Interjú Sallói Istvánnal, az elmúlt hetek eseményeiről

Február 14-én éjfélkor, Magyarországon is lezárult a téli átigazolási időszak. Ez egyben a zárása is az őszi és tavaszi szezont összekötő kapocsnak, amit csapatunk aktívan élt meg az elmúlt hetekben. Sokan távoztak és érkeztek, számos felkészülési meccset játszottunk, részt vettünk egy ciprusi edzőtáborban és túl vagyunk három rendkívül fontos, eredményes mérkőzésen. Ezekről az eseményekről osztotta meg velünk gondolatait Sallói István, a klub sportigazgatója.

ÁTIGAZOLÁSI TERVEK

Az edzőváltás után, folyamatosan egyeztettünk Márton Gáborral arról, hogy milyen posztokon szükséges a frissítés, milyen változtatásokat igényel a keret, ahhoz, hogy elérjük a kívánt célokat a jövőben.

„Az átigazolási időszak, mindig jó lehetőség, arra, hogy a meglévő kereten, szükséges változtatásokat eszközöljünk, de a célunk soha nem az, hogy létszámot növeljünk. Csak olyan játékosok kerülhetnek szóba, akiknek valamilyen hozzáadott értéke lehet a csapatteljesítményhez, de mellette illeszkedik a klub filozófiájába is. Türelemre és kitartásra van szükség mindenki részéről, ami idegőrlő folyamat tud lenni, pláne a téli átigazolási időszakban, mert a bajnoki rajt gyorsan közelít, és a szakma minél előbb szeretné látni a végleges keretet.

FOLYAMATOK

Az átigazolási eseményeket csapatmunkával bonyolítjuk. Bár a folyamatokat sportigazgatóként én koordinálom, a scoutok előkészítő munkája alapján, a tulajdonos és a vezetőedző is aktívan részt vesz a folyamatokban és döntésekben. Ezen három személy együttműködése, közös munkája elengedhetetlen a siker érdekében. Igyekszünk konszenzuson alapuló döntéseket hozni, mert a legdrágább igazolás mindig az, aki nem válik be, amit nem lehet sajnos soha teljesen elkerülni, de egy olyan feszes büdzsével működő klubnál mint a mienk, nagyon fontos, hogy minimalizáljuk a hibaszázalékot.

„A tulajdonos gazdasági oldalról vesz részt a folyamatokban és lehetőség szerint biztosítja a forrásokat. A sportigazgató a jelent és a jövőt is figyelembe véve hoz döntéseket a klub filozófiájának megfelelően. A vezetőedző pedig a pillanatnyi eredmények érdekében, megoldásokat keres.”

VÁLTOZÁSOK

Decemberben úgy váltunk el, hogy tavasszal is 4-3-3-as felállásban játszunk, ahol jobb oldali védőre, belső középpályásra és szélsőre van szükségünk. Megvoltak a kiszemelt játékosok mindegyik pozícióra, de különböző okok miatt elakadtak a tárgyalások, így nem sikerült a felkészülés kezdetére realizálni az elképzeléseinket, ami megváltoztatta a lépéseinket.”

A felkészülés alatt a szakmai stáb véleménye a megoldást keresve szintén változott, amihez elkerülhetetlen volt az alkalmazkodás. A játékrendszer 3-5-2-es felállásra alakult, és a meglévő játékosaink láttak el nagyszerűen számukra új pozíciókat és feladatokat, ezért már nem kerestünk jobb oldali védőt és szélsőt, inkább még egy csatár lett a prioritás.

AKADÁLYOK

„Az egyik legnehezebb átigazolási időszakon vagyunk túl, rengeteg változáshoz kellett alkalmazkodunk és nagyon sok kiszemeltről kellet lemondjunk különböző okok miatt. Nem nevezném a legsikeresebbnek ezt az átigazolási időszakot, de úgy gondolom, a végeredményt nézve, sikerült olyan játékosokat a klubhoz csábítanunk, akik pluszt jelenthetnek a csapatnak.”

A klub mindig megpróbál célzottan olyan játékosokat igazolni, akikben potenciált vagy azonnali erősítést lát. Ehhez rengeteg szempontot és különböző nehézségeket kell figyelembe venni, megoldani.

  • „Nagyon fontos, hogy nem szabad túlvállalni magunkat gazdaságilag, mert annak egyensúlya létfontosságú a klub életében. Végh Gábor nehéz helyzetben vette át az egyesület irányítását és vállalta, hogy az ő regnálása alatt nem kerül többet olyan gazdasági körülmények közé.”
  • „Annak ellenére, hogy a magyar bajnokság nagyon sokat fejlődött és ezt a külföldről érkező játékosok, stábtagok is így látják, még mindig nem élvez prioritást a hasonló szintű bajnokságok mellett.”

 „Nagyon örülünk, hogy a szakmai stáb jól reagált a nehézségek ellenére a kihívásokra és a rendelkezésére álló játékoskeretet aktivizálta úgy, hogy ilyen eredményeket érjünk el a bajnokság folytatásában.”

 

 

ÉRKEZTEK

Összesen négy játékost igazoltunk. Név szerint Kiss Bence, Guy Hadida, Vogyicska Balázs és kölcsönszerződéssel érkezett hozzánk a szezon végéig Gruber Zsombor. Sallói István gondolatai a következők a frissen érkezett játékosokról:

KISS BENCE - „Már régóta figyeltük és érdeklődtünk a leigazolása iránt. Most minden megfelelően alakult a klub és az ő számára is. Labdabiztos játékos, aki gyorsan beilleszkedett és jól is teljesít az érkezése óta.”
VOGYICSKA BALÁZS - „Márton Gábor már jól ismeri, nagyon tehetséges szélsőnek tartjuk. Technikás, gyors, jó beadásai vannak. A klub mentalitása, hogy sok fiatalnak adunk lehetőséget, Balázzsal is hosszútávra számolunk és bízunk benne, hogy ezt meghálálja.”
GUY HADIDA - „Sajnos későn került hozzánk, ő is egy kreatív támadó középpályás, akinek nagyon jó bal lába van. Legnagyobb erőssége, hogy nagyszerűen végzi a pontrúgásokat, amikkel mérkőzéseket is lehet nyerni. Reméljük sikerül beépíteni a csapatba.”
GRUBER ZSOMBOR - „Miután a Ferencváros leigazolta felvettük a klubbal a kapcsolatot, akikkel nagyon jó viszonyt ápolunk. Tökéletesen illeszkedik abba a profilba, amit a klub elképzel. Fiatal, tehetséges, motivált és minőségi támadó. Nagyon örülünk neki, hasznos tagja lehet a mostani játékrendszerünknek.”

A klub sportigazgatója kiemelte továbbá a csapatkapitány, Szendrei Norbert teljesítményét, aki rendkívül gyorsan alkalmazkodott és magabiztosan, magas színvonalon látja el az új szerepkörét.

TÁVOZTAK

„A szakmai stábbal való folyamatos egyeztetés mellett, figyelembe kell venni azokat a játékosokat is, akik kevesebb játéklehetőséget kapnak majd a jövőben.”

Voltak, akik nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket és vannak olyanok is, akik számára a legfontosabb tényező nem más, mint a játékidő. Sallói István elmondása szerint sokat egyeztettek azokról a fiatalokról, akik nálunk bontogatják a szárnyaikat. Jelenleg a jó eredmény a legfontosabb a klub számára és így a tapasztaltabb tagok előnyt élveznek, de a kölcsönbe adott játékosok számára is a folyamatos játék lehet a legjobb opció.
Elhagyták a csapatot, Daniel Milovanovikj és Todor Todoroski. Kölcsönszerződéssel távoztak tőlünk, Huszti András, Klausz Milán, Soltész István és Szalay Szabolcs.

„Hittünk és továbbra is hiszünk a keretben, nem az volt a terv, hogy teljesen kicseréljük. A változások azonban szükségesek voltak. Az edzői stáb ideális esetben, húsz mezőnyjátékost szeretne a keretbe a hatékonyabb edzésmunka érdekében. A túl magas létszám nehezíti a napi munkát és rombolhatja a csapategységet az öltözőben.”

EDZŐTÁBOR

Hatalmas lehetőség volt számunkra a ciprusi edzőtáborban való részvétel. Nagy jelentősége volt a csapat összetartásában, így sokkal többet voltak együtt a játékosok és stábtagok, ami segítette az intenzívebb edzésmunkát és a mentális kapcsolatok fejlődését.

„A Pafos FC vendégei voltunk, akikkel próbáljuk kialakítani a szakmai kapcsolatot is. Vadonatúj hibrid füves pályát biztosítottak a számunkra, ahol minőségi edzésmunkát tudtunk végezni, ráadásul az itthoni zord időjárással szemben, tökéletes hőmérsékleten. Nagyon hasznos hetet töltöttünk Cipruson és törekedni fogunk arra, hogy a jövőben is legyenek ilyen lehetőségeink.”

 

EREDMÉNYEK

Három mérkőzést követően sikerült 7 pontot szerezni mióta elstartolt a tavaszi szezon. A tavalyi év megoldásra váró problémája volt a sok elszenvedett gól, aminek kiküszöbölése szintén jó irányba halad. Olyan felsőházi csapatok ellen győztünk, mint a Fehérvár FC vagy a Puskás Akadémia. A legfontosabb cél a bent maradás és ehhez nagyszerűen kezdtük a szezon második felét, hiszen jelenleg 6 ponttal vagyunk távolabb a kieső zónában elhelyezkedő Mezőkövesdtől. Ehhez a teljesítményhez szorosan hozzájárul a felkészülési időszak alatt végzett fizikai és mentális munka.

EGYÜTTMŰKÖDÉS

A Magyar Labdarúgó Szövetség által bevezetett új kooperációs szerződés keretein belül a 21 év alatti tehetséges, fiataljainknak lehetősége van játszani egy-egy fordulón a Merkantil Bank Ligában. Csóka Dominik éppen ezen opció miatt került partnerünkhöz Mosonmagyaróvárra és szerzett gólt a hétvégi Vasas elleni mérkőzésen. Sallói István kitért rá, hogy ez egy remek kezdeményezés a szövetség részéről és nagyon örül, hogy partnerre találtunk a mosonmagyaróvári egyesületében.

„Régóta foglalkoztatott minket a gondolat, hogy szeretnénk egy ilyen együttműködést. Nagyon hálásak vagyunk a Mosonmagyaróvárnak, mert sokat segítenek a fiatal játékosainknak. Németh Dániel például az NB II-ben szerzett játékpercek miatt volt formában, amikor Márton Gábornak szüksége volt rá Zalaegerszegen és ez nagy előnyt adott nekünk.”

A „fiatalszabályból” való befolyt összeg fontos alapköve a költségvetésünknek. Minden klub előre tekint és mi is számításba vesszük, hogy kik lehetnek azok a játékosok a következő évben, akik megfelelnek a kritériumoknak. Csóka Dominik, Tullner Péter és Klausz Milán is tapasztalatokkal felvértezve segíthet minket ebben.

KÖVETKEZŐ IDŐSZAK

A jelenlegi tizenkét csapattal zajló bajnoki lebonyolítás mellett nehéz átigazolási terveket szőni, hiszen nagyon sűrűn változik a tabella állása, fogalmazott egyesületünk sportigazgatója. Egy esetleges kiesés drasztikus hatással lehet egy klubra, mert után teljes mértékben szükséges az átszervezés. Mindezek mellett a jövőre való fókuszálás és a csapat további erősítése elengedhetetlen.

„A téli átigazolásnál is nagy nehézséget okozott, hogy a vonal alatt voltunk. A potenciális igazolások nem érzékelik, hogy mennyire szoros a bajnokság és egy-két győzelemmel nagyot lehet ugrani. Minden külföldi játékos hosszútávú szerződést szeretett volna kötni, de ha kiesésre kerül a sor, az érvényben lévő szerződés megszűnik és ezt a bizonytalanságot nem vállalták. Ez is egy olyan pont volt, ami komoly nehézséget jelentett a tervezési szakaszban.”

„Mindenki kerülhet nehéz helyzetbe, veszélyzónába és nagyon nehéz úgy előre tervezni, hogy bizonytalan a következő bajnoki szereplés. Sokat javítana a pozíciónkon, ha sikerülne gyorsan eltávolodni a kieső zónától.