50. bajnoki gólját elérő csapatkapitányunkkal és édesapjával a jubileum alkalmából beszélgettünk.

Mérföldkőhöz érkezett Babati Benjamin: a felnőtt csapatunkat már 16 éves kora óta, sorozatban a hetedik szezonban erősítő, ízig-vérig zalai kötődésű csapatkapitányunk a hétvégi, Vác elleni mérkőzésen megszerezte 50. bajnoki gólját. Kék-fehérben, írnánk, de felesleges is, hiszen Beni gyerekkora óta a ZTE-t erősíti. Eddig 187 bajnokin húzhatta magára csapatunk szerelését, most viszont a szezon végén teljesülhet az álma: szülővárosa csapatával juthat fel a legmagasabb osztályba.

- Természetesen ez a nagy álmom, hogy a Zalaegerszeggel jussak fel az NB I-be, és most úgy néz ki, hogy ha így folytatjuk, a szezon végén sikerülhet ezt a célt elérni. Keményen küzdünk érte nap mint nap, de ez egy olyan cél, amiért megéri hajtani - nyilatkozta honlapunknak.

Támadónk megkeresésünkkor elmondta, nem számolja a góljait, az 50.-ről is csak most, az interjú kapcsán szerzett tudomást.

- Néhány emlékezetes persze van köztük - folytatta, amikor erre tereltük a szót. - Mondhatnám az elsőt is, de az már olyan régen volt, hogy alig emlékszem rá (nevet). A Siófok elleni, 2018 végi ollózós gólt érzem a legszebbnek, de ezen kívül is volt pár távoli, illetve szabadrúgásból elért szép gólom. 

Kapitányunk eddig felnőtt bajnokin egyszer, a Sopron ellen triplázott, ezen kívül hét duplája van az NB II-ben. Az MLSZ hivatalos adatbankjának statisztikája szerint 399 regisztrált mérkőzésnél tart, ezeken 175 gólt szerzett, ebből 50-et a felnőtteknél bajnokikon.

Videós összeállítás Babati Benjamin góljairól:

S ha már Babati a témánk, kihagyhatatlan az édesapa, a ZTE-vel és az Újpesttel is bajnoki címet szerző, a legendás ZTE-Manchester United (1-0) mérkőzésen (képünkön) is pályára lépő Babati Ferenc, akit fia jubileuma alkalmából kerestünk meg.

- Ügyes gyereknek tartottam mindig is, így számítottam rá, hogy 23 éves korára eljut 50 gólig, de még jobban örültem volna, ha már - persze ZTE-mezben - az NB I-ben játszik. Most azonban úgy néz ki, összejöhet a feljutás, nagyon szurkolok a csapatnak - vette át a szót fiától Babati Ferenc. - Számomra egyértelműen az ollózós gólja a legemlékezetesebb, arra mondanám azt, hogy nemzetközi szinten is megállja a helyét, de ezen kívül mindig plusz öröm volt, amikor egy meccsen több gólt szerzett.

Az apa elmondta: ő a saját NB II-es góljaira nem emlékszik igazán, az NB I-ben pedig védőként nem került olyan sokszor az ellenfél kapuja elé, de amikor fiával egymást ugratják, nem hagyja ki a ziccert: „Majd akkor arcoskodj, ha az NB I-ben is rúgod a gólokat”

- Természetesen nagyon szorítok a ZTE-nek, hogy sikerüljön elérni a hőn áhított célt – fordította komolyra a szót, majd folytatta: - Nem annyira téma a foci otthon, de amikor beszélgetünk, elmondom neki a véleményemet. Hogy mit várok tőle ebben a szezonban? Remélem, még rúg jópárat, most a góllövőlistán is versenyben van, de a feljutáshoz szüksége is lesz a csapatnak a góljaira.

Külön büszkeség lehet, hogy Beni a 2018/2019-es szezonban már a csapatkapitányi karszalagot is viselheti.

- Természetesen ez is nagy öröm, de tett is érte, már hét éve itt játszik, és szezononként 8-10 gólt rendre sikerül szereznie, most pedig már 14-nél tart. És még van is bőven hátra az idényből, úgyhogy nem szabad leállnia....

Babati Benjamin 50 gólja ellenfelenkénti lebontásban:

5 gól: Gyirmót, Sopron
4 gól: Békéscsaba, Cegléd, Siófok
3 gól: Szeged
2 gól: Kaposvár, MTK, Ajka, Szolnok, Vác, Soroksár, Csákvár, Mosonmagyaróvár, Monor, Tiszakécske
1 gól: Mezőkövesd, Kisvárda, Balmazújváros, Nyíregyháza

A gólok szezononkénti lebontásban:

2012/13: 1 gól
2013/14: 2 gól
2014/15: 8 gól
2015/16: 5 gól
2016/17: 9 gól
2017/18: 11 gól
2018/19: 14 gól