekik is köszönhető, hogy ilyen mennyiségben tudunk beépíteni fiatalokat. Ők a csapat legfontosabb láncszemei” – zárta mondandóját Végh Gábor.