A hétvégén lezárult az OTP Bank Liga 2020/21-es kiírása. A mögöttünk álló idényről és az elkövetkezendő időszakról beszélgettünk sportigazgatónkkal, Sallói Istvánnal.

Kihívásokkal teli szezonon vagyunk túl, ahol sikerült már az utolsó előtti fordulóban biztosítani a bennmaradásunkat. Hogy értékeled a mögöttünk álló kilenc hónapot?

  • Azt gondolom, hogy majdnem teljes mértékben sikerült megvalósítanunk azokat a célokat, amelyeket kitűztünk magunk elé. Azért csak majdnem, mert alapvetően úgy indultunk neki a szezonnak, hogy a biztos bennmaradás és azon belül a legjobb helyezés elérése mellett, a kupában való vitézkedés volt az elvárás. Sajnos tavasszal koronavírus, sérüléshullám és minden olyan összejött, aminek köszönhetően a kieső zóna szélére sodródtunk, ezért kénytelenek voltunk elengedni a Magyar Kupát. Az elmúlt két évben a legjobb nyolc közé jutottunk és úgy vélem, hogy reális esélyünk lett volna tovább menni a Kisvárdával szemben is. Mindazonáltal a magasabb célt kellett szem előtt tartanunk, az pedig a bennmaradás volt. Így utólag sima volt a bennmaradás, az egész évadban egyszer voltunk kieső helyen, amikor egy héten belül három meccset játszottunk és különböző okokból csak tíz bevethető felnőtt korú labdarúgónk volt. Valahogy hiányzott az az egy-két meccs, ami a mi oldalunkra kellett volna eldőljön és ezek sokáig nem jöttek. Sok ilyen momentum volt az évben, végülis ezért váltottunk edzőt, hátha Robi kicsit átbillenti a csapatot és ez meg is történt. Azt azonban látni kell, hogy az utolsó meccsen ugyanazok a problémáink ugyanúgy kijöttek. Jó játékkal, négy találatot szerezve idegenben, ismét sok gólt kaptunk és amikor legalább egy döntetlenre le kell hozni a mérkőzést, akkor az utolsó pillanatokban elbuktuk. Pont úgy, mint a decemberi találkozónkon, vagy a Kisvárda ellen. Ebben mindenképpen szeretnénk, ha előrébb lépne a csapat.

 

 

Waltner Róberttel pár napja szerződést hosszabbítottunk. Egyértelmű volt számodra, hogy vele folytatjuk a 2021/22-es szezonban?

  • Igen! Mi abból a teljesítményéből indultunk ki, amit a Kaposvárnál felvonultatott. NB III-ban vette át a csapatot és egészen az NB I-ig vitte őket. Másrészről helyi ikon, itt játszott, megvan az a közösség integráló ereje, amivel a közönséget a csapat mellé tudja állítani és ez is fontos. Tavaly nyáron még érvényes szerződéssel rendelkezett, de azóta kapcsolatban álltunk. Így lett nyáron Boér Gábor, aki szinte az egyetlen volt, aki elsőre elvállalta a vezetőedzői széket és szerintem nagyon jó munkát is végzett. Folyamatosan kellett beépíteni a játékosokat és összecsiszolni a keretet. Az őszünk egész jól is sikerült, azonban jött a tavaszi megtorpanás. Nagyon szeretnénk a Tulajdonos Úrral egy olyan edzőt, akivel hosszútávon tudunk dolgozni, mert nem könnyű mindig az új trénerekhez igazodni. Sajnos az óriási eredménykényszer ezt nagyban korlátozza, de igyekszünk a végletekig türelmesek lenni. Dobos Barna és Boér Gábor esetében is elmentünk a falig, de mind a két esetben arra jutottunk, hogy hiába vagyunk elégedettek a munkájukkal, a csapatnak frissítésre van szüksége és ez be is jött. Örülnénk, ha Robi most megtörné ezt a tendenciát és nagyobb időintervallumban tudnánk közösen dolgozni.

 

Mikor kezdi a csapat a felkészülést a következő idényre?

  • A héten még edzünk, mert hosszú nyári szünet vár a játékosokra a korai zárás miatt. Marco Rossi szövetségi kapitány kérelmezte, hogy egy héttel hamarabb fejezzük be a bajnokságot az EB miatt. Június 16.án találkozik majd a keret és akkor kezdjük meg az edzéseket, ez így hat és fél hét felkészülést jelent a szezonkezdésig.

 

Edzőtáborba utazik a csapat?

  • Terveink szerint igen, de a pontos helyszín még nincs kijelölve.

 

Mekkora változások várhatók a keretünkben?

  • Vannak kölcsönvett játékosaink, Artem Favorov és Szánthó Regő személyében. Szeretnénk, ha ők maradnának. Illetve Regőt két évre vettük kölcsön, azzal a kitétellel, hogy amennyiben úgy ítélik meg, hogy befér a Ferencváros kezdőcsapatába, akkor visszahívhatják. Jelen állás szerint ott kezdi meg a felkészülést, aztán meglátjuk. Ugyanez a helyzet Artemmel is, így az ő jövőjük ebből a szempontból kérdéses. Nyilván lesz pár változás, próbálunk előre lépni és erősíteni a csapaton.

 

Milyen posztokra várhatunk erősítést?

  • Számunkra a legfontosabb jelenleg a jobbhátvéd kérdése. Sajnos Bolla Bendegúz távozása óta nem sikerült megoldanunk ezt a szerepkört. Sok játékossal próbálkoztunk ebben az évben, de senki sem volt az igazi. Továbbá, ha nem marad Szánthó és Favorov, akkor az ő pozíciójukba is kell ember.

 

Kicsit tekintsünk előre. Mit vársz a következő szezontól?

  • Az eddigi legnehezebb szezon van kilátásban, abból a szempontból, hogy nem lesz olyan csapat, akire azt lehetne mondani, hogy könnyebb ellenfél lenne. Arra készülünk, hogy egy kemény bajnokság jön, bár igazából egy-egy győzelmen múlik, hogy egy együttes az alsó vagy a felső házba kerül. Tavaly egy győztes meccsen múlott, hogy megelőzzük az Újpestet, idén pedig az utolsó két fordulóban kivívhattuk volna a hatodik helyet is. Szeretnénk egy nyugodtabb évet, abból a szempontból, hogy stabil középcsapatként szerepeljünk, de akár a tabella első felébe is odaférjünk.

 

Mi lehet csapatunk erőssége ebben az erős mezőnyben?

  • Nem a miénk a legnagyobb költségvetés, sőt, ha a Vasas és a DVSC jön fel, akkor a legkisebb összegből fogunk menni. Nagyon remélem, hogy visszatérhetnek a szurkolók, ami a csapatnak nagy segítséget jelentene. Emellett egyértelműen az egység, ami az együttesünket egész évben jellemezte. Valamint továbbra is olyan játékosokat keresünk, akik motiváltak, bizonyítani szeretnének és be akarnak törni az NB I-be. Az elmúlt két évben sikerült megtalálnunk ezeket az embereket, úgyhogy bízunk benne, hogy most is összejön. Nagyon fontos számunkra, hogy az öltözői légkör rendben legyen és egy irányba húzzunk. Ebben nagy szerep hárul Waltner Robira is, de összességében azt gondolom, hogy a megfelelő keret fog rendelkezésére állni.