Vezetőedzőnk gondolatai a csapatról, az öltözői hangulatról és a kitűzött célokról.

A ZTE kerete rendkívüli átalakuláson ment át a tavalyi szezon óta, 16 érkező mellett 15 távozója volt a klubnak, a tavalyi keretből mindössze 7 játékosra számíthat a szakmai vezetés. Te magad fiatal edzőként első alkalommal irányítasz élvonalbeli klubot, ráadásul szinte teljesen új csapatot kell építened úgy, hogy az érkezésedkor az sem lehetett világos, milyen kerettel kell dolgoznod majd. Hogyan élted, éled meg ezt a kihívást? Hogyan támogatott a klub vezetése ennek során? 

 

(Boér Gábor): Teljesen meglepetésszerűen ért a megkeresés a klub vezetősége részéről, de 5 percig sem kellett gondolkoznom, mielőtt elvállaltam. Természetesen nagy kihívás ilyen fiatalon egy élvonalbeli klub vezetőedzőjének lenni, de ezzel együtt nagy megtiszteltetésként éltem meg a felkérést. A klub tulajdonosa, Végh Gábor és Sallói István sportigazgató is világos víziót fogalmaztak meg arról, hogy milyen irányba szeretnék vinni ezt a klubot, és arról is, hogy nekem ebben mi a szerepem: hogy az újonnan kialakított keretből minden héten egy olyan csapatot állítsak ki a pályára, amely korszerű, előremutató és eredményes futballt tud játszani. Döntő szerepe volt számomra annak a bizalomnak és támogatásnak, amit az ő részükről éreztem a személyem iránt, és annak is, hogy a ZTE egyértelműen a jövő felé tart: ez érezhető a klub infrastruktúráján, szervezetében és abban a hangulatban is, ami miatt minden nap jó érzés ide bejárni. 

 

 Az érkezők közül sokan egymással is a felkészülés megkezdésekor találkoztak első alkalommal. Mi a legnagyobb kihívás szakmailag, illetve emberileg, amikor egymással is éppen csak ismerkedő játékosokat ilyen rövid idő alatt egységes csapattá kell gyúrni?  

 

(BG): Az új játékosok fokozatosan érkeztek meg a klubhoz, a bajnoki rajtig és kihívást éppen ezért talán az jelentett, hogy azonos edzettségi szintre hozzuk a teljes keretet és képesek legyünk azt a dinamikus játékot játszani, amiből már fel-fel villantottunk az első négy fordulóban valamit, de az is külön odafigyelést igényelt, hogy több alkalommal újra át kellett vennünk annak az alapjait, amit a pályán látni szeretnénk, hogy az újonnan érkezőknek is egyértelmű legyen a feladatuk. Szerencsésnek érzem magam, hiszen azt mondhatom, hogy minőségükben olyan emberek csatlakoztak a kerethez, akiknek egyértelműen sikerült megugraniuk a lécet, és 4-5 hét alatt az elvárásainknak megfelelően fel tudtunk készülni a bajnoki évadra. Büszke vagyok a csapatomra, és nagyra értékelem azt a munkát, amit a fiúk beleraktak az alapozásba. 

 

Az idei keretben az a sajátos helyzet alakult ki, hogy több, mint kétszer annyian vannak az újoncok, mint azok, akik már tavaly is a ZTE-ben fociztak, az új érkezők között ráadásul rengeteg fiatal is van. Milyen hangulatot teremtett ez a kezdetekben az öltözőben, hogyan fogadták a régiek az újakat?

 

(BG): Az öltözőben szerencsére nagyon gyorsan kialakult a kohézió, ebben nagy segítségünkre voltak a csapatépítők, a minőségi, együtt töltött idő és természetesen a kerettagok pozitív és profi hozzáállása is. Nagyon jót tett, hogy egy hetet együtt tudtunk tölteni Cipruson, de a régi kerettagok ettől függetlenül is nyitottak voltak az újonnan érkezőkre az elejétől kezdve. Úgy érzem, hogy a keretet a klubvezetéssel sikerült kiváló hozzáállású emberekből összeállítanunk, akik döntően egyetértenek a legfontosabb értékeikkel kapcsolatban mind emberként, mind sportolóként. És ez talán a legfontosabb alapja a csapategységünknek. 

 

A nagyfokú átalakulás mellett, a sorsolás szeszélye az első 3 fordulóban az előző bajnokság első két helyezettjét és meglepetéscsapatát sodorta a ZTE újtába. Sokan féltették a csapatot a nehéz rajttól, ennek ellenére a ZTE már az első meccsén szervezetten futballozott, és a MOL Fehérvár és a Mezőkövesd ellen is egyből pontot szerzett, a Fradi ellen is esélyesként futballozott, az MTK ellen idegenben már meglett az első győzelem is. Hogyan látod, mit érhet el idén ez a keret? Milyen célokat tűzött ki eléd a klubvezetés?

 

(BG): A klubvezetés teljesen világos elvárásokat fogalmazott meg az idei szezonnal kapcsolatban, bent szeretnénk maradni az NB1-ben, és minél tovább szeretnénk menetelni a Magyar Kupában is. Ezzel együtt a kezdeti, és az azóta folytatott megbeszéléseink alapján is egyetértés van köztem és a vezetés között abban, hogy nagyot akarunk álmodni, és a célunk az, hogy a ZTE már közép távon az elsőosztályú magyar futball egyik meghatározó csapata legyen. Egyetértek abban, hogy a kellő szerénység mellett az első négy forduló alapján megvan az okunk a bizakodásra, a kemény munka meghozhatja a gyümölcsét.  

 

Babati szenzációsan kezdte az évet és meghívták a válogatottba is. Hogyan látod, mit hozhat számára ez idei szezon?

 

(BG): Már ellenfélként is jól ismertem Babát, és nagyon örülök a lehetőségnek, amit a vele való közös munka teremt. Ritka az olyan játékos, aki minden meccsen képes váratlant húzni, és olyan extrát nyújtani, ami meccseket dönthet el, ő pedig ilyen. Nagyon erősen kezdett, és ha így folytatja, az idei szezon egyik meghatározó figurája lehet a magyar bajnokságban. Itt Zalaegerszegen egy olyan közegben dolgozhat, amelyben minden szinten támogatjuk, én hiszek benne, hogy előre tud lépni, ezt bizonyítja a meghívó is, amit nemrég a válogatottba kapott.