A kialakult helyzet miatt vezetőedzőnk távolmaradásra kényszerült csapatunk találkozójáról, azonban otthonából is teljes erőbedobással segítette együttesünket. Vele beszélgettünk, hogy is fest a home office a labdarúgás világában.

 

 

Hogy érzed magad?

Köszönöm, egyre jobban vagyok. Remélem két hét múlva már ott lehetek a srácokkal az Újpest elleni mérkőzésen és a pálya széléről irányíthatom a gárdát.

 

Hogy láttad a felcsúti összecsapást? Elégedett vagy a látottakkal?

Két oldalról közelíteném meg a mérkőzést. Az eredmény természetesen rendkívül fontos. Ki kellett kecmeregnünk a gödörből és erősebben megyünk tovább. Mindenképp 3 pontot kellett szereznünk és örülök, hogy a játékosok is átérezték a fontosságát. Másrészről a játékunkkal nem voltam teljesen megelégedve. Az ezt megelőző meccseken szebb arcunkat mutattuk, a hétvégén a célfutball került előtérbe. A statisztikai mutatókban alul teljesítettük az elmúlt találkozókat, de ez a profi futball. Ennek ellenére továbbra is célunk a szép foci, természetesen eredményességgel pároztatva. Nem akarunk a szimpatikus vesztes szerepében ragadni. Érdekes a futball és néha igazságtalan is, most valamit visszakaptunk az elmúlt párharcokból.  A vezetőség több célt határozott meg a nyáron, a biztos bentmaradás mellett szórakoztató, látványos futballban részesüljön az, aki kilátogat a ZTE Arénába. Az év elején nagy játékosmozgás volt a klubnál, ami nagyban megnehezítette a dolgunk, de sikerült összehoznunk a kollektívát. Bár néhol az eredményesség kárára is ment a ránk jellemző domináns felfogás, ez nagyban köszönhető annak, hogy olyan típusú együttesekkel csaptunk össze, akik nem a támadó játékot helyezik előtérbe.

Nyilván jött a kritika, amit persze a játékosok is meghallanak és ez könnyen hathat az önbizalmukra, hisz átlagéletkorunknál fogva sem a miénk a legtapasztaltabb keret a bajnokságban. Meg kell szoknunk és tanulnunk helyén kezelni a jó és a rossz impulzusokat, ne ragadjanak el az érzelmek és meg legyen az egyensúly.

 

Új taktikát alkalmaztunk, ami bevált. Ebben a szisztémában Zorannak hatalmas szerepe volt. Maradandó lesz ez a felállás?

A Mezőkövesd ellen már alkalmaztuk ezt a formációt. Fontos a rendszer, de nem szabad túlgondolni. Stabilizálni szerettük volna kicsit a védelmünket. Az eddigi találkozókon magasabban védekeztünk, amelyből helyzeteink is kialakultak, azonban ezeket nem sikerült kihasználnunk, pedig minden meccsen megvoltak a lehetőségek.

A hadrendünk mindig adaptálódik az adott ellenfélhez és a rendelkezésre álló játékosokhoz. A Puskás részéről egy rendkívül jó képességű csapattal mérkőztünk, akik épp egy rossz szériát futnak. Ennek ellenére nem szabad elfelejteni, hogy minőségi keretük és villámgyors támadóik vannak. Így az ellentámadásokra rendezkedtünk be, bár én ebből is többet szerettem volna visszalátni.  Most sajnos kevesebb sanszig jutottuk, de most ez is elég volt. Szép találatokat szereztek a srácok, épp az ilyen bravúros megoldások kellenek, hogy eldöntsük a mérkőzéseket.

Mindig az a legjobb stratégia, amivel nyerni tudsz. Ez a formáció is része marad a repertoárunknak. Úgy gondolom, hogy a nézőknek érdemes a Zete meccseire kijárni, hisz hármas gólátlaggal játsszuk a találkozóinkat. Ez az eredményességet tekintve dicsérendő, azonban a kapott találatok részéről orvoslásra szorul. Ezt csapatszinten kell megoldanunk és javítanunk. Ebben Zorannak nagy szerepet szánunk. Láthattuk, hogy a védelem előtt játszva is jól teljesít, de most hátul van szükségünk a rutinjára. Az pedig, hogy ilyen extrát nyújtott a hétvégén a kapu előtt is, az az egyéni kvalitásait fémjelzi.

 

Hogy tudtad segíteni a csapatot otthonról? Nem lehetett könnyű. Mit engedett a modern technika?

A lehetőségek már sokkal tágabbak az ilyen jellegű problémáknál. Videochaten keresztül mindenkivel tudtam kommunikálni és együtt felépítettük a hetet. A mai világban nem csak önálló edzők vannak, hanem stábok. Olyan emberek, akikben teljesen megbízhatok és kiemelkedőek területükön. Mindenki hatalmasat melózott, melyet ezúton is nagyon köszönök. Nem véletlen, hogy régóta együtt dolgozunk és remélem még sokáig tudjuk együtt gyakorolni a szakmát. 

A mérkőzésnapok furcsák voltak. Edzői karrierem folyamán még sosem hagytam ki találkozót, maximum eltiltás végett, de az sem fogható ehhez a helyzethez, hisz akkor az öltözőben még a játékosaimmal lehettem.  

Az előző hét abban a tekintetben is speciális volt, hogy a lipóti összecsapás alkalmával nem volt közvetítés.  Ennek ellenére végig tudtam követni a meccset és együtt sikerült meghoznunk a megfelelő döntéseket.

Illetve itthon sem estem ki a ritmusból, most több időm van rá, hogy elemezzem a felvételeket, de hiányzik a pálya. Mindennap konzultálok a játékosokkal és szerencsére remek az információáramlás.

 

Több jó teljesítmény és remek megmozdulás volt a hétvégén. Kit láttál kiemelkedőnek?

Nem emelnék ki senkit, együtt dobbant a csapat. Volt már ilyen mérkőzésünk a szezonban, akkor jobb játékkal sikerült győzni. Sokak tudtak érdemben hozzátenni a diadalhoz, az egész csapatnak jár a dicséret. Ezt kell megtartanunk és ebből lehet építkezni a továbbiakban.

 

Második csapatunk is vitézkedik az NB3-ban. Mennyire figyeled az ottani tehetségeket?

Már a szezon elejétől prioritást élvezett fiataljaink fejlesztése és menedzselése. Sokáig együtt készült a két keret, azonban a vírus beálltával kevesebbszer adódik ilyen lehetőség, hisz klubunk mindent megtesz a veszély elkerülése érdekében. Természetesen figyelem őket, remek tanulópénz számukra, hogy elkezdhetik nálunk megszokni a felnőtt bajnokságok intenzitását.

Sajnos a játéknapok gyakori ütközése is gátolja a feljátszások esélyét. Amikor rendeződik a világ, a kiemelkedő ifjoncok előtt nyitva áll az első csapat kapuja. Folyamatosan kapcsolatban állunk az edzői stábbal és hosszú távon realitás, hogy NB1-es játékosok kerüljenek ki a fakóból.

 

Tajti és még sokan az A keretből pályára léptek a Tatabánya ellen. Mi a helyzet velük?

Matyi óriási feladattal érkezett hozzánk. Meghatározó játékos lesz, de hosszú sérülésből jön és sokáig nem tudott együtt készülni a fiúkkal. Rengeteget tréningezik külön, hogy minél hamarabb terhelhető legyen. Külön örülök, hogy a második csapatban mérkőzéseket játszhat, ezzel is közelebb kerülve a visszatéréshez. Egyik napról a másikra nem lehet utolérni magad, de mindenben partner és érik a formája.  

A harmadik liga meccseiről visszatérők természetesen, a protokoll szerint egyből teszten esnek át és amíg nincs eredmény nem csatlakozhatnak a többiekhez. Persze mindenki családban él és közlekedik, mindazonáltal igyekszik mindenki minimális rizikót vállalni. Szomorú, hogy ilyenekről kell beszélnünk, ugyanakkor a stábok emberfelettit nyújtanak.

 

A hétvégén újra a ZTE Arénában szállunk harcba. Mit vársz a Várda elleni mérkőzéstől?

Sokszor volt szerencsénk megnézni ellenfelünket. Egy igazán kellemetlen csapatról beszélhetünk, akik komoly tapasztalattal rendelkező légiósokat tudhatnak soraikban.  Magas az átlagéletkoruk, így a rutin az ő oldalukon áll majd. Az eredményeik is jók, illetve idegenben is tiszteletre méltó a szereplésük.

Feszült összecsapásra számítok, de győztesen kell elhagynunk a pályát! Minden pontnak jelentősége van és javítanunk kell a hazai mérlegünkön. Itthon általában felállt védelem ellen találjuk szembe magunkat. Ha emlékszünk, a szezon elején a Fradit is sikerült beszorítanunk. Előre kell lépnünk abban, hogy ezt a fölényt kamatoztatni is tudjuk!