Egy mez, ami nem csupán a miénk, hanem egész Zaláé

A múlté, a jelené és a jövőé 

Az elmúlt évek során kiemelt fontossággal bírt számunkra, hogy mezeink grafikai megjelenéséhez jelentést társítsunk.

Célunk volt, hogy kötődjön a városhoz, a csapathoz, a zalai emberekhez, illetve magához egész Zalához.

  • 2021/22-es szezon: zalai gímszarvas motívum
  • 2022/23-as szezon: Zalaegerszeg térkép
  • 2023/24-es szezon: ZTE FC képkollázs

A 2024/25-ös szezonunk mezeinek designja jóval régebbre nyúlik vissza, tisztelegve a zalai hagyományok és kultúra előtt, valamint emléket állítva Zalaegerszeg városának 140-dik, míg a Göcseji Múzeum 75-ig évfordulójának.

A következő szezon mezeinek fő motívuma a zalai fehérhímzés.

A zalai fehérhímzés kiemelkedő népművészeti értéket képvisel. A zalai férfiingeket vidékünkön az első világháborúig otthon, házilag vagy takács által szőtt vászonból készítették, a mintát pedig kézileg hímezték rá, különböző öltésfajtákat használva.

A zalai fehérhímzés gazdagította népművészeti örökségünket, viszont a felgyorsult világban, a mindennapok rohanásában, nagyrészt feledésbe merült. Mi viszont emlékezni szeretnénk, s szeretnénk, ha mindenki más is emlékezne. Emlékezne a múltra, a zalai hagyományokra, a kultúrára, arra, hogy mit is jelent zalainak lenni.

Életünk során a legtöbbünk rövidebb vagy hosszabb időre kénytelen elszakadni a zalai dombok ismerős, megnyugtató tájától, akár tanulmányok, akár munkavállalás, akár bármely más, az életben bekövetkezett esemény miatt, de a szívünk mélyén talán mindannyiunkat visszahúz a szívünk a jól ismert dimbes-dombos falvak és városok közé, haza, Zalába.  

Reméljük, hogy minden zalai szív, akárhol is legyen az országban, vagy éppen a világban, egyszerre dobban majd, amikor meglátja játékosainkat, ahogy minden egyes alkalommal pályára lépnek, mezeiken a zalai fehérhímzés különböző motívumaival, egy pillanatra összekapcsolva a múltat a jelennel.

Az idei mezünk tisztelgés a zalai hagyományok, a kultúra és őseink előtt.

Az idei mezünk nem csak az unokáké és gyermekeké, hanem a nagyszülőké és dédszülőké, akik emlékezetében még él a zalai fehérhímzés.

 

#amimezünkamizalánk