Egy pontot tartottunk itthon az utolsó hazai mérkőzésen

A Paks együttesét fogadtuk az OTP Bank Liga 32. fordulójában, az idény utolsó hazai környezetben vívott csatáján. A kezdőcsapatot az a négyes számú Zoran Lesjak vezethette ki a pályára, aki a szezon végén, hat eredményes év után távozik Zalaegerszegről és utolsó perceit élvezhette ki a ZTE Aréna gyepén.

Nagy lendülettel kezdtek a csapatok és már a korai időszakban is akadtak lehetőségek mindkét oldalon. A 6. percben Mim száguldott el a bal oldalon, egészen az alapvonalig. Beadásával a középen érkező társakat kereste, ezt azonban lefülelték a védők. A labda Mance elé került, aki nem tudta elég erősen kapura tenni azt és a védelem tisztázni tudott.

A 16. percben egy szabadrúgás után veszélyeztetett a Paks. A középre ívelt labdára viszonylag szabadon érkezett és mintegy tíz méterről, tisztán fejelhetett Tóth. A fejesben nem volt elég erő és középre tartott, így Dombónak nem okozott gondot.

Szinte azonnal a vendégek helyzete után már a másik oldalon, Mance teremtett magának ziccert, miután egy nagyszerű testcsellel verte át védőjét a labdaátvétel során. Közel a kapuhoz, jobb lábal próbálta meg elbökni a játékszert Szappanos mellett, de a kapus hárítani tudott. A kipattanó után Vogyicska lőtte el keresztbe a labdát.

A 25. percben a rendkívül agilis játékunk beért és jubilánsok révén szerezhettük meg a vezető találatot. Kovács nagyszerű kiugratást kapott a paksi védelem mögé, higgadtan nézett fel és jobb oldalról keresztbe lőtte a labdát a felfutó Mim Gergely elé. Mim rögtön lőtt és esélyt sem adva Szappanosnak, precízen a jobb sarokba helyezett. (1-0)

Szöglethez jutottunk a félidő hajrájához érve, amelyet Bedi végzett el. A beadás ismét Mance fejét találta meg, a horvát próbálkozása azonban ezúttal sem talált hálót, a labda a felső kapufán csattant. Nem sokkal ezután Könyves került helyzetbe a hazai kapu előtt, Bedi Bence azonban visszaért és a fontos blokkjával szinte biztos góltól mentette meg a csapatot.

Hiába domináltunk a helyzeteket tekintve, a négy perces hosszabbításban egyenlíteni tudott a Paks. A jobb szélen Skribek gurított vissza Windecker József elé, aki felpörgette magának a labdát és távolról a hosszú sarok felé lőtt. A labda már úgy tűnt kifelé kanyarodik, amikor visszaszitált a kapu jobb oldalába. Dombót is megzavarta az érdekes ívet írt lövés, hálóőrünk nem ugrott el és így épp a szünet előtt egyenlített a fehér mezesek kapitánya. (1-1)

Nem sokkal az első játékrész vége előtt vastaps közepette hagyta el a pályát Zoran Lesjak, a helyére Szendrei Norbert érkezett, aki így a csapatkapitányi karszalagot is megkapta. Hiába mi diktáltuk a tempót, a ráadásban sikerült egalizálnia Bognár György fiainak és döntetlen állással mehettünk a pihenőre.

A szünet után visszafogottabb tempóban folytatódott a találkozó, itt is, ott is adódtak kisebb lehetőségek, blokkolt lövések. Igazán veszélyes ziccert azonban egyik csapat sem tudott kialakítani egészen a 69. percig. Ekkor a csereként beállt Vécsei szakította meg egy távoli lövéssel a kissé pontatlan, ideges játék okozta eseménytelen perceket. A lövés körül-belül 20 méterről indult és a bal alsó sarok irányába tartott, kevéssel ugyan, de elhaladt a bal oldali léc mellett.

A 75. percben aztán egy mintaszerű támadást vezettünk végig a bal oldalon melynek végén Gruber léphetett ki és gurított vissza okosan a tizenhatos vonalánál érkező Croizet elé. A csereként beállt francia bal lábbal a kapu fölé emelt.

A második félidő nagy részét kapkodás és rengeteg eladott labda rondította. A mérkőzés utolsó negyedórája is csendes mederben csordogált és a két perces hosszabbítás sem hozott már nagyobb izgalmakat egy Böde próbálkozást leszámítva, amit Dombó biztos kezekkel védett. A találkozó érdemi része az első játékrészben zajlott, de nem sikerült döntésre jutnia a feleknek.
A végeredmény ZTE FC – Paksi FC, 1-1.

ZORAN LESJAK 6 szezon és összesen 156 mérkőzés után, 15 góllal, valamint 10 gólpasszal zárt a ZTE színeiben. Rengeteg fontos találkozón nyújtott maradandó szereplést, okozott emlékezetes pillanatokat. A megható búcsú után így nyilatkozott a horvát veterán:

„Nagyon szépen köszönöm a hat évet, amit a klubnál tölthettem. Hálás vagyok a csapatnak, a tulajdonosnak, a szurkolóknak és a városnak, hogy mindvégig támogattak. Reményeim szerint átadtam minden tudást a fiatalabb generációnak és a jövőben is őket szeretném segíteni. Nagyon sok emlékezetes mérkőzést játszottam itt, számomra a legkedvesebb találkozó a Cegléd elleni volt, ahol a feljutást érő győzelmet az én gólommal szereztük meg. A magyar labdarúgás sokat adott nekem és érzem magamban az erőt, hogy játékosként tevékenykedjek tovább. Amikor majd egyszer szögre akasztom a cipőt, szívesen térnék vissza a klubhoz, hogy tovább dolgozhassak a ZTE sikereiért.”

Zsinórban negyedik mérkőzésünkön maradtunk veretlenek és újabb pontot zsebeltünk be a bajnokság végéhez közeledve. Köszönjük a szurkolóknak az egész éves támogatást, hogy oly sokszor teremtettek remek hangulatot a ZTE Aréna falai között, immár a 2023/24-es szezonban is.

Az idény legutolsó csatáját tehát idegenben vívjuk majd a Kecskeméti TE otthonában, május 18-án. Izgalmas végjáték kerekedett az utolsó fordulóra, hiszen több csapat is azonos, vagy hasonló pontszámmal rendelkezik a tabellán. Biztosak lehetünk benne, hogy a fiúk mindent megtesznek majd azért, hogy a lehető legjobb helyen zárjuk a szezont, HAJRÁ ZETE!

ÖSSZEÁLLÍTÁSOK

ZTE FC
1 DOMBÓ 4 LESJAK (41’ SZENDREI) 6 MIM 9 SAJBÁN 14 KOVÁCS (61’ GRUBER) 18 SANKOVIC 19 MANCE 27 BEDI 33 SAFRONOV (46’ CROIZET) 41 EVANGELOU 88 VOGYICSKA (61’ KISS)

PAKSI FC
1 SZAPPANOS – 2 KINYIK – 7 SKRIBEK (65’ BÖDE) – 8 BALOGH – 11 OSVÁTH – 12 VAS – 14 SILYE (46’ PAPP) – 22 WINDECKER – 24 LENZSÉR – 26 MEZEI (65’ VÉCSEI) – 29 TÓTH (26’ KÖNYVES) (90’ SZABÓ)