A DVTK ellen búcsúztunk a Magyar Kupától

Mi indítottuk útjára a labdát közel négy hónap kihagyás után a MOL Magyar Kupában. A sorozat ötödik fordulójában a Diósgyőri VTK otthonába látogattunk, ahol egyetlen találkozó döntött a továbbjutás sorsáról. Ezúttal több kulcsjátékosunk is csak a kispadon foglalt helyet.

A hazaiak sarokrúgáshoz jutottak a 7. percben, amiből már a mérkőzés elején meg is szerezték a vezetést. Jurek kanyarított az ötös vonalához, ahol a labda teljesen üresen találta a lendületből, egészen messziről beinduló Gera Dánielt. Jó ütemben érkezve, ugrania sem kellett, hogy a kapuba bólintson és megszerezte első találatát a ZTE ellen. (1-0)

Sajnos nem sokkal később a Diósgyőr megduplázta az előnyt. A 13. percben veszélyes helyen vesztettünk kontrollt, amiből aztán Pozeg Vancas indult meg a kapunk felé. Bevezette a labdát a tizenhatosunk területére, lövése pedig balszerencsésen pattant meg egy zalai védő lábán és Dombó felett a gólvonal mögé hullott. (2-0)

A 33. percben a DVTK tizenhatosának előterében egy piros mezes kinyújtott karjára pattant a labda a támadásunk során. A VAR vizsgálta az esetet, azonban mivel a szabálytalanság a boxon kívül történt, a játékvezető utólag már nem szankcionálta.

A három perces hosszabbításban jutottunk a legközelebb a szépítéshez. Németh tekert jobb lábbal a bal alsó sarok irányába mintegy 20 méterről, a labda azonban nem sokkal elhaladt az oldalsó léc mellett.

Franchu révén még az első félidő hajrájában egy kapufáig is eljutottak a hazaiak, akkor a labda még kifelé pattant és nem változott az eredmény. A 47. percben azonban három gólra nőtt a DVTK előnye, miután Vancas bal oldalról szépen gurított vissza a középre érkező Szabó Leventéhez. A centerezést követően Szabó becsúszva a hálóba vágta a labdát, ezzel ért véget az első játékrész. (3-0)

A zalaegerszegi kezdő lendületesnek tűnt, a diósgyőri csapat azonban játékban sokkal élesebb, kreatívabb oldalált mutatta és ezzel az átalakított kezdőnk nem tudta felvenni a ritmust. A teljesítményünk több változtatást is igényelt, amik a szünetben meg is érkeztek.

Gruber és Mim érkeztek a gyepre, ami jó döntésnek bizonyult mert a játékunk megélénkült. Fontos volt, hogy mielőbb elkezdjük a felzárkózást és az 54. percben sikerült is a szépítés. Egy nagyszerű kihozatal után a játékszer Mimhez került a bal oldalon. A csereként beállt szélsőnk ragyogó ívben gurított a kapu elé érkező Sajbán Máténak, aki az üres kapuba passzolta a labdát. (3-1)

A második félidő kezdetén a védelmünk is dicséretet érdemelt. A 60. percig Várkonyinak és Csókának is volt létfontosságú szerelése a kapunk előtt, amik rendkívül veszélyes hazai gólhelyzeteket akadályoztak meg.

A 76. percben visszaállította a három gólos különbséget a DVTK. A bal oldalon a csereként pályára lépett Edomwonyi harcosan tartotta meg a labdát és passzolt a mellette felfutó Bényeinek, aki aztán rögtön vissza is tálalt a nigériai elé. Edomwonyi takarásból eresztett meg egy lövést, ami meglepte Dombót és a labda a jobb sarokban kötött ki. (4-1)

Nem sokkal később egy jobb oldalról érkező erős beadásba Mim tudta beletenni a lábát, a mellette védekező Lund azonban talppal eltalálta a zalaegerszegi játékos lábfejét. Zierkelbach Péter játékvezető alapos elemzés után a büntetőpontra mutatott. A labda mögé Yohan Croizet állt és magabiztosan értékesítette a tizenegyest, ismét két gólra zárkóztunk fel. (4-2)

A második negyvenöt percre a támadójátékunk meglehetősen feljavult, a három gólos különbség azonban megoldhatatlan feladatnak bizonyult. Az öt perces hosszabbítás már nem hozott helyzetet, így nem sikerült ledolgozni a korai hátrányt. A végeredmény Diósgyőri VTK – ZTE, 4-2.

Sajbán Máté a 15. találatát szerezte a kupasorozatban és így értékelt a meccs után:

 „Nem volt nehéz dolgom a gólnál, nagyszerű passz érkezett. Örülök, hogy ilyen jól megy a kupában, de a bajnokságban is szeretnék minél több gólt szerezni. Az első tizenöt-húsz percben alárendelt szerepet játszottunk. Rossz ritmusban kezdtük a találkozót és úgy gondolom látszott a játékunkon, hogy nem a megszokott összeállításban léptünk pályára. A második félidőben voltak biztató jelek, de ott sem éreztem, hogy minden gördülékenyen menne.”

Márton Gábor csak három játékost nevezett a kezdőcsapatba a legutóbbi bajnoki összeállításból:

„Mindenkinek szüksége van a játékpercekre, a bajnokságban pedig nem egyszerű azt biztosítani, így a kupában próbáltunk minél több játékosnak lehetőség adni. Nem voltunk elég határozottak a mérkőzés elején, főleg a középpályán. Könnyű gólokat kaptunk, amik rányomták a bélyegét a találkozóra. Ettől függetlenül még 3-0-nál is éreztem, hogy visszajöhetünk a meccsbe és ehhez megvoltak a helyzeteink, góljaink is.”

Következő állomásunk szintén nagyon messze lesz Zalaegerszegtől, ugyanis a Kisvárda otthonába látogatunk az OTP Bank Liga 23. fordulóján. A mérkőzést március 2-án szombaton rendezik, 14:30-as kezdéssel. A cél, tovább folytatni veretlen szériánkat a bajnoki pontgyűjtésben. Hajrá Zete!

ÖSSZEÁLLÍTÁSOK:

DVTK
12 ODYNTSOV - 2 LUND - 3 SZATMÁRI - 10 SZABÓ (61’ EDOMWONYI) - 11 JUREK (61’ BÉNYEI) - 15 STEPHEN - 25 HOLDAMPF - 29 FRANCHU (68’ PERNAMBUCO) - 33 GERA - 59 POPADIUC (61’ VALLEJO) - 94 VANCAS (94’ KAMPETSIS)

ZTE FC

1 DOMBÓ - 4 LESJAK (46’ MIM) - 5 VÁRKONYI - 7 SPOLJARIC (58’ CROIZET) - 9 SAJBÁN (75’ BEDI) - 14 KOVÁCS (46’ SANKOVIC) - 21 CSÓKA - 23 HADIDA - 32 MEDGYES - 88 VOGYICSKA - 97 NÉMETH (46’ GRUBER)