Az MLSZ kiosztotta február hónap elismeréseit és a legjobb vezetőedzőnek járó díjat a szövetség Márton Gábornak ítélte. A ZTE mestere egy interjú keretein belül válaszolt az elmúlt időszakkal kapcsolatos kérdésekre.

Egyesületünk ragyogóan kezdte a bajnokság tavaszi szezonját és a fejlődés mértéke nem csak a statisztikákban és eredményességben, de a játék képében is fellelhető. Négy győzelemmel és egy döntetlennel, veretlenül zártuk a februárt. A kapott és lőtt gólok arányának kimagasló javulása mellett a megszerzett pontok mennyisége megalapozta Márton Gábor sikerének elismerését.

- Elsősorban gratulálok az átvett díjhoz, ami teljesen megérdemelt, hiszen az elmúlt időszak eredményessége vitathatatlan. A csapathoz nyilván pozitív gondolatokkal érkeztél, mégis gondoltad volna, hogy ilyen sikeresen kezded majd meg a második zalaegerszegi érát?

- Köszönöm szépen, ez igazából a csapat érdeme is. A mi szakmánkban sosem lehetünk biztosak, de természetesen bizakodva jöttem Zalaegerszegre. Örülök neki, hogy ilyen jól alakult a kezdés, de meg kell említenünk, hogy ezek részeredmények és tovább kell dolgoznunk a sikerért.

- Az eredményesség mellett a játék képe is megváltozott az irányításod alatt. A játékosok sokszor említik, hogy tudják mit akarnak játszani és az legalább annyira fontos, hogy a pontszerzés mellett, legyen karaktere a csapatnak. Elégedett vagy a focival, amit látni szeretnél a fiúktól?

- Én az a típus vagyok, aki sosem elégedett, ez teljesen független az eredménytől és ezt próbálom a játékosokba is plántálni. Nekem mindig fontos a játék, de a mostani helyzetünkben kicsit előtérbe kell helyezni az eredményességet. Igazodnunk kell a kerethez is és van egy határozott elképzelésünk arról, hogyan tud a jelenlegi csapat sikeres lenni.

- Ennyire pazar kezdést talán a legoptimistább Zete szurkolók sem vártak mégis olyan csapatoknak tudtunk meglepetést okozni, mint a Fehérvár, a Paks vagy a Puskás Akadémia. Mit gondolsz, van rá esély, hogy esetleg hosszútávon is méltó ellenfeleik legyünk ezeknek a rendszerint éllovas együtteseknek?

- Minden klubnak más-más lehetőségeik vannak költségvetés és játékosigazolás szempontból. Évről évre sok a változás a bajnokságban és ez a vezetőedzők dolgát is megnehezíti. Az, hogy egyenrangú ellenfelei legyünk az említett egyesületeknek, állandóságot igényel. Egy bajnokság arról szól, hogy hosszútávon milyen teljesítményt tud nyújtani egy csapat és ha sok a kilengés egy-egy szezonon belül, akkor nem lehet rivalizálni a dobogósokkal.

- Többször is megfigyelhettük, hogyha a játék képe nem egyezik azzal, amit elterveztetek és nem kedvezően alakul a mérkőzés, akkor nem habozol és akár már a félidőben változtatásokra szánod el magad. A támadókat szintén többször rotálod, akár már a kezdőcsapatban. A minőségi cserék az oka, hogy ilyen könnyen rotálod a keretet és használod ki a padon lévő lehetőségeket?

- Nem jó, hogyha sokat, esetleg gyorsan kell cserélni, de akadnak olyan szituációk, amik ezt kikényszerítik. Engem az vezérel, hogy rájöjjek mi az, ami az adott mérkőzésen a játék képe és eredménye alapján a legjobb a csapatnak. Nem árt, ha egy védelem sokat játszik együtt, főleg, ha az jól működik. A nagy igénybevételnek azonban mindig a támadók és a középpályások vannak kitéve és ezért szükséges ezeken a posztokon többet frissíteni.

- Nagyon sok fiatal van a keretben, akik még csak most kezdik megszerezni a rutint a folyamatos szerepléssel. Sok helyen, akár top ligákban látjuk, hogy a megfelelő utánpótlás nélkül a teljesítmény egyik évről a másikra visszaeshet. Valamint azt is, hogy a kizárólag fiatal tehetségekből álló csapatok sem feltétlenül tudnak eredményes játékot mutatni. Mennyire nehéz megtalálni ezt az egyensúlyt, amikor a kereteket állítjátok össze?

- Nem könnyű feladat megoldani ezt, nem csak a vezetőedzők és a stáb, hanem a klubvezetés számára sem. Én személy szerint nagyon bízok a fiatalokban, szeretek lehetőséget adni nekik, amennyiben az adott játékosok megérdemlik, megérettek rá.

- Érdekes, hogy bár minden meccsen hatalmas csata zajlik, a velünk egy cipőben lévő egyesületek azok, akik úgymond megtréfáltak. Ide sorolhatjuk például a Kisvárdát vagy a Mezőkövesdet. Mit gondolsz, van annak különösebb oka, hogy az előrébb elhelyezkedő csapatok ellen játszottuk az eredményesebb focit?

- Ezek ellen a csapatok ellen sajnos rosszabb játékot mutattunk, a legnagyobb probléma pedig az említett mérkőzéseken a helyzetkihasználásunk volt. Az első félidőben a lehetőségeink alapján nekünk kellett volna vezetni akár több góllal is, aztán mégis szinte a semmiből, mi kaptuk azt a bizonyos elsőt. Minden csapat győzelmi kényszerben van, próbálnak futballozni, az említetteken kívül nem látom különösebb okát annak, hogy épp ellenük gyűjtöttünk kevesebb pontot.

- Az elmúlt találkozók alapján talán kissé elfáradt a csapat, azonban az MTK elleni döntetlennel immár kilenc pont a különbség köztünk és a minket üldözők között. Egy esetleges debreceni pontszerzés és az azt követő válogatott szünet talán megnyugtatná kicsit a fiúkat. Milyen tervekkel indultok neki a következő időszaknak?

- Minden csapat ugyanannyit játszott, mint mi és sokaknál észrevehető ez a fáradtság, ez nem csak minket érint. Ilyenkor azok az egyesületek vannak előnyben, akik mélyebb kerettel rendelkeznek. Mi bízunk benne, hogy a visszatérő, heti ritmusban érkező találkozók között lesz elég időnk frissíteni a csapatot. Szeretnénk pontot szerezni Debrecenben és lesz egy rövidebb szünet is, amit azok a játékosok, akiknek szüksége van rá, pihenéssel fogják tölteni.

Gratulálunk Márton Gábornak az elismeréshez és további, hasonlóan sikeres hónapokat kívánunk!