Az elmúlt mérkőzések eseményei a kapus szemszögéből

A Fehérvár támadói igencsak megdolgoztatták Dombó Dávidot a legutóbbi bajnoki mérkőzésen. A találkozó folyamatos koncentrációt igényelt hálóőrünktől már a legelső perctől kezdve. Karamoko, Stefanelli, Schön és Sigér is próbálkoztak bevenni a vendég kaput. Végül Christensen volt az, akinek sikerült áttörni a falat, büntetőből. Dávid örömmel osztott meg velünk gondolatokat, érdekességeket egy kapus szemszögéből.

- Gratulálok a Fehérvár FC elleni pontszerzéshez. Remek védéseket mutattál be és ennek is köszönhető, hogy sikerült pontot szerezni a Sóstói Stadionban. Hogyan értékelnéd a mérkőzést és melyik védésedre vagy a legbüszkébb?

- Köszönjük szépen, igen, valóban megdolgoztattak a Vidi játékosai. A mérkőzés kezdetén volt pár perc, amikor beszorítottak minket, valamint később Karamoko kiugrásánál kellett résen legyek és Sigér lövése jelentett még nagyobb feladatot, ugyanis abból a kísérletből nem sokat láttam. A legnehezebb dolgom talán Stefanelli fejesénél volt. Mivel a szöglet után a labda kifelé kanyarodott, én is kissé kijjebb helyezkedtem és ezáltal ellentétesen mozogva kellett védenem a közeli fejest. Nekünk is voltak helyzeteink és összességében úgy gondolom most sikerült begyűjteni a Fradi ellen elvesztett pontot, amit véleményem szerint megérdemeltünk volna, hiszen aznap remekül játszott a csapat.

 - Már a meccs nagyon korai szakaszában bőven akadt védeni való. Egy kapus így, pár esetleges bravúrral megalapozhatja a lendületét, mint ahogy tetted azt te is, ezekben azonban mindig benne van a veszély is. Melyik a kedvezőbb, ha már a kezdeteknél sikerül pár védést bemutatni, vagy ha csak valamikor a találkozó későbbi szakaszában érkezik az első hárítani való lövés?

- Azt gondolom sokkal egyszerűbb egy kapus számára, ha már a mérkőzés elejétől foglalkoztatva van akár lábbal, akár kézzel, mert így ő is felveheti a játék ritmusát. Tennivaló nélkül könnyű lemerevedni és hiába próbálja magát átmozgatni az ember, az sajnos nem helyettesíti azokat a mozdulatokat, amiket éles szituációkban kell végrehajtani. Emiatt is nehezebb az, amikor esetlegesen feladat nélkül telik el a mérkőzés java, majd a semmiből kell közbeavatkozni.

- A büntetőt előidéző szituációnál Karamoko nagyon közel kapott labdát a kapu előtt és nem sok idő van ilyenkor mérlegelni. Gondoltál rá a buktatásnál, hogy ha a támadó talpon marad az biztos gól, illetve a tizenegyes során milyen tapasztalatok alapján hozol döntést?

- Nem igazán történt kontakt köztünk és én minden esetben a labdaszerzésre koncentrálok. Most is ilyen célokkal próbáltam megakadályozni a gólszerzést és úgy gondolom minden kapus hasonlóan gondolkodik. Pálfi Zoli videóelemzőnk nagyon segítőkész az adatok összegyűjtésében és a mérkőzések előtt mindig átnézem a statisztikát. Mindezek mellett pedig vannak olyan esetek is, amikor a megérzéseimre hagyatkozok. Christensen lövésénél is sikerült eltalálnom az irányt, a lövés azonban egyszerre volt erős és pontos.

- Az időt kicsit visszatekerve beszéljünk a Ferencváros elleni találkozóról. Az utolsó percekben elvesztett mérkőzés mindig fájó pont lehet egy játékos mindennapjaiban. Pláne egy kapus életében, aki közvetlenül is érintett az elszenvedett gól kapcsán. Hibásnak érezted magad, a Ferencváros végső találatánál?

- Elemeztük az esetet és valóban egy fél ütemet tévesztve indultam ki a kapuból. Levontam a következtetéseket és a szakmai stábbal egyeztettünk, hogy ki mit tehetett volna másképp, beleértve engem is. A legfájdalmasabb az, hogy ez már tényleg az utolsó percben történt és nem volt időnk válaszolni rá, de abszolút pozitívum, hogy sikerült visszatérni a mérkőzésbe a két gólos hátrányból.

- A „clean sheet” nagy erőt adhat egy kapus és a védelem számára. Egy kapott gól nélküli döntetlent választanál inkább, vagy egy 5-4 arányban megnyert mérkőzést, ahol négy gólt is elszenvedett a csapat, de egy helyett három pont került a zsebbe?

- A legfontosabb a győzelem. Nagy önbizalmat adhat egy kapus számára, ha kapott gól nélkül sikerül lehozni egy mérkőzést, de természetesen a csapat érdekeit kell szem előtt tartani. Úgy gondolom, ha minden találkozót 5-4 arányban megnyernénk, senki sem szomorkodna sokáig a bekapott négy gól miatt, mert a szerzett pontok kárpótolnak.

- Négy mérkőzés van hátra a bajnokságból és az őszi szezonhoz képest nagy fejlődésen keresztül ment át a csapat. Az értékesített pontok magukért beszélnek, de a védelem is stabilabb lett az idény kezdetéhez viszonyítva. Mennyire vagy elégedett az előtted helyezkedő csapattársakkal?

- Teljes mértékben elégedett vagyok. Ez csapatjáték és ha valakinél becsúszik egy hiba a hátsó sorból, azt a társak rögtön megpróbálják kijavítani. Voltak olyan gólok, amik elkerülhetők lettek volna, de benne vannak a játékban kisebb-nagyobb megingások bármelyik játékos részéről. Azt gondolom a tavaszi szezonra még jobban összeállt a védelem és folyamatosan edzünk, elemezzük az elszenvedett találatokat, hogy azokból minél kevesebb legyen a jövőben.

Köszönjük az interjút Dávidnak, és sok sikert kívánunk a Puskás Akadémia elleni mérkőzésre, amire már kaphatók jegyek a honlapon!