Két gólos hátrányból sikerült fordítani

Jó hangulatot teremtett a hazai szurkolótábor, valamint a nagy távolság ellenére a Zete drukkerek is fellelhetőek voltak a paksi stadionban péntek este, az OTP Bank Liga 21. fordulójában. A zöld mezesek zsinórban negyedik győzelmükre készültek, ahogy mi is a veretlen szériánkat próbáltuk gyarapítani.

A hazaiaknak rögtön a mérkőzés elején sikerült megszerezni a vezetést. A 4. percben Könyves Norbert kapott kitűnő keresztlabdát a jobb szélen. A társakat keresve keményen lőtt középre, Evangelou a tisztázási kísérlete során szerencsétlenül ért bele a beadásba és a labda a hálóba pattant.(1-0)

A Paks rögzített szituációi rendre veszélyesek voltak a mérkőzés elején. Nem sokkal a gól után, egy szögletet követően a lecsorgó labda Lenzsér elé került. A fent maradt védő tisztán lőhetett a hosszú sarok felé, Evangelou ezúttal azonban fontos blokkot mutatott be.

A 28. percben büntetőhöz jutott a hazai csapat. Könyves próbált átvenni egy labdát a tizenhatoson belül, a visszaérkező Szendrei azonban rossz ütemben lépett be a szélső támadó elé. A sértett állt a labda mögé, lövését azonban Dombó Dávid bravúrral védte. Továbbra is maradt az egy gólos különbség.

Az első félidő hajrájához érve kiszabadultunk a paksi nyomás alól és két sarokrúgást is elvégezhettünk rövid időn belül. A második középre ívelés Grubert találta meg, aki kapásból, belsővel próbált visszakanalazni a kapu felé. A labda azonban elhaladt a két léc találkozási pontja mellett.

Másodpercekkel a szünet előtt a paksiak még egyszer eljutottak a kapunkig egy kis passzos labdajáratás után. Papp tetszetősen, sarokkal készített vissza a mögé érkező Könyvesnek, aki talppal vette maga elé a labdát és a becsúszó Várkonyi lábai között gurította azt a hosszú sarokba. A középkezdésre sem volt már idő, két gólos hátránnyal vonultunk pihenőre. (2-0)

Élénkebben kezdtük a második félidőt és hamar megszereztük a szépítő találatot. Az 53. percben egy bedobást követően Mance vitte le a labdát az alapvonal felé és tette középre az érkező Gruber Zsombor elé, aki közvetlen közelről a kapuba lőtt. Bognár György alakulata 270 perc után kapott újra gólt a bajnokságban. (2-1)

Sajnos nem sokáig örülhettünk az egy gólos különbségnek. A hazaiak pontrúgásai továbbra is hatalmas veszély faktort hordoztak magukban. Két perccel a szépítő találtunk után egy jobb oldali, paksi szögletből Papp találta el a felső lécet. A játékszer aztán Könyves Norbert elé került, aki zavartalanul a már vert helyzetben lévő Dombó mellet, a hálóba pofozta azt. (3-1)

A 66. percre Márton Gábor cseréi zseniális húzásnak bizonyultak. A félidőben pályára lépett Mim iramodott meg és ugratta ki az akkor egy perce becserélt Croizet. A francia támadó első labdaérintéséből, egy nagyon finom mozdulattal, külsővel helyezte a labdát a jobb felsőbe. Másodjára is sikerült nyitottá tenni a mérkőzést. (3-2)

Nem sokkal később Mance kapott egy kissé hosszú kiugratást Hadida által, ami már borítékolva az érkező Szappanosé lett volna, de a paksi talaj megviccelte a kicsúszó kapust és a labda átpattant felette. Mance gyorsan kapcsolt és higgadtan passzolt az üres kapuba. Kétszer is voltunk két gólos hátrányban, mégis sikerült egyenlítenünk a 73. percben. (3-3)

A rendes játékidő utolsó tíz percén belül több rohamot is indított a Paks. A csereként beállt Böde fejjel és lábbal is veszélyeztetett rövid időn belül. Szabónak is volt egy egyéni megvillanása, de ezek rendre nem találtak kaput.

A 87. percben egy jobb oldalról érkező beadásba ismét Böde tette bele a fejét és a labda a kapust teljesen verve a jobb sarok felé tartott. A gólvonal előtt azonban ott állt Evangelou és tisztázni tudott, görög játékosunk immár második nagy mentésével feledtette a meccs eleji hibáját. Mint az ezután kiderült, ez a mentés két pontot jelentett a Zalaegerszeg számára ugyanis…

A mérkőzés hosszabbításában jött a csattanó. Croizet kapott labdát az ellenfél tizenhatosánál, befelé cselezett majd az utolsó pillanatban, mielőtt a védők tisztázni tudtak volna kapura lőtt. A lövés középre tartott, de Szappanos ismét hibázott és a kezei között átcsorgott labda, ezzel áthaladva a gólvonalon. A lehető legjobb időszakban szereztük meg a vezetést, először a találkozón. (3-4)

A hazaiak továbbra is rohamoztak, de erre már nem tudtak válaszolni és drámai győzelmet arattunk a listavezető otthonában, sőt mi több, a szezonban csapatunk tudta előszőr elhozni a három pontot a Paks otthonából. Dombó tizenegyest fogott, Márton Gábor cseréi kiválóak voltak. A küzdőszellem mellé egy kis szerencse is társult és folytatódik a veretlen szériánk. Mindössze négy forduló alatt tíz pontot gyűjtöttünk, ebből kilencet dobogó esélyes ellenfelek ellen.


Külön köszönjük azon szurkolóknak, akik elutaztak a csapattal és a mérkőzésen hangjukat hallatták! Hajrá Zete!

 

Edzői értékelés: 

Márton Gábor: Talán erre a legjobb szó az a hihetetlen győzelem, egy hihetetlen meccsen. Sajnos az első félidőben borzasztóan néztünk ki, nem sokat adtam volna érte, hogy ebből a meccsből ponttal vagy pontokkal tudunk elmenni. A második félidőben lényegesen feljavultunk, még akkor is, hogyha volt egy-két szerencsés történés ide is-oda is. Örülök a győzelemnek, főleg, hogy egy nagyon jó csapatot vertünk meg, nem véletlenül állnak a tabella élén.

 

ÖSSZEÁLLÍTÁSOK

PAKSI FC
1 SZAPPANOS – 2 KINYIK – 8 BALOGH – 10 HARASZTI (63’ SZÉLPÁL) – 11 OSVÁTH – 12 VAS – 15 KÖNYVES (70’ HAHN) – 21 PAPP – 24 LENZSÉR – 26 MEZEI (70’ SZABÓ) – 29 TÓTH (63’ BÖDE)

ZTE FC
1 DOMBÓ 5 VÁRKONYI 11 SZENDREI 14 KOVÁCS (64’ NÉMETH) 19 MANCE (91’ SAJBÁN)27 BEDI - 30 GRUBER (65’ CROIZET) 32 MEDGYES (46’ HADIDA) 33 SAFRONOV 41 EVANGELOU - 49 KISS (46’ MIM)