Felfokozott várakozás előzi meg az újjászervezett ZTE FC vasárnapi rajtját, a csapat 11 új játékossal, új vezetőedzővel és sportigazgatóval vág neki a 2018/19-es bajnoki szezonnak. Az igazolásokról, a felkészülésről és a célokról Sallói Istvánnal, klubunk új sportigazgatójával beszélgettünk.

- A szurkolók minden bajnoki rajt előtt a célkitűzésekre, a csapattól elvárt helyezésre kíváncsiak. Mi az a minimum, ami ettől a kerettől elvárható, mit tűztetek ki célként az új bajnokságra?
- Egyértelműen az első hat helyezés valamelyike a célkitűzés, ezen belül is egy olyan csapat, mely versenyképes és harcban lehet a feljutásért. Fontos, hogy kialakuljon egy olyan mag, mely pár igazolással alkalmas lehet arra, hogy a klub századik évfordulójára egyértelműen megcélozhassuk az NBI-et.
- Ezek szerint egyértelmű cél, hogy az évek óta tapasztalható nagy fluktuáció, a játékosállomány folyamatos cserélődése megszűnjön.
- Abszolút így van, lehetetlen ennyi új játékost a kezdőcsapatba igazolni, ha jövőre lesz hét-nyolc olyan játékosunk, akik egyértelműen meghatározó emberek, s melléjük kell két-három minőségi játékost hozni, akikkel szintet tudunk lépni, akkor elégedettel lehetünk. Mindennek persze párosulnia kell az eredményességgel is.
- Milyen mértékben valósultak meg az átigazolásokkal kapcsolatos előzetes elképzeléseid?
- Úgy gondolom, kb. 85%-ban sikerült azokat leigazolni, akiket igazolni akartunk, volt két-három játékos, aki inkább az NBI-et választotta, egy játékost nagyon szerettünk volna megszerezni, de klubja nem akarta eladni, egy kiszemeltünk pedig a Vasasba ment. Egyértelmű pozitívum, hogy akiket nagyon szerettünk volna, azok minket választottak. Főleg az elején nehéz ugyanis meggyőzni a játékost, hogy elhiggye, itt valami alakul, de az első pár igazolás után ez már egyértelmű volt. Számomra egyébként Kiss Máté megszerzése volt a legfontosabb, ő „indította meg a dominót”, aztán jött Madarász és sorban a többiek, ettől kezdve mindenki láthatta, hogy minőségi játékosokat igazolunk, s elhitték, hogy aki idejön, valami nagy dolog részese lehet.
- Lehetnek-e még érkezők vagy távozók, vagy késznek tekinthető a keret?
- Igen, még egy kicsit alakítjuk a keretet, elsősorban szűkítünk inkább, de egy középső védőt még mindenképpen szeretnénk igazolni. Két-három fiatalabb játékost kölcsönadunk, s kapusunk, Kovács Zoltán esetében is olyan megoldást kellett találnunk, ami neki és a klubnak is hasznos lehet, ezért kölcsönadtuk a Vasasnak. Az ő kölcsönadását emberi és szakmai értelemben is
sajnálom, az előzetes terveink szerint nem is fiatal kapusban gondolkoztunk a „fiatalszabály” megoldása kapcsán, de Zöldesi leigazolása után úgy döntöttünk, hogy a csapatépítés és a csapat ereje szempontjából kiszámíthatóbb, ha egy kapussal és egy védőjátékossal teszünk eleget ennek a kötelezettségünknek, s a többi poszton érettebb játékosokat szerepeltetünk. (*Fiatalszabály:
A másodosztályban valamennyi mérkőzésen 90 percen át pályán kell lenni két 1998-ban, vagy még később született játékosnak – a szerk.)

- Melyik csapatokat tartod a másodosztály favoritjainak?
- A felkerülést egyértelműen a Vasas és a Győri ETO célozta meg, valószínűleg a Nyíregyházával is komolyan számolni kell, e pillanatban még nem látjuk a kiesett Balmazújváros valós játékerejét, s a hírek szerint sokat költött erősítésre a Kazincbarcika is.
Valószínűleg lesznek olyan erős csapatok is, melyekre most még nem gondolunk, én ide sorolnám a Budaörsöt is, mely csapat mindenki számára kemény ellenfél lesz.

- Az első három fordulóban utazunk Siófokra és Győrbe, fogadjuk a Csákvárt. Milyen eredménnyel, hány szerzett ponttal lennél elégedett három forduló után?
- Nagyon fontos a jó rajt, nagy lökést adhat egy formálódó csapatnak. Hét megszerzett ponttal maximálisan elégedettek lennénk, ez az eredmény megteremthetné az alapját a szezonnak, a mi csapatunk ugyanis hétről hétre lesz jobb. A legkönnyebb egy csapatnak úgy formálódni, ha közben nyerni is tud.
- Milyen játékerőt képvisel vasárnapi ellenfelünk, a Siófok csapata?
- A Siófok egy masszív csapat, kellemetlen ellenfélre számítok, de nagyon bízom benne, hogy mi vesszük sikerrel az első fordulót.
- A zalaegerszegi jegy- és bérletárak magyar viszonylatban olcsónak számítanak, a stadion szép, a szurkolók kulturált környezetben tekinthetik meg a mérkőzéseket, az árak idén sem emelkednek. Ennek tükrében milyen nézőszámmal lennél elégedett akár az őszi, akár az egész szezon tekintetében?
- Akkor lennék elégedett, ha fokozatosan nőne a nézőszám, és jövő májusban telt ház lenne, ez egyben azt is jelentené, hogy folyamatosan harcban lennénk a feljutásért. A tavalyi év megtépázta a csapat megítélését és a nézőszámokat is, de bízom benne, hogy ez a csapat képes lesz visszacsábítani a lelátóra a szurkolókat.
- Ha egy mondatban kéne összefoglalnod egerszegi terveidet és reményeidet, az miként hangzana?
- Én NBI-es sportigazgatónak tartom magam, s a ZTE-t is NB I-es klubnak tartom…


Zalaegerszeg, 2018. Július 28., 10 óra 30