U12, U13

U12 féléves értékelő:

Felkészülés, és az első tapasztalatok:

Júliusban - még a közös munka kezdete előtt - pár alkalommal láttam már a csapatot Bozsik régiós tornák keretében. Ezen tornákon 55x35 méteres pályán 6+1-ben játszottak, ezért nem tudtam messzemenő következtetéseket levonni, hogy a nyáron megnövekvő területhez és létszámhoz, hogy fognak majd viszonyulni a játékosok. Szerencsére a felkészülési mérkőzések alkalmával sikerült felmérnem a srácokat és azt, hogy mely posztokon tudják a legjobb teljesítményüket nyújtani.

Az edzések tapasztalatai:

Nyáron szép létszámmal jöttek a gyerekek edzésre, ezért teljes értékű foglalkozásokat tudtam tartani. Már az első tréningeken látható volt, hogy a bajnoki kezdésre nem kellően agresszív még a csapat. A taktikai részt a játékosok nagy része hamar elsajátította, bár sokat kellett instruálni őket, de elkezdett működni a csapat közös mozgása. Heti egy gyakorlójátékkal és egy edzőmérkőzéssel készültünk a bajnoki szezonra, de ezen találkozókon is látható volt, hogy ott vagyunk, támadjuk a labdást, azonban kevés a labdaszerzés a támadó szekcióban. 

Versenyrendszer:

Egy olyan bajnokságba szerepelünk, ahol szezononként 4-5 mérkőzésünk van, ami a szintünknek megfelelő. 12 találkozón 2 váratlan döntetlent értünk el a Sopron és a Király ellen, viszont megvertük az Illést és a 8 meccs alatt 1 gólt kapó Győrt. Ezeken a mérkőzéseken is ugyan az volt látható, irányítással a taktika rendben volt, azonban hiányzott  az agresszivitás a labdaszerzéseknél, ezért szinte minden labda a védőknél landolt, akik szerencsére kevés hibával játszották le a bajnokság őszi mérkőzéseit.

Gyengeségek:

Csapat szinten szükséges keményebbnek lennünk, mert nagyon kevés a labdaszerzés a támadó zónában. A támadásainkat hátulról szükséges felépíteni, szinte minden esetben felállt védelmek ellen. Támadó taktikában a labda előtti megindulások és területnyitásokban kell fejlődnünk, kifejezetten a támadók részéről. Amennyiben ez sikerül, a jelenleginél is hatékonyabban tudunk majd támadásokat kezdeményezni a széleken.

Erősségek:

Jó védőjátékot produkálunk csapat szinten és ebből is kiemelkedik a védelem stabilitása. Támadójátékban azt gondolom, mi játsszuk a bajnokságban a legjobban a széljátékot, ezekből sok gólt is szerezve. Pontrúgásokban erősek vagyunk, főleg a felkészülés és a bajnokság első felében szereztünk gólokat rögzített helyzetekből.

Jövő év:

Készülünk a 10+1-es játékra is, a felkészülési időszak alatt külföldi és magyar csapatokkal is megmérkőzünk, illetve 2-3 hetente az U13-mal is meccselünk, hogy szokják a gyerekek a megnövekedett létszámot és pályát. Kötelezően 4 védővel játszunk a bajnokságban, ellenfeleink felállási formájától függetlenül, hogy jövőre már csak a szélsőket kelljen beépíteni a felállási formába. Itt próbáljuk forgatni a játékosokat a posztokon, mert itt még nem alakult ki mindenkinek a végleges szerepköre.

Vezetőedző: Fujsz Ferenc

 

U13 féléves értékelő:

Felkészülés, és az első tapasztalatok

Júliusban kezdtük meg a felkészülést a srácokkal. Igazából ismertem mindenkit, mivel egy évet már dolgoztam az együttessel. A tavalyi szezonban is sok mérkőzésüket láttam, hisz együtt utaztunk mindenhova. 3 új játékos érkezett Nagykanizsáról, akik nagyon hamar beilleszkedtek a csapatba. Heti 5 edzéssel, valamint sok felkészülési mérkőzéssel készültünk a bajnokságra és rengeteg tapasztalatot szereztünk ezen időszak alatt.

Az edzések tapasztalatai

Mint már említettem heti 5 edzéssel készültünk a nyári felkészülés folyamán, ami nagyon jól alakult véleményem szerint, mert itt rengeteg olyan dolog kijött, ami hiányosság lehet a jövőre nézve. Nem mellékesen a játékosok újabb lépcsőt másztak meg, a 8+1-es két 16-os közötti játékról áttértek a 10+1-es nagypályás játékra. Ez nagy ugrás nekik létszámban és területre is. Szerencsére az előző évben tudatosan készültünk erre Fujsz Ferenccel, aki tavaly remek munkát végzett a gyerekekkel. Így azért nem volt teljesen idegen nekik az új pálya méret. A srácok szép számban részt vettek az edzéseken és folyamatosan tudtunk előre lépni. Nagy hangsúlyt fektetünk az egyének képzésére, de mellette ugyanolyan fontosnak tartjuk a csapatmunkát és a csapatszintek fejlesztését is. Öröm volt látni a fiúkat, ahogy az edzéseken dolgoztak és figyeltek minden egyes apró részletre. Örülök, hogy egyre kevesebb volt az olyan foglalkozás, amikor motiválnom kellett őket, sőt azt kell mondanom, párszor már-már vissza kellett fogni őket.

Versenyrendszer

A csapat az MLSZ által kiírt U13 I. osztály Észak-Nyugat csoportjában szerepel. Ebben a csoportban megmérkőztünk többek közt az Illés Akadémiával, akinek ez a korosztálya kimagasló országos szinten is. A bajnokságban és a felkészülés alatt is játszottunk a Győri ETO csapatával, akik ellen mind a két meccsen nagyiramú és magas színvonalú játékot mutatott a csapat, ami győzelemmel is párosult. Kimondottan nagy szó ezekben a korosztályokban, hogy nem volt hullámzó a csapat teljesítménye, sikerült egyenletes jó játékot nyújtaniuk a játékosoknak. A bajnokságban lejátszottunk 12 mérkőzést, ebből 11 győzelemmel és 1 vereséggel zárult. 76 gólt rúgtunk és mindössze 8-at kaptunk. Több játékosunk neve is a góllövőlista elején szerepel.

Gyengeségek

Amiben talán lemaradásunk van a kiemelt akadémiákhoz képest, az a reakciógyorsaság. Főként a kapu előtti szituációkban. Illetve még amiben rengeteget kell fejlődnünk az a fejelés.

Erősségek

A tavalyi évhez képest sokkal egységesebbek és igazi csapatként működnek a pályán. Védekezésben elég agresszív az együttes és remekül kisegítik egymást a játékosok. Ezt  jól mutatja a 8 gól nélkül lehozott mérkőzés is. Támadásban egyre kreatívabb és érettebb futballt mutatnak a srácok. Főként a szélsőjáték, illetve a keresztlabdák, amikben nagyon sokat léptek előre,  köszönhetően Fujsz Ferencnek is.

 

Vezetőedző: Bagó Gábor