Másodedzőnkkel a sikerekről, munkájáról és a szurkolói támogatás fontosságáról is beszélgettünk.

Nincs hiány sikerekből  - a születésnapját pénteken ünneplő - Gombos Zsolt edzői karrierjének elmúlt éveiben. Csapatunk másodedzője – aki korábban Ausztriában, illetve a ZTE utánpótlásában is edzősködött  - az elmúlt két idényben egyaránt megyei első osztályú bajnoki címet nyert az FC Nagykanizsával, 2018 nyarán pedig sikeres osztályozón az NB III-ba jutott a dél-zalai város csapatával – ő tette le tehát a jelenleg az NB III Nyugati csoportjában újoncként hatodik kanizsai csapat alapjait, a keret jelentős része az ő edzősködése alatt, az ő közreműködésével érkezett Nagykanizsára.

„Más szintről beszélünk, de a megyei első osztályt az adott környezetben, adott szituációban, adott csapattal, adott stábbal megnyerni ugyanúgy nagy dolog és remek érzés volt, főleg, amikor többször is mintegy 3500 szurkoló előtt léptünk pályára – kezdte Gombos Zsolt, amikor felvetettük neki, hogy sorozatban a harmadik évben lehet bajnokcsapat edzője. – Amikor nyáron jött a felkérés a ZTE FC másodedzői posztjára, döntenem kellett, hiszen mégiscsak egy NB III-as vezetőedzői posztot hagytam ott, de egy pillanatig sem bántam meg. Egerszegi vagyok, fejlődni és tanulni akartam, valamint nagyobb célokért küzdeni, és maximálisan megtaláltam számításaimat.

Hogy a sors döntött így, szerencsém volt, vagy jól választottam? Valószínűleg mindhárom belejátszik. Bizonyára a személyiségem és a kvalitásaim is számítanak az elmúlt három év nagy sikereiben, de ki kell emelnem, hogy végig remek emberekkel dolgozhattam, értem ez alatt a stábtagokat, a játékosokat és a vezetőket is. Nagyon jól kijövünk egymással stábon belül és a klub többi dolgozójával is, a játékosok között pedig sok a színes egyéniség. Sallói István sportigazgatóval is nagyon jól tudunk együtt dolgozni, Végh Gábor úrnak pedig szintén jár a köszönet azért, hogy ilyen kiváló körülményeket teremt. És a szurkolókat sem szabad elfelejteni: az elmúlt időszakban többször éreztem úgy azokon a meccseken, amikor egy góllal nyertünk, hogy az ő segítségük is kellett a három pont megszerzéséhez.”

„Gombi” vezetőedzőből lett másodedző. Mik a feladatai, és mennyire volt nehéz az átállás? – tettük fel a kérdést.

„Jelentős a különbség. Korábban, amikor vezetőedző voltam, a saját gondolataim, érzéseim alapján döntöttem, a szervezés, a végrehajtás és az ellenőrzés egyaránt az én feladatom volt. Itt, a Zeténél viszont profi körülmények között, egy bővebb stábbal dolgozunk, ahol mindenkinek megvan a saját feladata: a kapusedző készíti fel a kapusokat, az erőnléti edző folyamatosan méri a játékosokat, hogy a lehető legjobb állapotban legyenek és így tovább.

Én közvetlenül nem adok utasításokat a játékosoknak, mert úgy gondolom, az nem jó, ha két edző adott esetben két különböző dolgot mond. Az észrevételeimet Barnának mondom el, aki kikéri a véleményemet, akár az edzésekről, akár az összeállításról van szó. Ezen kívül az én feladatom a videók összeállítása az ellenfél támadó- és védekező pontrúgásairól, amit utána kielemzünk a srácokkal. A meccselés az, ami a legjobban hiányzik, néha el is ragad a hév, és a mérkőzés közben bekiabálok a kispadról a játékosoknak (nevet).”

Nagyon közel a feljutás és a bajnoki cím, amit Gombos Zsolt fantasztikusnak tart, de azt is: szinte mindenki szurkolt és szurkol a ZTE-nek.

„Sok szurkolóval ápolok személyes kapcsolatot, így rendszeresen hívnak vagy küldenek üzeneteket biztatásként és gratuláció céljából is. De ez nem csak a drukkerekre igaz, hanem a volt játékosokra, kollégákra is. Mindenki szeretné, hogy a ZTE NB I-es legyen, de tényleg, az egész országban szurkolnak nekünk. Szimpatikus klub vagyunk, tudják a fociszimpatizánsok, hogy Zalaegerszegen garantált a jó hangulat és remek a környezet. Azért dolgozunk, hogy ez így folytatódjon, és az lenne az igazi siker, ha az NB I-ben meg tudnánk tölteni a stadiont.”