U14, U15

U14 féléves értékelő:

 

Felkészülés és az első tapasztalatok:

Az őszi szezont július 13-án kezdtük meg a csapattal. Szerencsés helyzetben voltam, hisz a tavalyi évben már jó pár játékossal találkoztam a kiscsoportos foglalkozások keretében, tehát nem volt teljesen idegen számomra az együttes. Ami a keretet illeti, 20 fős létszámmal dolgoztunk, ahova két új játékos érkezett. A szezon folyamán nagy segítségemre volt Zsuppán Krisztián, aki az edzéseken és a mérkőzéseken is nagyban hozzájárult munkánkhoz, valamint Csiszár Attila atlétaedző, aki heti rendszerességgel egyengette a játékosok fejlődését.  A felkészülési időszakban Gáspár László és Bohács Bettina támogatta munkánkat, akik a fitnesz részért voltak felelősek. Természetesen a kapusainkról se feledkezzünk meg, ahol véleményem szerint Bardi Gábor remek munkát végzett.

 

Az edzések tapasztalatai:

Az edzéseket a nyári időszakban heti hét alkalommal tartottunk, majd az iskola kezdetétől a heti öt időpontra álltunk át. Az egyesület álttal meghatározott 7 hetes periodizáció alapján dolgoztunk, ami a játékosokat és a csapatot illeti, az előző évben ismerkedtek meg a nagypályás futballal, tehát ez volt a második évük a 10+1-es labdarúgásban. Edzéseken való részvétel, illetve hozzáállás,  úgy gondolom példa értékű, amiben nagy szerepe van Bagó Gábornak és Fuisz Ferencet is. A játékosokkal hamar megtaláltuk a közös hangot és ennek köszönhetően jól együtt tudunk dolgozni. Amit még mindenképp megemlítenék, hogy jó pár játékoson érezni, hogy futballista akar lenni és szeret a ZTE-ben futballozni.

 

Verseny rendszer:

A Regionális Bajnokság Észak-Nyugat csoportban szerepelünk, ahol a szezon folyamán 13 mérkőzést játszottunk, 1 pedig elmaradt, amit a tavaszi szezonban pótolunk. A lejátszott találkozókból 12 mérkőzést megnyertünk és egyen pedig döntetlent értünk el. 37 ponttal vezetjük a táblázatot, ahol 106 rúgott illetve 9 kapott gól szerepel a nevünk mellett. Az eredmények mellett természetesen sokkal nagyobb figyelmet szentelünk a gyerekek képzésébe. Mérkőzéseken törekedtünk arra, hogy a gyerekek fejlődését tartsuk szemelőtt, lehető legtöbbet kihozzuk tartalmilag is a mérkőzésekből.

 

Gyengeségek:

Egy fejlődési folyamatról beszélünk, mindenben van még mit fejlődni, hiszen mindig többek akarunk lenni! Amit mindenképp kiemelnék az a kommunikáció, illetve a tájékozódás.

 

Erősségek:

Egyénileg jó felfogású játékosaim vannak, akik futballisták akarnak lenni, ezáltal jó csapategységet tudtunk kialakítani. Védekezésben, szervezettség, fegyelmezettség, figyelem, fegyelem és kellő agresszivitás jellemzi a csapatot. Támadásban pedig felszabadult, kreatív játék, amihez meg is van a kvalitásunk.

 

Összességében azt gondolom, amit lehetett kihoztuk a szezonból és természetesen a jövőben is ez a célom, célunk.

 

Vezetőedző: Horváth Gábor

 

 

U15 féléves értékelő:

Felkészülés, és az első tapasztalatok:

Júliusban kezdtük el a felkészülést. Sajnos a koronavírus miatt elég zaklatott időszak volt a srácok mögött. A bajnokságot nem tudtuk befejezni és az edzések sem voltak engedélyezve elég hosszú ideig. Szinte minden játékost ismertem a csapatból, hisz figyelemmel szoktam követni más korosztályok edzéseit és mérkőzéseit is, főleg az U12-15-ig terjedő szekcióban. Sőt, egyéni képzéseken dolgoztam is már pár játékossal a csapatból. Nyáron volt ennek a korosztálynak 3 távozója (2-en az Illés Akadémián, 1 játékos pedig Székesfehérváron folytatja pályafutását). Nyilván ők alapemberei voltak a tavalyi csapatnak, de úgy gondolom, hogy ezen nem keseregni kell ez a labdarúgás velejárója, hogy egy csapat életében vannak érkezők és távozó játékosok. Pozitív, hogy ilyenkor elő tudnak lépni olyan emberek, akik addig esetleg kevesebb játéklehetőséget kaptak és bizonyítják, hogy igenis lehet rájuk számítani. Nagyon pozitív volt számomra, hogy a srácok nagy intenzitással vetették bele magukat a munkába és jó munkamorállal és edzéslátogatottsággal dolgoztak.

Az edzések tapasztalatai:

Mint már említettem, egy jó mentalitású társaságot kaptam nyáron és a közös munka is szinte egész félévben ennek megfelelően zajlott. Fizikálisan viszonylag hamar jó állapotba kerültek. Tudtam, hogy a mérkőzésen nyújtott teljesítménnyel, játékkal más lesz majd a helyzet. Itt tőlem és tőlük (önmagukkal szemben) is türelemre volt szükség. Akárhogyan is nézzük, az egész csapatnak kimaradt fél év tétmérkőzés nélkül! Amúgy is szeretem a „gondolkodós” és olyan gyakorlatokat edzésen, ahol még akár egy passzgyakorlatban is több helyre kell figyelni és döntéseket kell hozni, de ebben a félévben még több ilyen feladatra volt szükség. Igyekeztem kicsit felgyorsítani a gondolkodásukat, és segíteni azt, hogy gyorsabban és jobban döntsenek az adott szituációkban. Nagyon élvezték és élvezik most is az ilyen jellegű munkát és rengeteget léptünk előre a mérkőzéseken. Úgy gondolom, hogy az utolsó egy hónapban már kimondottan jó és szép játékot mutattunk. A korosztály edzéslátogatottsága kimondottan jónak mondható. Mivel ez egy csapat értékelés nem igazán akartam kitérni egyéni teljesítményekre, de szeretnék 2 játékost itt kiemelni. Kiss Domonkos és Soós Dominik a felkészülés kezdete óta az összes edzésen és mérkőzésen részt vettek. Az ilyen jellegű elhivatottság, főleg a mai világban elég ritka és nemcsak a csapat, de az összes utánpótlásunkban focizó játékos számára példamutató lehet.

Versenyrendszer:

Csapatunkkal az U15-ös Regionális Bajnokság Észak-Nyugat csoportjában szerepelünk. Sajnos a 15 csapatos bajnokságban 5-6 egyesület képvisel olyan szintet, hogy szakmailag is értékelhető meccseket tudjunk játszani. Nagyjából előre tudjuk, hogy mikor lesz „jó” összecsapásunk és ez sajnos nem minden hétvégén valósul meg. Információink szerint, jövőre átszervezés várható ezekben a bajnokságokban. Nagyon várjuk már, ugyanis úgy gondoljuk, hogy nekünk és a már említett 5-6 egyesületnek, az ott focizó gyerekek fejlődésének szempontjából ez nagyon fontos lenne. Jelenleg a bajnokság 2. helyét foglaljuk el 3 ponttal a Mosonmagyaróvár mögött, így a tavaszi célkitűzésünk, hogy egy helyet előrébb lépjünk.

Gyengeségek:

Lehet, hogy érdekesen hangzik egy olyan csapatnál, amely 13 mérkőzésen szerez 65 gólt, de a kapu előtti szituációkban sokkal hatékonyabbnak kell lennünk. Komolyabb szinten ennek igenis lesz majd jelentősége, hogy valaki 3 nagy helyzetből szerez 2 vagy 1 gólt vagy 1-et sem. Tehát az ilyen fontos szituációkban gyorsabban és hatékonyabban kell majd döntenünk. Igaz ez elől és hátul is. Úgy gondolom, hogy a hiba a tanulási folyamat része, ezért örülnénk az átszervezésnek. Nagy segítség, hogy nívós külföldi és hazai csapatokkal tudunk felkészülési meccseket játszani (vagyis tudtunk a vírus előtt). Csapatszinten a fejjátékunkon is van mit javítani, bár van kimondottan jól fejelő ember az együttesben.

Erősségek:

Mentálisan egy nagyon erős korosztályról beszélhetünk. Rengeteg  motivált srác van ebben a csapatban, akik általában szeretik és igénylik is a nagy tétet. A legerősebb ellenfelek ellen adják le a legjobb teljesítményt, ami nagy dolog és minden sport legfontosabb része, hogy akkor teljesíts amikor igazán kell. Véleményem szerint, sok srácnak kiemelkedő rugótechnikája van a csapatban korosztályukhoz viszonyítva.

 

Vezetőedző: László Dávid