A ZTE Arénában tartottuk a három pontot

Az év első tétmérkőzésén a Fehérvár FC csapatát fogadtuk az OTP Bank Liga 18. fordulójában. A két csapat nagy múltra tekint vissza, a közel száz egymás elleni összecsapásból, a 25. győzelmükre készültek a mieink.

Szinte azonnal a kezdő sípszó után veszélyeztetett a Fehérvár, amikor Kastrati egy kiváló távoli indítást kapott, a labdalevétel után a hosszú oldalra tartó, kissé eltört lövés azonban végül mellé pattogott.

Nem sokat kellett várni az első hazai lehetőségre sem. A 7. percben fejjel csúsztattak egy labdát Bedi elé, akit védője sanyargatása alatt még kapura tudta tenni azt. Tóth ezt még ütni tudta.

A helyzetünk után azonban elől maradtunk és sikerült megszereznünk a korai vezetést. A 8. percben szögletet harcoltunk ki, melyet a kék-fehérben debütáló Kiss Bence tekert a rövidre, Antonio Mance nagyszerű csúsztatásába pedig nem tudott beleérni a vendégek hálóőre. Házi gólkirályunk nem sokáig tétlenkedett, hetedik bajnoki találatával megkezdte a tavaszi gólgyártást. (1-0)

A gól után rövid időn belül kétszer is megdolgoztattuk a kapust. Egy sarokrúgást követően a vendégek tisztázták a beadást, a labda azonban Sankovic elé került, aki távolról életerős lövést eresztett meg, ekkor Tóth vetődve védett. Nem sokkal később egy leleményes, gyorsan elvégzett bedobással Mance került ismét helyzetbe, közeli próbálkozását blokkolták.

A 34. percben labdát veszített a középpályán a Fehérvár. A kontra végén Sajbánhoz került a játékszer, aki a rövidet célozta meg, Tóth ezúttal is résen volt és szögletre mentett.

A félidő hajrájához érve közel kerültek a vendégek az egyenlítéshez. Ezúttal is egy sarokrúgás hozott izgalmakat. A csereként beállt Csóka takarásból nem sokat látott a beívelt labdából, miután a beadásra érkező fehérvári játékos elvétette azt. Védőnkről saját kapuja felé pattant a labda, a hazai pálya ezúttal velünk volt és a kapufa mentett.

A 45. percben a rendkívül aktív Mance ugrott ki a védők kötelékéből és a tizenhatoson kívülről pár pattanás után az előre ívelt labdát erőből küldte kapura. A fehérváriak kapusa Tóth Balázs a bekapott gól ellenére immár sokadik alkalommal bizonyította remek reflexeit.

A három perces hosszabbításban azonban már ő sem segíthetett. Ismét Mance kapott egy mélységből érkező indítást, aki harcosságával megszerezte a labdát. A horvát támadó Csongvaival szemben találta magát majd a jobb lábára készítve ütemet nyert és pontosan gurított a bal alsó sarokba. (2-0)

Csapatunk nyolc lövéssel is próbálkozott az első játékrészben, melyekből hét eltalálta kaput. Ez a magabiztosság és pontosság meghozta a kívánt eredményt, így két gólos előnnyel térhettünk tehát a szünetre.

A második félidő első nagy ziccere is Antonio Mance előtt adódott. A feltolt védelem mögé beindulva teljesen egyedül találta magát a fehérvári hálóőrrel szemben. Kettejük csatáját ezúttal a kapus nyerte.

A fehér mezes vendégek részéről később a csereként beállt Berki próbálkozása volt ígéretes, aki nem sokkal tekert a kapu mellé. Majd Kastrati egy szöglet után került lövőhelyzetbe a kapáslövést azonban eltörte a koszovói támadó, Dombónak egyik alkalommal sem kellett játékba avatkoznia.

A 72. percben Várkonyi borította fel az őt megelőző Schönt a tizenhatosunk előterében. A szabadrúgást Csongvai Áron végezte el, lövése megpattant a hazai sorfalon és így vágódott a hálóba. Dombó tehetetlen volt, a Fehérvár pedig izgalmassá tette az utolsó negyedórát. (2-1)

A hajrában a szépítő találatot szerző Csongvai ismét nem tudta tartani a lépést Mancéval és a 86. percben egy szabadrúgást ítéltek a javunkra a pálya széléről. A pontrúgást a csereként pályára lépő Croizet tekerte középre, a beadásra többen is érkeztek azonban senki érte el, a labda azonban mégis a hálóban kötött ki. Pár perccel az összecsapás vége előtt ismét beállítottuk a két gólos előnyt. (3-1)

Nem sokkal később Vad II. István hármas sípszója is megérkezett. Hazai pályán immár 20. alkalommal győzedelmeskedtünk a fehérvári alakulat felett és nagyszerűen kezdtük a 2024-es évet. Antonio Mance duplázott, Croizet is betalált, Kiss Bence pedig gólpasszt jegyezhet az első zalaegerszegi színekben játszott mérkőzésén. A bajnokságban legközelebb hétközi fordulót rendeznek, amikor a Puskás Akadémiához látogatunk majd. HAJRÁ ZETE!

Összeállítások:

ZTE FC:
1 DOMBÓ – 5 VÁRKONYI – 9 SAJBÁN – 11 SZENDREI– 18 SANKOVIC – 19 MANCE (90’ NÉMETH) – 27 BEDI – 32 – MEDGYES (79’ MIM) – 33 SAFRONOV – 41 EVANGELOU (33’ CSÓKA) – 49 KISS (79’ CROIZET)

FEHÉRVÁR FC:
22 TÓTH B. – 4 SPANDLER – 7 SCHÖN – 10 KASTRATI (84’ KOVÁCS) – 14 CSONGVAI – 20 CHRISTENSEN – 21 PINTO (60’ BERKI) – 31 SERAFIMOV – 33 BESE (72’ SIMUT) – 71 TÓTH T. – 77 KATONA (84’ PETŐ)