Vasárnapi ellenfelünk, a Győri ETO FC múltja alapján labdarúgásunk egyik bástyája, a vidéki labdarúgás fellegvára.
Az ETO (Egyetértés Torna Osztály) csapatát 1904-ben alapították, az első osztályban az 1936/37-es szezonban szerepelt először, ahol első nagy sikerét 1963 őszén érte el, amikor a bombaerős Ferencvárost megelőzve megnyerte a félfordulós bajnokságot. Történetük során a győriek még három bajnoki címet szereztek...

Az ETO (Egyetértés Torna Osztály) csapatát 1904-ben alapították, az első osztályban az 1936/37-es szezonban szerepelt először, ahol első nagy sikerét 1963 őszén érte el, amikor a bombaerős Ferencvárost megelőzve megnyerte a âfélfordulósâ bajnokságot.
Történetük során a győriek még három bajnoki címet szereztek, 1982 és 1983 nyarán az úgynevezett Verebes korszak eredményeként, majd 30 év szünet után 2013 tavaszán Pintér Attila irányításával.
A négy bajnoki címen kívül 3 ezüst- és 6 bronzéremből, valamint négy kupagyőzelemből áll az ETO dicsőséglistja.
Kupadöntőt összesen nyolcszor játszottak a győriek, ebből sikerült négyszer elhódítani a serleget. Legnagyobb nemzetközi sikerét 1964/65-ös kupasorozatban érte el az ETO, ekkor a BEK-ben a legjobb négy közé, az elődöntőbe került. Győrben 10 egykori vagy későbbi szövetségi kapitány is irányította a szakmai munkát, hosszabb-rövidebb ideig az ETO edzője volt Gallovich Tibor, Baróti Lajos, Garami József, Verebes József, Gellei Imre, Bicskei Bertalan, Glázer Róbert, Csank János, Egervári Sándor és Pintér Attila.
A klubnak három olimpiai bajnok labdarúgója is volt, az 1964â€es Tokióban rendezett Olimpián Orbán Árpád és Palotai Károly, 1968-ban Mexikóvárosban pedig Keglovich László szerzett olimpiai bajnoki címet.
2015-ben a Quaestor Csoport csődje után következett be az évszázados mélypont, melynek következtében a tulajdonos börtönbe, az ETO pedig a megsemmisülés szélére került.
Az önkormányzat és egy ügyes trükk segítségével a csapat végül el tudott indulni a harmadosztályban, onnan került fel az NB II-be 2017-ben. Ami a ZTE FC ETO elleni mérlegét illeti, az első osztályban kiegyenlített küzdelmet vívott a két csapat, 75 mérkőzésből 28 egerszegi, 30 győri győzelem, valamint 17 döntetlen született, a gólkülönbség a ZTE szempontjából pozitív, 113:111.

Az utóbbi évtizedben (2008 óta) viszont mindössze egyszer, 2010. szeptember 25-én, Milan Bogunovic szabadrúgásból szerzett góljával tudtuk legyőzni a győrieket, ezt leszámítva sem Győrött, sem Zalaegerszegen nem tudtuk győztesen elhagyni a pályát. A ZTE FC 2012-es kiesésétől 2017 őszéig bajnoki mérkőzésen nem találkoztak a felek, 2017-ben aztán a régi forgatókönyv szerint vereséget szenvedtünk Győrött. Az utolsó évtized összesített mérlege egerszegi szempontból: 1 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség, 8:20-as gólkülönbség, van tehát min javítanunk.

Csupán az érdekesség kedvéért érdemel említést, hogy a két klub történetében rengeteg olyan játékos van, aki mindkét csapatban megfordult, a teljesség igénye nélkül az ismertebbek közül megemlíthetjük Urbán Flórián, Vincze Ottó, Kenesei Krisztián, Dorde Kamber, Józsi György, Lendvai Miklós, Szentes Lázár (ő mindkét csapatnak edzője is volt) nevét. További érdekesség, hogy a ZTE szakmai stábjából Nagy Tamás vezetőedző és Sallói István sportigazgató is volt az ETO játékosa.

A mérkőzés vasárnap 19 órakor kezdődik Győrött, az ETO parkban.