Öt góllal őriztük meg veretlenségünket a ZTE Arénában

Az OTP Bank Liga 26. fordulójában a Diósgyőri VTK együttesét fogadtuk hazai pályán. Sérülések miatt több alapembert is nélkülöznie kellet Márton Gábornak. Nem lehetett ott a keretben Csóka, Várkonyi, Gruber és Meshack sem.

A találkozó első tíz percében leginkább hosszú indításokkal próbálkoztak a felek. Az első igazán veszélyes akciót nekünk sikerült megjátszani amikor Mim tisztán kaphatta Medgyestől a labdát a bal oldalon, középre húzott és nagyszerűen tálalt a védők között Croizet elé. A francia támadó kissé hosszan vette át a remek passzt és a vendégek kapusa még időben kiért, hogy szögletre mentsen.

Nem sokkal később épp Croizet ívelt a vendégek kapuja elé, a beadásra Sajbán és Odyntsov is indultak. Utóbbi hiába jött, Sajbán hamarabb érte el a labdát, fejese azonban a kapu tetején landolt.

Lemásolva a korábbi akciót a 24. percben ismét a tízesünk tekert a védővonal mögé, ezúttal Mim érkezett és próbálta meg visszafejelni a játékszert a mellette tátongó üres területre, Mance azonban nem ért oda a lekészítésre.

A 26. percben Croizet harmadik kulcspasszát adta fél óra alatt, nagyszerű perdítése sokakat meglepett és Mim megiramodhatott a bal oldalon. A lépéselőnyben lévő támadóink kivétel nélkül érkeztek a kapu elé. Mim Gergely hibátlan ütemben lőtte be középre a labdát, amit Mance kapásból lőtt. A horvát próbálkozását még lábbal védte a vendégek kapusa, Sajbán azonban szemfüles volt, érkezett és megszerezte a vezetést. (1-0)

Rövidesen a találatunk után ismét egy nagy helyzetet alakítottunk ki Sajbán révén, aki fejjel megszelídítve a magasan kapott labdát az alapvonalnál találta magát, majd laposan visszagurított az érkező Mim elé. Miután a szélsőnk kicsit maga mögé kapta a labdát már nem tudott eléggé visszanyúlni, hogy lőni is tudjon.

A 35. percben Sajbán harcossága hozott ismét rendkívül nagy lehetőséget a csapatnak, amikor a tizenhatoson belül buktatta őt a mögötte védekező Gera. Bognár Tamás hezitálás nélkül a büntetőpontra mutatott és a tizenegyest Antonio Mance higgadtan értékesítette. Már az első félidőben sikerült megdupláznunk a különbséget. (2-0)

Nagy összhangban mozgott a csapat az első félidőben. A DVTK mindössze két lövést tudott elereszteni és egyik sem találta el a kaput. A stabil védekezésből indított kontrák, Croizet visszalépései és indításai, Mim gyorsasága és Sajbán élessége meghozták a kellő eredményt, két gólos előnnyel mehettünk a pihenőre.

A második játékrész csendesen kezdődött, negyedóra játék után továbbra is átengedtük a DVTK számára a kezdeményezést és a labdaszerzésekre, kontrákra alapoztunk.

A 60. percben aztán a vendégek eljutottak az első gólhelyzetig, amit rögtön értékesítettek is. Pozeg Vancas cselezett befelé a bal oldalról, Klimovichhoz passzolt, akitől rögtön visszakapta a labdát. Ekkora Pozeg már lövőhelyzetben volt, de még kipiszkálta a mellette érkező Pernambucohoz a játékszert, hogy a bevetődő Evangelou ne tudjon blokkolni. A csereként beállt brazil nem hibázott és a jobb kapufa mellett a hálóba helyezett. (2-1)

Nem törődtünk bele az egy gólos különbségbe és rögtön két perccel a Diósgyőr szépítő találata után a mérkőzésen rendkívül aktívan játszó Yohan Croizet visszaállította a korábbi előnyt. Ezúttal a pálya jobb szélén tűnt fel, középre indulva amíg tudta vezette a labdát majd szépen tekert a jobb sarok irányába. Sem a védők, sem a hálóőr nem tudott már közbeavatkozni. Francia karmesterünk góllal koronázta meg a teljesítményét. (3-1)

A csereként beállt Vogyicska Balázs kulcsszerepet játszott a negyedik találatunkban, ugyanis a 81. percben kiváló ütemben ugratta ki a mellette beinduló Sajbánt. A kilencesünk ekkor már teljesen szabadon volt és erősen középre küldte a labdát. A játékszerbe Odyntsov úgy ért bele, hogy az a felső lécre pattant, majd a tisztázni érkező Lund lábáról aztán a gólvonal mögé csorgott. A hajrába lépve háromra nőtt a különbség köztünk és a Diósgyőr között. (4-1)

A két perces hosszabbításban sakk-mattra játszott helyzettel zártuk le a mérkőzést. Vogyicska ugrott ki az ekkor már kissé zavarodott védők mögé és önzetlenül a másik oldalon kisegítő Sajbán elé passzolt, aki az üres kapuba pofozta a labdát. (5-1)

Nem csak eredményes, de szép focival őriztük meg tavaszi veretlenségünket a ZTE Arénában, ami immár zsinórban hat bajnoki mérkőzés óta tart. A rendkívül látványos és eredményes támadójátékunk mellett ki kell emelni a védelmet és a nagy mezőnymunkát végző Sankovic – Bedi párost is. A végeredmény ZTE FC – Diósgyőri VTK, 5-1.

Sajbán Máté duplázott és ezzel négy találatnál jár a ligában. Így értékelt a találkozó után:

„Az első gólomnál egy nagyon szépen felépített támadást vittünk végig. Yohan passza remek volt és Mim Geri is pontosan tálalt középre. Antonio lövését bravúrral védték, de tudtam, hogy érkeznem kell és örülök, hogy ismét betaláltam. Egy játékos életében negatív dolog, ha kevesebbet játszik, mint amennyit szeretne és nagy a konkurencia a csapaton belül. Mindenki meccsről-meccsre szerezte a gólokat, így nehéz kiharcolni a helyed a kezdőcsapatban. Volt egy kis fáradtság, mentális megtorpanás a válogatott szünet előtt, de a nagyszerű kezdés után azt a tempót nem lehet végig tartani. Szerencsére sikerült kicsit felfrissülnünk és örülünk ennek a nagyszerű eredménynek.”

Márton Gábor, vezetőedző a következőket mondta a nagy arányú győzelem kapcsán.

„Örülünk a három pontnak. Úgy gondolom a játékosok fejlődni akarnak és le a kalappal a csapat előtt, mert fantasztikusan játszottak. A meccs elejétől fogva rengeteg helyzetet dolgoztunk ki, amik közül ezúttal sokat értékesítettünk is. Masszívan játszottunk és a Debrecen elleni nagy vereség után egy ilyen hasonlóan nagy győzelem most sokat jelent.”

Következő alkalommal az Újpest otthonába látogatunk majd az OTP Bank Ligában, ahol szintén egy nagyon fontos találkozóra készülhetünk, azt követően, április 14-én pedig visszatérünk a ZTE Arénába, méghozzá egy ZTE-Fradi mérkőzésre, amelyre már a jegyek elérhetők ITTHajrá, Zete!

 

ÖSSZEÁLLÍTÁSOK

ZTE FC
1 DOMBÓ – 6 MIM – 9 SAJBÁN – 10 CROIZET (65’ KISS) – 11 SZENDREI – 18 SANKOVIC – 19 MANCE (83’ NÉMETH) – 27 BEDI – 32 MEDGYES (73’ VOGYICSKA) – 33 SAFRONOV – 41 EVANGELOU

DVTK
12 ODYNTSOV – 2 LUND – 3 SZATMÁRI – 11 JUREK (55’ PERNAMBUCO) – 15 STEPHEN (72’ KAMPETSIS) – 20 BÉNYEI (55’ KLIMOVICH) – 25 HOLDAMPF – 33 GERA (46’ BOKROS) – 34 EDOMWONYI – 50 VALLEJO (79’ POPADIUC) – 94 POZEG