Csapatunk erőnlétért felelős szakemberrel beszélgettünk

Felnőtt férfi labdarúgócsapatunk pénteken kezdi meg a szezont a Budapest Honvéd otthonában. Szurkolóink már az AC Milan elleni mérkőzésen is láthatták, hogy csapatunk támadó szellemben, nyomást helyezve lépett pályára az olasz bajnok ellen. Ez a fajta játékstílus komoly fizikai felkészülést igényel, ennek a hátteréről és első benyomásairól beszélgettünk Marco van der Steen-nel.

- Jól érzem magam Zalaegerszegen! Az elmúlt két évben Ausztriában dolgoztam, az érkezésem előtt keveset tudtam a városról, a klubról, így amikor Ricardo megkeresett, eljöttem és megnéztem a körülményeket és a lehetőségeket. Nagyon pozitív benyomásokat szereztem, ezért örömmel csatlakoztam a stábhoz. A játékosok nagyon lelkesek, keményen dolgoznak és jó személyiségjegyekkel bírnak – mondta az 56 éves szakember.

Marco van der Steen hozzátette, hogy a cél az, hogy a presszingre alapuló játékstílust kilencvenöt percig tartani tudjuk.

- Még nem tartunk ott fizikálisan, ahol szeretnénk, de ez teljesen normális, mivel öt hét felkészülés van mögöttünk. Az általunk képviselt játékstílus fizikai felépítéséhez idő kell, a játékosoknak meg kell szokniuk a terhelést. Nagyon jó úton vagyunk, de ez még nem a száz százalék. Pozitív dolog az, hogy nincs izomsérülésünk és a játékosok nagyon jól alkalmazkodtak a kemény munkához, ami sokkal intenzívebb annál, mint amihez korábban hozzászokhattak. Ez nem csak itt volt így, hanem a karrierem során más kluboknál is. Az RB Salzburgnál már dolgoztam Ricardoval, ott is ez volt a filozófiánk, ami arra épül, hogy többet kell nyújtanod annál, mint ami szükséges. Ha a játékosok nem edzenek a maximumon, akkor könnyen visszafejlődnek, ezért mi is mindig többet várunk el a labdarúgóktól azért, hogy folyamatosan fejlődni tudjanak. Eddig le vagyok nyűgözve, a Milan elleni mérkőzésen már láthattak a szurkolók is, hogy hatvan percig teljes presszinggel játszottunk, de az a célunk, hogy ezt kilencvenöt percig fenntartsuk. A futballisták manapság atléták is. Nézzük csak meg a legjobb játékosokat a világon, a modern futballnak – főként annak a stílusnak, amit Ricardo játszik – alapvető elvárása. Nagyon sok testi erőre van szükség, hogy ezt egy mérkőzésen keresztül tartani tudjuk.

A holland szakember már több országban is kamatoztatta tudását, így megkérdeztük, hogy ki(k) voltak rá a legnagyobb hatással.

 - Ricardo Moniz nagy hatással volt rám, akkor ismertem meg, amikor még játékos volt, én pedig fiatal fizioterapeuta voltam egy holland klubnál. Dolgoztam Arséne Wengerrel is, az ő gondolkodásmódja, hozzáállása remek minta volt számomra, tökéletesen menedzselte az embereket. Az edzők mellett voltak játékosok is, akik mindig többre inspiráltak, ilyen volt például Gerald Vanenburg, az Ajax korábbi kiválósága, aki 1988-ban EB-t is nyert a holland válogatottal – zárta szavait Marco van der Steen.