William Gallasszal beszélgetünk a klubnál betöltött szerepéről, illetve céljairól.

Egy ideje már Magyarországon élsz és figyelemmel követed a hazai labdarúgást. A ZTE FC lesz az első NB I-es klubod, ahol munkát is vállalsz. Miért pont ránk esett a választásod?

Egy barátomnak meséltem arról a munkáról, amit Magyarországon szeretnénk véghez vinni; ő segített abban, hogy a klubnak vázolni tudjam a terveimet és a céljaimat a magyarországi utánpótlás neveléssel kapcsolatban. Más klubokkal is kapcsolatban voltam, de a Zete volt az, aki az elejétől nyitottan állt a projekthez.

Kérlek mesélj a szurkolóinknak arról, hogy pontosan mi lesz a szerepköröd a klubnál.

Szeretnék kiválasztani kiemelkedő hátvédeket, egészen 12 évestől 17 éves korig és egyénileg foglalkozni velük. Célom, hogy megosszak velük minden tudást, amit az elit futballból tanultam. Nagyon fontos, hogy külön munka során foglalkozzunk a védőkkel, mivel megannyi esetben más képzést igényelnek, mint a csatárok. Sok dolgot szeretnék tanítani nekik, hogy ezt követően jobban védekezzenek és jobb játékossá váljanak a pályán. Ezzel párhuzamban, a felnőtt csapat mérkőzéseit is figyelemmel fogom követni és konzultálni fogok az első csapat védőivel is.

Mik a céljaid a következő egy évre nézve?

Látni szeretném, ahogy a fiatal hátvédek napról napra fejlődnek. Nem szeretnék egy évet várni, hogy lássam a különbségeket! Minden héten nézni fogom a meccseiket és látni szeretném, hogy jobban és jobban teljesítsenek ezeken a mérkőzéseken. A legapróbb változásokra is oda fogok figyelni és figyelemmel fogom követni a fejlődésüket.

Miben tudod leginkább segíteni fiatal labdarúgóinkat?

Nagyon fontos, hogy fejlesszünk a technikájukon; javuljanak a rövid és hosszú passzaik és hogy törekedjenek a tökéletességre. Amikor a Chelsea labdarúgójaként játszottam - José Mourinho kezei alatt - akkor is nagy hangsúlyt fektettünk ezekre. A vezetőedző mindig tökéletességet akart látni az érintések, a passzok és a helyezkedések terén és én is ezt szeretném viszont látni a fiatal hátvédek esetében. Sok apró részletről van szó, amit tökéletesíteni kell. Ilyen például az, hogy védőnek a beadás előtt mindig körül kell néznie és látnia kell mi történik körülötte, hol van az ellenfél. Ha ezt tudja, akkor előre láthatja, hogy mi fog történni és aszerint cselekedhet.

Ugorjunk vissza 25 évet, amikor a 18 éves William Gallas bemutatkozhatott a Caen felnőtt csapatában. Mire volt szükséged ahhoz, hogy már ilyen fiatalon bemutatkozz a felnőtt futballban, mit javasolnál a mostani fiataloknak?

Keményen kell dolgozniuk ahhoz, hogy elérjék az álmaikat. Áldozatot kell hozniuk minden nap, minden egyes edzésen. Én is hasonlóképp jártam el. Fiatalon azt tűztem ki magam elé, hogy profi futballista legyek, utána azt mondtam, hogy a francia első osztályban szeretnék játszani, míg ezt követően még nagyobb célokat tűztem ki magam elé. Mindig a fejedben kell legyen, hogy többet szeretnél elérni! Ha van célod, akkor az segíthet, hogy még többet dolgozz és jobb teljesítményt nyújts a pályán. Ezen felül, 18 évesen az is fontos, hogy élvezd a játékot, amikor kilépsz a pályára. Mosollyal kell érkezned minden egyes edzésre, mert a futball az egyik legszebb sport a világon.