Vasárnap elrajtol a Merkantil Bank Liga NBII-es labdarúgó bajnokság mezőnye, csapatunk új szakmai stábbal és jelentősen átalakított játékoskerettel vág neki a küzdelemsorozatnak. Az első fordulóban Siófokra látogatunk, az új csapat hazai bemutatkozása pedig augusztus 5-én, vasárnap lesz a ZTE Arénában, amikor a Csákvár együttesét fogadjuk. A közelgő rajt kapcsán új vezetőedzőnkkel, Nagy Tamással beszélgettünk eddigi tapasztalatairól, elképzeléseiről, reményeiről…

- Nem ismeretlen számodra Zalaegerszeg, talán fogalmazhatunk úgy, hogy hazatértél. Vezetőedzőként a magyar klubok hierarchiájában hova helyeznéd a ZTE kispadját?
- A ZTE edzőjének lenni rang! Számomra mindig az volt, és az is marad!
- Az átigazolási időszak nem ér véget a bajnokság kezdetével. Szorgalmazol még igazolást? Hol érzed még „lyukasnak” a csapatot?
- Ami a lehetőségeinket illeti, elégedett vagyok az igazolásainkkal. Még a szélső és a belső védő posztján vagyunk kicsit „vékonyak”, de az átigazolási időszak végéig remélem sikerül ezt is megoldani.
- Nyilván figyeled a rivális klubok erősítéseit, keretét, játékerejét. Mely csapatokat tartod a másodosztály legjobbjainak?
- Bármennyire furcsa, de szándékosan nem figyelem, hogy melyik csapat kivel erősít. Nyilván, az infók jönnek, de ha mélyebben beleásnám magam, sokkal inkább megzavarna, mint ha csak magunkra koncentrálnék. Jó csapatok lesznek, de olyan kifejezetten favorit csapat, mint pl. tavaly az MTK, most nincs, a hatodik-hetedik fordulót követően fog kialakulni a mezőny erősorrendje.
- Egy átalakult keret új edzőjeként a rajt előtt konkrét helyezésben gondolkodni nem lehet. Mégis, megfogalmaztad magadnak azt a minimumot, amit ennek a keretnek minden körülmények között illő lenne elérnie?
- Nyilván sikeres munkát szeretnék végezni, de a sikernek több faktora van. A játék pszichológiája, az eredményeink alakulása, az un. nüánszok nagy mértékben befolyásolják a lehetséges eredményt, helyezést.
A jó kezdés sokban meghatározhatja a továbbiakat. Fontos, hogy látszódjon a csapaton a fejlődés és az állandóság. Utána, némi hozzáadással, finomítással lehetnek reményeink az első osztályba jutásra.
- Nehezítették sérülések a felkészülést?
- Sajnos igen, mert olyan játékos is volt, akit sérülésből kezdtük felépíteni, vagy olyanok, akik éppen a nem kellő előkészület miatt az érkezésük után sérültek meg, de úgy gondolom, hogy a bajnokság harmadik fordulójára mindenki „harcra” kész lesz és összeállhatunk.
- Mi a véleményed az MLSZ „fiatalszabályáról”? Milyen minőséget képviselnek a ZTE fiataljai?
- A cél, hogy segítsék az utánpótlásból kikerülő tehetséges játékosok magasabb szintre jutását. Nagy eltérések vannak a klubok között, hogy kinek mennyire sikerül a csapatába integrálható fiatalt megszerezni és számára játéklehetőséget adni. Viszont, mint minden kötelező szabálynak, van egy fonák oldala is, mégpedig a kész játékosok látják ennek kárát, vagy az éppen csak egy évvel
idősebbeknek is csökkenhet a játékideje, pedig még ők sem mondhatók „időseknek”. A mi fiataljaink tehetségesek és van már tavalyról több-kevesebb tapasztalatuk is. Bátran hozzájuk lehet nyúlni a mérkőzések bizonyos szakaszaiban és nagy szerepük lehet a rotálásnál is.
- Babonás vagy?
- Egy-két dologban igen! Pl; a csapattal és velem ne tolasson úgy a busz, hogy a játékosok fent ülnek.
- Hogy a fenti kérdés érthetőbb legyen; tudod-e, hogy a 2012-es kiesés óta a ZTE a másodosztályban még sosem tudott győzelemmel rajtolni?
- Ah, hogy még nem nyertünk a rajtokon..? Időszerű lenne végre…
- S hogy tovább kellemetlenkedjek, még egy párhuzamot említek. Kigyűjtöttem minden bajnoki év első három fordulójának összesített pontszámát, jelesül, hogy hány pontot szerzett csapatunk a megszerezhető 9-ből. Így néz ki: 2012-ben 2 pont, 2013-ban 1 pont, 2014-ben 3 pont, 2015-ben 3 pont, 2016-ban 4 pont, 2017-ben 1 pont. A fenti bajnokságok közös jellemzője, hogy rendre új edzővel és sok új játékossal indultunk neki az aktuális szezonnak. Mit gondolsz erről?
- Közös megfogalmazásunk a vezetőimmel, hogy teremtsük állandóságot. Bízom benne, hogy tartósabb „házasság” lesz a miénk, mint az elődeimé volt.
- Edzőként – bár nem választhatod meg – a rajton idegenben vagy hazai pályán szeretsz jobban kezdeni?
- Az otthoni rajtot jobban szeretem, de most ismét úgy hozta a sorsolás, hogy utazunk. Játsszunk úgy, hogy ezentúl szeressek idegenben kezdeni…

Zalaegerszeg, 2018. Július 26., 22 óra 40