Hazai környezetben, a Puskás Akadémia ellen biztosítottuk be az első osztályt

A ZTE Aréna adott otthont az OTP Bank Liga 30. fordulójának nyitányához. Győzelemre volt szükség a Puskás Akadémia ellen, hogy már péntek este bebiztosítsuk a helyünket az első osztályban, a vendégek pedig a dobogóért küzdöttek az idény végéhez közeledve. A mérkőzésen nem léphetett pályára Stefanos Evangelou, aki sárga lapos eltiltását töltötte.

Bátran, támadószellemben kezdtük a mérkőzést. A 10. percig kellett várni az első kaput találó Zete lövésre. Mim Gergely indult meg a jobb oldalon és a mellette, középen érkező Mancét választotta, aki az átvétel után rögtön tüzelt. A labda középre tartott, nem okozott gondot a vendég hálóőrnek.

Az első negyedórában ritkán engedtük át a középpályát vendég labdabirtoklás esetén. A Puskás Akadémiának egy-két hosszabb passz által sikerült a támadó harmadba jutni, de helyzetet nem tudtak kialakítani.

Húsz perc elteltével nekünk sem sikerült igazán nagy helyzetig jutni, a felcsúti alakulat rendkívül fegyelmezetten, sok mozgással tartotta a védelmi vonalat. Továbbra is a magas, hosszú indításokra apelláltak a vendégek, ezeket azonban sikerült semlegesíteni Szendreiéknek.

A 33. percben magasan szereztünk labdát az ellenfél térfelén és Mance nem sokat gondolkodott, mintegy harminc méterről életerős lövést adott le Pécsi portája felé. Hazai gólkirályunk a jól megszokott módon ezúttal is nagy önbizalommal vállalta be a lövést, de ez a próbálkozás elszállt a bal felső sarok felett.

Sajbán lerántása után ígéretes helyről végezhettünk el szabadrúgást, két perccel az első játékrész vége előtt. Kiss pontrúgása veszélyesen kanyarodott és többen is érkeztek, azonban senkinek sem sikerült beleérni a labdába, így az a kapus kezében kötött ki.

Az első félidő lezárása előtt még veszélyeztetett a Puskás, Maceiras jobb oldali beadását Puljic fejjel irányította a kapu felé. Dombó kissé takarásból, nagy reflexszel ért le labdára és az alapvonal felé ütötte azt. A sarokrúgást még megpróbálta eredményesen befejezni a vendégcsapat, ez azonban nem sikerült és gól nélkül vonultak pihenőre a felek.

A második játékrész első ziccere Nagy Zsolt előtt adódott, miután Nissila harcosan szerzett labdát és ugratta ki a magyar válogatott szélsőt. Nagy a középre gurítás helyett a lövést választotta, de bal oldalról, éles szögből csak az oldalhálót találta el.

Az 57. percben Sajbán Máté csúsztatott a kapu mellé, miután saját maga harcolt ki egy szabadrúgást az oldalvonal mellett. A labda jó ívben érkezett a bal oldalról, azonban Sajbán háttal a kapunak, félfordulattal célt tévesztett.

Lassan, helyzetek nélkül csordogált tovább a találkozó, majd a friss erővel bíró Komáromi indult meg egy ígéretes vendég kontrával. A támadás végén a labda aztán Corbu elé került, aki a rövid sarkot célozta meg a tizenhatos bal csücskéből, a lövés nem talált kaput.

A mérkőzés 70. percében megtört a jég és megszereztük a rendkívül fontos, első gólt. Medgyes Sinan robogott végig a bal oldalon, védője nem tudta tartani az iramot. Dicséretet érdemel, hogy a nagy sprint után Medgyes lapos beadása is rendkívül pontos lett és a védők közt kilépő Sajbánt találta meg. Sajbán Máténak nem volt nehéz dolga, nem is hibázott és a hálóba passzolta labdát. Lépésre kényszerítettük a Puskás Akadémiát, az utolsó negyedórához közeledve. (1-0)

A bekapott gól után feljebb kapcsolt a PA FC. Többet birtokolták a labdát és a kapunkig is eljutottak. Egy kisebb kavarodás után a labda ismét a csereként beállt Komáromi elé pattant, aki kapáslövéssel próbálta meglepni Dombó Dávidot. Hálóőrünk jól helyezkedett és fogni tudta a közelről érkező löketet.

A hajrához érve kissé beszorított minket a Puskás, a megszerzett labdákra rendre Antonio Mance jelentkezett be, de nem tudtuk kiszolgálni a támadót. A 84. percben egy vendég szöglet után Golla fejjel, majd lábbal is veszélyeztetett. Második próbálkozása közvetlen közelről érkezett, Csóka kétségkívül a meccs egyik legfontosabb blokkját mutatta be a kapu előterében.

A 89. percben a mérkőzés legnagyobb védését mutatta be Dombó Dávid. A nemrég pályára lépő Favorov fejelt az őt körülvevő védelem között. A labda bal sarok felé tartott, Dombó azonban hatalmasat repült és bravúrral ütötte ki a játékszert. Hihetetlen mozdulattal tartotta életben a három pont reményét a zalaegerszegi kapus.

A hosszabbításban továbbra is nyomást gyakoroltak ránk a felcsútiak, a ZTE azonban fegyelmezetten tartotta a frontot és sikerült megtartani az egy gólos előnyt a végső sípszóig. Itthon tartottuk a három pontot és ez azt jelenti, hogy matematikailag is bebiztosítottuk a bennmaradást. Ismét az első osztályban vágunk majd neki a 2024/2025-ös szezonnak. A végeredmény ZTE FC – Puskás Akadémia FC, 1-0.

ÉRTÉKELÉS

Sajbán Máté megszerezte ötödik gólját a bajnokságban, találata ezúttal egyben a győzelmet is jelentette. Máté a mérkőzés után így nyilatkozott:

„Miután megszereztem a gólt, éreztem, hogy az akár elég is lehet a győzelemhez. A legutóbbi mérkőzésből is kiindulva számítottam rá, hogy akár egy találat is dönthet. A 70. percig tökéletesen működött, amit elterveztünk, több akciónk is volt és végül a vezetést is sikerült megszereznünk. Az eredmény tudatában a védekezésre helyeztünk nagyobb hangsúlyt és nagyszerűen tartottuk meg az előnyt. Úgy gondolom az egész csapat megértette mit kér tőlünk az edzői stáb, jó a kémia és kihasználjuk az erősségeinket, így ütőképes csapat állt össze a tavaszi szezonra.”

Márton Gábor érkezésével a csapat stabilizálni tudta magát az idény második felére és a tavaszi kitűnő, veretlen indulásnak is köszönhető, hogy elértük a kitűzött célt.

„Küzdelmes meccs volt, talán azt mondhatom, hogy több lehetőségünk is volt a meccs vége felé és kellett Dávid bravúrja is a győzelemhez. Az is pozitív, hogy kapott gól nélkül zártunk ma este. Pár forduló óta már nem a bennmaradásra koncentrálunk, hanem magasabb célt próbálok a játékosok elé állítani. A saját kezünkben volt és van a sorsunk, bízom benne, hogy folytatni lehet ezt a nagyszerű formát, de nehéz lesz, mert erős ellenfeleink vannak. A különbséget szerencsére a pályán sikerül kiegyenlíteni, szépen, sorban haladunk és készülünk a következő találkozóra.”

A nagy küzdelem után, már a biztos bennmaradás tudatával léphetünk pályára az OTP Bank Liga következő fordulójában. Május 5-én rendezik számunkra a következő megmérettetést, amikor a Mezőkövesd otthonába látogatunk majd. Köszönjük a stadionba kilátogatóknak a töretlen szurkolást és hogy velünk voltatok eme fontos pillanatokban! HAJRÁ, ZETE!

ÖSSZEÁLLÍTÁSOK

ZTE FC

1 DOMBÓ – 6 MIM (61’ CROIZET) – 9 SAJBÁN – 11 SZENDREI – 18 SANKOVIC – 19 MANCE – 21 CSÓKA – 27 BEDI – 32 MEDGYES – 33 SAFRONOV – 49 KISS (79’ NÉMETH)

PUSKÁS AKADÉMIA FC
91 PÉCSI14 GOLLA 15 PLSEK (74’ FAVOROV) 16 NISSILA (60’ KOMÁROMI) 17 STRONATI 18 CORBU 21 PULJIC (74’ COLLEY) 22 SZOLNOKI (85’ SOISALO) 23 MACEIRAS 25 NAGY 33 BRANDO