U19 és NB III

U19 és NBIII féléves értékelő:

Felkészülés, és az első tapasztalatok:

Merőben új feladat és kihívás várt ránk a nyáron, hiszen hosszú idő után az utánpótlást és a felnőtt csapatot összekötő tartalékcsapatot is indított a klub. Az előző szezon zaklatott befejezése és a home training időszak után újrakezdett csapatedzések befejeztével, alig két hét pihenőt kaphatott az NB3-as és U19-es bajnokságra készülő keretünk. A harmadik osztály rajtjához igazodva nagyon korán elkezdtük a felkészülést a rajtra. Már ekkor látszott, hogy minden gyereket nagyon motivál a lehetőség, hogy felnőtt bajnokságban szerepelhet, ugyanakkor arról is tiszta képet kaptunk, hogy ki az, aki már ekkor készen állt erre a kihívásra és ki az, akinek még idő kell. Ebből a képből kiindulva alakult ki az NB III-as és az U19-es csapataink mérkőzéskeretei.

 

Szakmai tapasztalatok és versenyrendszer:

            Már a felkészülési időszakban látszott, hogy az új rendszer komoly fejlődési lehetőséget biztosít tehetségeinknek. Az első hónapokban, egészen a koronavírus újbóli felbukkanásáig, az U19 és az NB III 26 játékossal tréningezett hétről hétre és 12 fiatalunk a felnőtt csapat edzéseit látogatta. A járvány szigorítások végett, az ősz kezdetével már külön készült az NB III-as keret, amely komoly kihívás volt logisztikai és szakmai szempontokból egyaránt. Hirtelen 38 főre duzzadt a létszám és ez az edzések levezetését és szervezését is megnehezítette.

            Szintén komoly szakmai kihívás volt, hogy a gyerekek egyéni fejlődése mellett, csapatként is megállja a helyét a társaság, hiszen szinte minden héten az utolsó napokban alakult ki a két csapat, amely pályára lépett az NB III Nyugati csoportjában, illetve az U19 Alapcsoportjában. A két keret kialakítását a felnőtt csapatból a második csapatba visszaérkező túlkorosok is befolyásolták, és mivel sok esetben ők még szombaton bekerültek a bajnoki keretbe, így csak a mérkőzésük után derült ki a visszajátszók kiléte és száma.

            Ami a csapatok szereplését illeti, egyértelműen prioritást élvezett az NB III, mivel az U19 eredményessége nem befolyásolja csapataink jövő évi besorolását az UP bajnokságokban, ugyanakkor második együttesünk jövő évi besorolása az idén elért eredményeinktől függ. Ennek tükrében az NB III-as csapatnál egy hármas egységben határoztuk meg a szakmaiságot és alá építettük be az U19-es csapatot, ahol az első és legfontosabb, hogy akik nem kapnak elég lehetőséget egy szinttel feljebb, azoknak itt biztosítva legyen a mérkőzésterhelés.

            A hármas egység első pillére a fiatal játékosaink fejlesztése, integrálása a felnőtt futballba, ebben a feladatban komoly eredménynek tartom, hogy egyrészt a szezonban több mérkőzésen mi futottunk ki a pályára a legfiatalabb átlagéletkorú csapattal az egész harmadosztály mezőnyében, illetve nagyon fiatal 2004-ben született játékosok is lehetőséget kaptak a bizonyításra és éltek is vele. Mellettük a már évek óta tudatosan épített fiataljaink komoly fejlődést értek el és nagyon közel kerültek a felnőtt csapat keretéhez. Az utolsó decemberi fordulókban közülük Németh Erik lehetőséget is kapott a felnőtt csapatban, míg Papp László kiérdemelte teljesítményével, hogy velük készüljön hétről hétre. Ők ketten csatlakoztak a már folyamatosan a nagyokkal edző Köcse Bencéhez és Kovács Barnabáshoz.

            Második célnak a felnőtt játékosaink játékban tartását, esetleges hosszabb kihagyás után visszatérő játékosok felépítését tűztük ki, illetve ez fontos pillére a fiatalok építésének is, hiszen az idősebb játékosok tapasztalatával felvértezve gyorsul tehetségeink fejlődése. Nem mellesleg így ideális lett a legtöbb esetben a csapat összetétele, mivel a rutin segítségével eredményes is tudott lenni csapatunk. Nagyon motiváló volt fiataljaink számára, amikor komoly tudással rendelkező már kész játékosok érkeztek vissza, mert így testközelből lehetett ellesni tőlük a megoldásokat.

            Ezzel el is érkeztünk a harmadik pillérhez, ami a csapat eredményes szereplése az NB III-ban. Célunk egyértelműen a bennmaradás, azonban ez idén sokkal nehezebb, mint általában. 20 csapatos, 38 fordulós szezonban vagyunk, ahol 5 csapat fog kiesni a csoportunkból és emellett a három harmadosztályú bajnokság legrosszabb 15-dik helyezett csapata is búcsúzik. Ugyanakkor bíztató, hogy eddig csupán egyszer álltunk a forduló végeztével kieső helyen, természetesen ennek nagyon örülünk, de csak akkor leszünk igazán boldogok, ha ez az a 38-dik játéknap után is így lesz.

Gyengeségek:

Egyértelműen a felnőtt megoldásokban kell fejlődnie a társaság fiatalabb tagjainak a legtöbbet. Ez alatt azt értem, hogy itt már az a lényeg, hogy minden szituációból hozd ki a maximumot. Amennyiben ez azt jelenti, hogy szöglet helyett bedobásra mentesz, vagy a labda megjátszása helyett csak kigurítod bedobásra a labdát és így rendeződik a csapat és nem kapsz gólt, akkor ezt kell megtanulni, helyesen alkalmazni. Itt már a lényeg, hogy az utánpótlásban megtanult technikai, taktikai elemeket úgy használják a játékosok, hogy azzal eredményes legyen a csapat.

Erősségek:

            A gyerekek szempontjából a legnagyobb előny az, hogy a második csapatunk létrehozásával olyan hidat építettünk az utánpótlás és a felnőtt csapat közé, amely elképesztő módon gyorsítja a fejlődésüket. Gyakorlatilag hét közben az U17, U18, U19, U20 és U21-es, azaz öt korosztály legtehetségesebb játékosai folyamatosan együtt edzenek, ezzel minden nap komoly kihívást jelent. Aki a hétközi teljesítményével kiérdemli, az hétvégén felnőtt játékosok ellen tud pályára lépni az NB III-ban, ugyanakkor a gyerekek nagy része korosztályát tekintve még pályára tud lépni akár az U19-ben vagy U17-ben is, így nekik is biztosítva van a játéklehetőség.

 

Vezetőedző: Bozsik József