Hat év után távozik a horvát veterán

A szezon végén búcsúzik a klub történelmének egyik meghatározó játékosa, Zoran Lesjak. A megbecsült horvát védőt a szezon utolsó hazai mérkőzésén, a Paks elleni találkozón búcsúztatjuk majd a ZTE Arénában.

ZORAN LESJAK 1988. február 1-én született, Čakovec városában és a horvát NK Varaždin akadémiáján nevelkedett. Eddigi pályafutása során számos horvát csapatban megfordult, valamint futballozott Szlovéniában és Olaszországban is. 2018 augusztusában öltötte magára kék-fehér mezt és rendkívül hamar kiérdemelte a csapat, a stáb és a szurkolók bizalmát, szeretetét.

Rögtön az első zalaegerszegi szezonjában letette a névjegyét a magyar labdarúgásban. Az akkor még NB II-ben szereplő csapatunk biztos pontja lett és nagyban hozzájárult a bajnoki címhez és a feljutáshoz. A 2018/2019-es szezonban összesen 31 mérkőzésen lépett pályára, négy gólt és két gólpasszt szerzett. A május 1-én, Cegléden lejátszott idegenbeli mérkőzésen az ő, hosszabbításban leadott távoli lövése biztosította be a ZTE élvonalba való feljutását, amire a klub akkor már hét éven keresztül várt.

Személyes kedvencemtől búcsúzok.” – fogalmazott klubunk tulajdonosa és elnöke, Végh Gábor.

„Már ismertem, amikor Olaszországban együtt futballozott fiammal, Gabesszal, a Santarcangelo csapatánál. Pozitívan állt a megkereséshez és az első hívó szóra jött hozzánk, a másodosztályba. Mind emberileg, mind szakmailag nagyra tartom őt, nagyszerű játékos, aki rengeteget tett a Zete sikereiért. Nagyon sok felejthetetlen emléket okozott számomra is, amiből az egyik a Cegléd elleni győztes, feljutást érő találata. Azt kívánom, hogy maradjon mindig velünk, szeretnénk, ha továbbra is a ZTE családhoz tartozna és a jövőben is szerepet vállalna a klub életében.”

ZALAEGERSZEGI színekben összesen 155 alkalommal lépett pályára, 15 találatot szerzett és 10 gólpasszt osztott ki. Ezzel Zoran a 13. helyet foglalja el a ZTE örök ranglistáján és minden versenysorozatot figyelembe véve ő a rekordtartó a légiósok között. Az első osztályban is meghatározó játékos maradt, a hátvédként és középpályásként egyaránt bevethető labdarúgó igazi közönségkedvencé nőtte ki magát az évek során.

Lesjak a kupagyőzelemhez is hozzájárult, mind a hat mérkőzésen pályára lépett, ezek közül négy alkalommal kezdőként. 2022. szeptember 19-én a Kazincbarcika elleni találkozón góllal segítette továbbjutáshoz a csapatot. A kanadai táblázat szerint, a legeredményesebb ZTE idénye a 2020/21-es szezon volt, ahol három gólt és négy gólpasszt szerzett. A több mint 8000 játékpercnyi, élvonalbeli szereplését olyan érzelemdús pillanatok kísérték akár az első gólja magyar első osztályban, amikor a 93. percben egyenlített a Fehérvár ellen, hazai közönség előtt.

KARRIERJE során eddig négy különböző trófeát szerezett, összességében pedig öt serleget tudhat magáénak. Az NK Maribor csapatával kétszeres szlovén bajnok és kupagyőztes, mindezeket mellett a ZTE történelmi jelentőségű Magyar Kupa elhódításának és a másodosztály bajnoki címének is aktív részese volt.

A jelenlegi stáb és vezetőségi tagok közül Márton Gábor és Sallói István is jól ismerik Zorant. Sportigazgatónk már a másodosztályból való feljutás során is jelenlegi posztját töltötte, a csapat aktuális vezetőedzője pedig korábban a 2019/20-as idényben dolgozott együtt a horváttal.

„Emlékszem amikor először találkoztam vele Eszéken egy kávézóban és arról beszélgettünk, hogy milyen projekt épül Zalaegerszegen, valamint szeretnénk, hogy annak ő is részese legyen.” – idézte fel Sallói István.

„Már az első napokban feltűnő volt, a rendkívüli hozzáállása, két órával az edzések előtt érkezett és nyújtott, hengerezett, felkészült a tréningre. Ez a fajta profi hozzáállás nagyon sokat lendített a csapaton. Ő nagyszerű példája azon külföldi labdarúgóknak, akikre szüksége van a magyar futballnak és a fiatal játékosoknak, mert remek példát mutat. Az egyik legprofibb játékosnak tartom, akivel valaha dolgoztam.”

„Sajnos az idő vasfoga őt sem kíméli és idén már kevesebb lehetőséget kapott, de az elmúlt öt évben a csapat egyik legbiztosabb pontja volt a játékával, góljaival és mentalitásával. Egy igazi példakép búcsúzik, akire mindig jó szívvel fogunk gondolni. Nagyon boldog lennék, ha több olyan játékost találnánk, mint Zoran, aki ilyen alázattal és szeretettel viselte a ZTE címerét.”

Márton Gábor elmondása szerint Zoran Lesjak olyan játékos, akivel minden edző szívesen dolgozna együtt.

„Mindig is egy profi játékos volt, aki mindent megtett azért, hogy a pályán a lehető legjobb teljesítményt tudja nyújtani, többi közt példamutatóan figyelt a testére, fizikai egészségére. Több poszton is remekül megállta a helyét, a korábban itt töltött időszakom alatt, a pandémia idején történt egy sérülés és Zoran a védelemből előlépett a középpályára, ahol szintén kiválóan végezte el a rászabott feladatokat. Egy nagyon megbízható, kitűnő embert ismertem meg a személyében, akinél mindig tudtam, hogy mire számíthatok és ezek fontos erények egy játékosban.”

Aki szeretne jelen lenni Zoran Lesjak búcsúztatásánál, megteheti a Paks elleni találkozó során, szombat délután. Reméljük, hogy minél többen érkeznek kék-fehér szívvel, amely ezúttal négyesünkért fog égni. 

Köszönjük az elmúlt éveket és boldog, sikeres jövőt kívánunk! HVALA, ZORAN!