Interjú az NK Nafta Lendava vezetőedzőjével

Nagy az öröm az NK Nafta háza táján, hiszen testvércsapatunk tizenkét év után újra a szlovén első osztályban indulhat a következő idényben.

A Bozsik József irányította csapat szinte az utolsó pillanatig vezette a szlovén másodosztály tabelláját, végül azonban az ezüstérmet sikerült megszerezniük. Ez normál esetben osztályozós pozíciót jelent, ám az élvonalban 8. helyen zárt NK Rogaška nem kapta meg a licencét, így az alattuk, kilencedik helyen végzett Radomlje automatikusan bennmaradt, a Nafta pedig az osztályozók lejátszása nélkül, a Primorje mellett, másodikként lépett szintet.

Testvérklubunk az új vezetőedző érkezésével, már az első évben remek teljesítményt nyújtott és a szezon során a leghosszabb ideig, összesen 13 fordulón keresztül vezette a ranglistát. Bozsik József az elmúlt tíz évben tevékeny részt vállalt a ZTE utánpótlás rendszerének kialakításban, elméletben és gyakorlatban egyaránt. 2023 nyarán Végh Gábor felkérésére lett a Lendva vezetőedzője, és a klub utánpótlás szakágának szakmai vezetője.

Bozsik József, a ragyogóan sikerült első idény után, örömmel osztotta meg velünk gondolatait, többi közt az elmúlt időszak tapasztalatairól és a jövőbeli tervekről is beszélt.

- Milyen kihívások elé néztél, amikor tavaly nyáron megérkeztél Lendvára, mik voltak a kitűzött célok?
- Nagy kihívásként éltem meg, hiszen jelenleg összesen nyolc csapat irányításáért felelek, a felnőtt keret mellett, hét utánpótlás csapat tartozik a felügyeletem alá. A komplex feladatkör miatt a legfontosabb szempont az volt, hogy egy közös szakmai vonalat alakítsunk ki a klubnál. Célként tűztük ki, hogy azt a rendszert, amit az elmúlt évek során felépítettünk a ZTE egyesületénél, Lendván is meghonosítsuk, a helyi sajátosságokhoz, körülményhez igazodva. Az elmúlt év sikeres volt, hiszen az U7-es korosztálytól egészen a felnőtt csapatig minden egységesítve lett, gondolok itt például az alapelvekre, játékrendszerre. Mindezek mellett fontos feladat volt megtalálni azt a stábot, aki azonosulni tud a terveinkkel, módszereinkkel és kellően motivált.

- A felnőtt csapatra fókuszálva milyen tervekkel vágtatok neki az idénynek?
- Az volt a célunk, hogy már az első évben letegyük azokat az alapokat, amelyek később a feljutáshoz segíthetik a klubot. Az egyesületnél infrastrukturális fejlesztések zajlanak, elkészült az akadémia, a tervek szerint a jövőben ki lesz cserélve a stadion játéktere és várhatóan a lelátók is felújításon esnek majd át. Ezzel a fejlődéssel párhuzamosan szeretnénk a klub szakmai oldalát is, a lehető legmagasabb szintre emelni. Az utánpótlás csapatok mellett, szerettük volna, hogy a felnőtt csapat is első osztályban szerepeljen, ez idén sikerült is és örömmel tölt el, hogy a felnőttek mellett az U15 és U17-es korosztály is osztályt lépett.

- Milyen tényezők segítették azt, hogy a felnőtt csapat ilyen jól szerepelt idén és tizenkét év után, újra az első osztályban kezdheti meg a következő szezont?
- Úgy gondolom, hogy egy nagyon jó csapat állt össze és megtaláltuk azt a játékot, ami illett a keretre. Ostrek és Novinic személyében két rutinos, meghatározó játékosunk volt a középpálya tengelyében. Köréjük épülve sikerült egy olyan csapatot létrehozni, ami mind védekezésben és támadásban is jól funkcionált. Előnyünkre vált, hogy több játékos is évek óta a csapatnál van, ismerik egymást és a szakmai koncepció mellé, egy remek öltözői hangulat is társult. Fontos kiemelni a stáb, többek közt Safet Jahič, Pajor Imre vagy épp Hegedűs Olivér munkáját is.

- Idén Németh Ervin és Sebestyén Lóránt szerepeltek kölcsönben a ZTE csapatától Lendván. Vezetői szemmel nézve, milyen előnyei vannak a két klub kapcsolatának, együttműködésének, akár a kölcsönben lévő játékosokra gondolva?
- Korábban is volt erre példa, említhetjük akár Gergényit is, aki megfordult Lendván és később a Zetébe visszatérve stabil játékosa tudott lenni a csapatnak. Ez egy nagyszerű lehetőség a fiataloknak, főleg azok számára, akik motiváltak, megfelelő hozzáállást mutatnak. Németh Ervinnél pozitív változást vettünk észre az idei szezonban és ennek köszönhetően remek teljesítményt is nyújtott. Lóránt esetében sajnos a sérülések nagyban befolyásolták az elmúlt időszakot, ami egy fiatal játékos életében különösen nehéz.

- A keret meglehetősen fiatal az átlagéletkort tekintve, nehéz volt így dolgozni?
- Eddigi karrierem túlnyomó részében utánpótlásban tevékenykedtem, én szeretek fiatal kerettel dolgozni, de úgy gondolom a kulcs a megfelelő arány. Öt-hat idősebb tapasztaltabb játékos pont stabil vázat ad a csapatnak, hogy mellettük a fiatalok, a teherviselés gondja nélkül kibontakozhassanak, fejlődhessenek. Akár a Zetét, akár a Nafta Lendvát nézzük, az utunk, hogy ezen stabil váz megtartása mellett, olyan játékosokat igazoljunk, akiket felépítünk, fejlesztünk és a későbbiekben értékesíthetünk.

- Volt esetleg csalódottság a második hely miatt, vagy ezt teljesen elnyomta a feljutás okozta öröm?
- Valóban keserédes lett a szezon vége, hiszen az utolsó két mérkőzésen egyértelmű esélyesként léptünk pályára és mindenképp győzelemmel kalkuláltunk. Bár mi próbáltuk enyhíteni a nyomást a játékosokon, hangsúlyozva, hogy a feljutás egy több éves projekt része, az idény vége felé közeledve ők és a szurkolók is érezték, hogy ez már az első évben sikerülhet. Időközben tudtuk, hogy nagy valószínűséggel már a második hely is direkt feljutást eredményez, ugyanakkor szerettük volna megnyerni a bajnokságot. Kicsit csalódottak vagyunk, hogy ez nem sikerült, de az összképet nézve úgy gondolom ez egy fantasztikus teljesítmény a játékosoktól kezdve, a stábtagokon át egészen a klub menedzsmentig. Szeretném kiemelni a szurkolókat is, akik gyakorlatilag tizenkettedik emberként jöttek velünk mindenhova.

- Milyen célokkal vágtok neki a következő szezonnak és hogyan szeretnétek alakítani az átigazolási szezont?
- Érdekes, eseménydús nyár elé nézünk, sokaknak lejár a szerződése a játékoskeretből és mérlegelnünk kell, hogy milyen irányba induljon el a klub. Jelenleg is zajlanak az egyeztetések, vizsgáljuk a lehetőségeinket, a keret kialakítását érintő szabályok szerint. Szeretnénk stabilizálni a helyünket az első osztályban és hosszútávon pedig egyre feljebb jutni a tabellán, hasonlóan, ahogy azt a ZTE esetében csináltuk. Továbbra is keressük azokat a fiatalokat, akik ugródeszkaként tekintenek az itt kapott lehetőségre, éhesek a sikerre és fejlődni szeretnének.

Bozsik József többször is kiemelte, hogy rendkívül büszke a játékosok idei teljesítményére és méltatta a szakmai stáb, menedzsment munkáját, ami hozzásegítette a klubot ehhez a fantasztikus eredményhez.

Köszönjük az interjút, gratulálunk a feljutáshoz és sok sikert kívánunk az élvonalhoz!