MAGYAR KUPA 2009-2010-ES VERSENYKIÍRÁSA


1. A Magyar Kupa célja
A Magyar Kupa (továbbiakban: kupa) vegyes-nyílt verseny, amelynek célja:
- nagyszámú csapat részére országos jellegű, kuparendszerű versenysorozat biztosítása;
- magasabb és alacsonyabb osztályú csapatok versenyrendszerű találkozásának elisegítése;
- a Kupa győztesének és az UEFA Kupában történő indulás jogosultságának eldöntése.

2. A kupa szervezője és rendezői
Az országos főtábla mérkőzéseit a Magyar Labdarúgó Szövetség (továbbiakban: MLSZ) a területi selejtező mérkőzéseket az MLSZ megbízásából a Területi Labdarúgó Szövetségek rendezik.

3. A kupa résztvevői
A kupában a felnőtt csapatával minden olyan sportszervezet kötelezően vesz részt, amely:
- 2008-2009. évi NB I. osztályú bajnokságban szerepeltek ( 16 csapat );
- 2008-2009. évi NB II. osztályú bajnokságban szerepeltek ( 32 csapat );
- Területi LSZ-ek által lebonyolított selejtező mérkőzésekből feljutottak ( 116 csapat ).
A 2008-2009. évi NB III. osztályú bajnokságot megnyert, és a 2009-2010. évi NB II. bajnokságba feljutott sportszervezet csapata csak abban az esetben vesz részt a kupaküzdelemben, amennyiben a 2008-2009. évi, az illetékes területi LSZ által lebonyolított selejtező mérkőzéseken részt vett és feljutott az országos főtáblára.
A területi selejtezőkön az adott megye NB III-as, Megyei I, II, III és IV osztályú csapatai indultak, az országos táblára adható megyei keretszámok az alábbiak:
Bács-Kiskun Megyei LSZ 6
Baranya Megyei LSZ 6
Békés Megyei LSZ 3
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei LSZ 9
Budapesti LSZ 6
Csongrád Megyei LSZ 3
Fejér Megyei LSZ 5
Győr-Moson-Sopron Megyei LSZ 8
Hajdú-Bihar Megyei LSZ 3
Heves Megyei LSZ 4
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei LSZ 3
Komárom-Esztergom Megyei LSZ 3
Nógrád Megyei LSZ 6
Pest Megyei LSZ 10
Somogy Megyei LSZ 6
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei LSZ 10
Tolna Megyei LSZ 4
Vas Megyei LSZ 7
Veszprém Megyei LSZ 7
Zala Megyei LSZ 7
Összesen: 116

4. A kupa nevezési és részvételi feltételei
A nevezési határidő: 2009. július 10. ( péntek ) 12.00 óra
Nevezési díj: 5.000,- Ft + ÁFA
Az MLSZ által kiadott nevezési lapot ( 1. sz. melléklet ) legkésőbb a nevezési határidőig kell érkeztetni a nevezési lapon feltüntetett címre és egyben a nevezési díjat be kell fizetni az MLSZ egyszámlájára.
Nyilatkozatot ad ( 2. sz. melléklet ) arról, hogy a sportszervezet vagyoni értékű jogait (televíziós és kereskedelmi jogok) hasznosításra az MLSZ-nek átadja.

5. A kupa lebonyolítása
Amennyiben a 2009-2010. évi Soproni Liga NB I., valamint az NB II. osztályú bajnokságban kevesebb számú csapat vesz részt, mint amennyit a Versenykiírás meghatároz, akkor az országos főtábla 2. – 3. fordulójában sorra kerülő mérkőzésen a kisorsolt ellenfele erőnyerő.
A párosítások kialakításánál az MLSZ Versenybizottsága az 1-3. fordulóban földrajzi és bajnoki erőviszonyok alapján sorsolási csoportokat képezhet, és a csoportokon belül alakíthatja ki a párosítást.
Az NB I. osztályú csapatok a 2-4. fordulóban nem kerülnek szembe egymással.

Országos főtábla mérkőzései:
1. Forduló: 2009. augusztus 9. (vasárnap)
Résztvevők: a területi selejtezőkből 116 csapat.
Mérkőzések száma: 58
2. forduló: 2009. augusztus 19. (szerda)
Résztvevők: Az első forduló mérkőzéseinek továbbjutói: 58 csapat, továbbá a 2008-2009. évi Soproni Liga NB I. bajnokság 15-16. helyezettje, az NB II. bajnokság Keleti csoport 2-16. helyezettje, a Nyugati csoport 2-16. helyezettje, összesen 90 csapat.
Mérk
zések száma: 45
3. forduló: 2009. szeptember 16. (szerda)
Résztvevők: A második forduló mérkőzéseinek továbbjutói, azaz 45 csapat, továbbá az európai klubtornákon résztvevő 3 csapat nélkül a 2009 – 2010. évi Soproni Liga NB I. osztályú bajnokság 13 csapata, összesen 58 csapat.
Mérkőzések száma: 29
4. forduló: 2009. szeptember 29-30. (kedd-szerda)
Résztvevők: A harmadik forduló mérkőzéseinek továbbjutói: 29 csapat, továbbá az európai klubtornákon résztvevő 3 csapat, összesen 32 csapat
Mérkőzések száma: 16
5. Forduló: 2009. október 7. (szerda) és október 21. (szerda)
Résztvevők: A negyedik forduló mérkőzéseinek továbbjutói, összesen 16 csapat
Mérkőzések száma: 16 (2 x 8)
6. Forduló: 2010. március 17. (szerda) és március 24. (szerda)
Résztvevők: Az ötödik forduló mérkőzéseinek továbbjutói, összesen 8 csapat
Mérkőzések száma: 8 (2 x 4)
7. Forduló: 2010. április 13. (kedd) illetve 14. (szerda) és április 20. (kedd) illetve 21. (szerda)
Résztvevők: A hatodik forduló mérkőzéseinek továbbjutói, összesen 4 csapat
Mérkőzések száma: 4 (2 x 2)
8. Forduló ( Döntő ): 2010. május 19. (szerda) és május 26. (szerda)
Résztvevők: A hetedik forduló mérkőzéseinek továbbjutói, összesen 2 csapat
Mérkőzések száma: 2

Az 1-4. forduló pályaválasztási joga:
- amennyiben a két csapat között bajnoki osztálykülönbség van, akkor az alacsonyabb osztályú csapat a pályaválasztó;
- amennyiben azonos szintű osztályban játszanak, akkor az a pályaválasztó, amely az adott kupasorozatban kevesebbszer volt pályaválasztó;
- ez a kritérium nem alkalmazandó olyan párosítások esetében, amelynek egyik vagy mindkét résztvevője az adott fordulóban kapcsolódik be a kupamérkőzésekbe;
- amennyiben az előző pontban meghatározott kritérium szerint nem döntheti el a pályaválasztás, akkor az, a pályaválasztó, amely az adott kupasorozatban régebben volt pályaválasztó,
- ez a kritérium nem alkalmazandó olyan párosítások esetében, melyek egyik vagy mindkét résztvevője az adott fordulóban kapcsolódik be a kupamérkőzésekbe,
- amennyiben így sem döntheti el a pályaválasztás, akkor a sorsoláson elsinek kihúzott csapat a pályaválasztó.

Az 5-7. forduló pályaválasztási joga:
- Különböző osztályú csapatok esetén az alacsonyabb osztályú csapat az első mérkőzés pályaválasztója. Amennyiben azonos osztályú csapatok mérkőzése kerül kisorsolásra, a pályaválasztás sorrendje sorsolással kerül megállapításra.
A döntő első mérkőzésének helyszínét az MLSZ Versenybizottsága sorsolással dönti el.
A résztvevő sportszervezetek vállalják, hogy abban az esetben, ha az MLSZ Versenybizottsága és Sajtó Osztálya nyilvános sorsolást, vagy (hagyományosan a döntő előtt) sajtótájékoztatót rendez, a vezetőedzővel és a csapatkapitánnyal képviseltetik magukat, úgyanúgy mint a kupadöntő utáni sajtótájékoztatón.

6. A labdarúgók kötelezi szerepeltetésére vonatkozó eliírások.
A kupa mérkőzésein a sportszervezetek Európai Uniós tagországú, valamint azzal azonos elbírálás alá eső országok külföldi állampolgárságú labdarúgóinak benevezése és szerepeltetése a mérkőzésre nem korlátozott,
Az egyéb országokból 5 fő külföldi állampolgárságú labdarúgót szerepeltethet egyszerre a pályán mérkőzésenként.
Az EU-val azonos elbírálás alá eső országok listáját az MLSZ 2009.05.31.-ig a Külügyminisztérium tájékoztatása alapján közzé teszi. A 2009-2010. bajnoki idényben a listán szereplő országokat tekinti az MLSZ az EU-val azonos elbírálás alá esőknek.

7. A kupában továbbjutó csapat meghatározása:
A 1-4. forduló selejtező mérkőzéseken a továbbjutás szabályai a következők:
- Egy mérkőzésen dil el a továbbjutás.
- Amennyiben a rendes játékidőben döntetlen az eredmény – függetlenül a csapatok osztályba sorolásától –, akkor 2 x 15 perces hosszabbítás következik. Amennyiben a hosszabbítás után is döntetlen az eredmény, akkor a továbbjutás, illetve a kupagyőzelem a büntető pontról végzett rúgásokkal dől el a Labdarúgás Játékszabályainak rendelkezései szerint.

A 5-7. forduló selejtező mérkőzéseken a továbbjutás szabályai a következik:
- Két mérkőzésen dől el a továbbjutás.
- A továbbjutás – függetlenül a csapatok osztályba sorolásától – az alábbiak szerint történik:
  - Az a csapat, amelyik mindkét mérkőzést megnyeri, vagy győzelem és döntetlen eredményeket ér el, vagy egy győzelem és egy vereség esetén pozitív a gólkülönbsége, illetve azonos gólkülönbség esetén idegenben több gólt szerzett, jut tovább;
  - A két mérkőzés rendes játékideje után azonos pontszám és ugyanazon mérkőzéseredmény esetén a második mérkőzést követien 2 x 15 perces hosszabbítás következik. Amennyiben a hosszabbításban mindkét sportszervezet azonos számú gólt ér el, a továbbjutást az idegenben szereplő csapat szerzi meg, mivel az idegenben elért gólok döntetlen eredmény esetén, duplán számítanak;
  - Amennyiben a hosszabbításban nem esik gól, akkor a továbbjutás a büntetőpontról végzett rúgásokkal dől el a Labdarúgás Játékszabályainak rendelkezései szerint.

A döntő lebonyolításának rendje:
- A Magyar Kupa győztese két mérkizésen dől el.
- A Magyar Kupa győztese:
  - Az a csapat, amelyik mindkét mérkőzést megnyeri, vagy győzelem és döntetlen eredményeket ér el, vagy egy győzelem és egy vereség esetén pozitív a gólkülönbsége, illetve azonos gólkülönbség esetén idegenben több gólt szerzett, jut tovább;
  - A két mérkőzés rendes játékideje után azonos pontszám és ugyanazon mérkőzéseredmény esetén a második mérkőzést követien 2 x 15 perces hosszabbítás következik. Amennyiben a hosszabbításban mindkét sportszervezet azonos számú gólt ér el, a továbbjutást az idegenben szereplő csapat szerzi meg, mivel az idegenben elért gólok döntetlen eredmény esetén, duplán számítanak;
  - Amennyiben a hosszabbításban nem esik gól, akkor a továbbjutás a büntetőpontról végzett rúgásokkal dől el a Labdarúgás Játékszabályainak rendelkezései szerint.

8. A kupa díjazása
A Kupa díjazását - az MLSZ Elnöksége által 2009. december 15-ig elnökségi határozattal elfogadott mértékben - az MLSZ fizeti.
A kupa díjai a kupasorozat végén kerülnek átadásra. Az MLSZ a verseny győztesét a kupa átadásával díjazza. A győztes a kupát egy évig őrzi, s nevét a kupára véseti.
Az 1-2. helyezést elért csapatok vezetői és labdarúgói éremdíjazásban részesülnek. (csapatonként 30 db érem):
- 1. helyezett csapat aranyozott érem,
- 2. helyezett csapat ezüstözött érem.
A győztes csapat jogosult a 2010-2011. évi UEFA Kupában indulni. Amennyiben a győztes csapat az UEFA Bajnokok Ligájában is jogosult részt venni, akkor a kupa 2. helyezett csapata indul az UEFA Kupában.
A pénzdíjakról az MLSZ Elnöksége külön rendelkezik az esetleges szponzori szerződés ismeretében.
A pénzdíjról szóló számlát a Magyar Kupa befejezése után (2010. május 15-e után) kell az MLSZ részére megküldeni.
Amennyiben a sportszervezet a pénzdíjról szóló számláját 2010. szeptember 1-ig nem küldi meg az MLSZ részére, abban az esetben a határidő be nem tartása miatt az MLSZ a sportszervezet részére az összeget nem fogja átutalni!

9. Csere lehetiség
A versenyjegyzikönyvbe beírt 7 labdarúgó közül 3 fő léphet cserejátékosként pályára.

10. A kupamérkőzések bevételei és költségei
Az 1-4. fordulóban a mérkőzések nettó (ÁFA nélküli) jegybevételének 70%-a a rendezi, 30%-a pedig a vendégcsapatot illeti meg.
A 5-7. fordulókban a rendezési költségek a pályaválasztó sportszervezetet, míg a vendég sportszervezetet az utazási, étkezési, szállás költségeik terhelik.
Az MLSZ lebonyolításában sorra kerüli 1-4. forduló valamennyi mérkőzésen az alacsonyabb osztályra megállapított játékvezetői, illetve játékvezető-asszisztens költséget kell fizetni.
Az azonos osztályban játszó csapatok mérkőzésén az osztályra megállapított játékvezetői illetve játékvezető-asszisztensi költséget kell fizetni.
Az 5. fordulóval kezdődően, a döntőig bezárólag valamennyi mérkőzésen a magasabb osztályra megállapított játékvezetői és játékvezető-asszisztensi költséget kell fizetni.
A Soproni Liga NB I. és NB II. osztályban szereplő sportszervezet által rendezett mérkőzésen a játékvezetői, illetve a játékvezető-asszisztensi költségek központilag kerülnek elszámolásra.
Egyéb osztályú sportszervezetek esetén a játékvezetői díj kifizetése:
Az adott mérkőzések játékvezetői díjai központilag kerülnek kifizetésre a Területi LSZ-ek által. A Magyar Labdarúgó Szövetség a Területi LSZ-ek által megküldött játékvezetői összegről szóló számlát a Magyar Kupában résztvevő sportszervezetek részére kiszámlázza. Miután az érintett sportszervezet az összeget az MLSZ részére átutalta, az MLSZ a területi LSZ részére az összeget átutalja. A Területi LSZ az adott mérkizésril szóló számlát a mérkizést követi 2. munkanap 12.00 óráig köteles az MLSZ részére eljutatni.

11. Egyéb rendelkezések
Soproni Liga NB I. osztályban szereplő sportszervezetek tartalék csapataiban szereplő labdarúgók játékjogosultsága:
Amennyiben a 2009-2010. évi Magyar Kupa főtáblájára jut a Soproni Liga NB I. osztályban szereplő sportszervezet tartalék csapata, abban az esetben a sportszervezet adott játékosa a 2009-2010. évi Magyar Kupa összes mérkőzésén csak egyik csapatban rendelkezik játékjogosultsággal. Játékjogosultsággal abban a csapatban rendelkezik csak, amelyikben a Magyar Kupa mérkőzések során először pályára lépett.
Az MLSZ lebonyolításában sorra kerülő mérkőzések játékvezetői jelentéseit az MLSZ-nek kell megküldeni a mérkőzést követő 1. munkanapon legkésőbb 12.00 óráig faxon vagy e-mailen, majd még aznap postára kell adni. (Postacím: MLSZ 1515 Budapest, Pf.: 1.; E-mail: kalo.jozsef@mlsz.hu; Fax: 06-1/577-9520; 06-1/577-9541).
A mérkőzések verseny ügyeit az MLSZ Versenybizottsága, fegyelmi ügyeit az MLSZ Fegyelmi Bizottsága tárgyalja.
A MLSZ lebonyolításában sorra kerüli kupamérkőzéseken kapott sárgalapos figyelmezetések a sorozat befejezésekor törlődnek.
Az MLSZ lebonyolításában sorra kerülő kupamérkőzésekre vonatkozó - meghatározott számú mérkőzésre szóló - fegyelmi eltiltást a Férfi felnőtt nagypályás Magyar Kupa országos főtábláján lebonyolított mérkőzéseken kell letölteni. (A meghatározott számú mérkőzésre szóló fegyelmi eltiltást a fegyelmi alá vont személy a Területi (megyei, budapesti) LSZ-ek által lebonyolított selejtező mérkőzéseire nem viszi magával!)

12. Amatőr Kupa
Az a két csapat, amely területi I. vagy annál alacsonyabb osztályban szerepel és legtovább jut a Magyar Kupában, a Magyar Kupa döntő előmérkőzését játssza a Magyar Amatőr Kupa elnyeréséért.
Amennyiben kettőnél több sportszervezet azonos kupafordulóban szerez jogot, további selejtező mérkőzéseket kell játszani a területi I. vagy annál alacsonyabb osztályban szereplő sportszervezeteknek.
A lebonyolítás rendjét az MLSZ Amatőr Bizottsága határozza meg, figyelemmel a csapatok földrajzi elhelyezkedésére, a 2009-2010. évi bajnoki osztályba történő besorolásukra. A versenysorozatot úgy kell megszervezni, hogy az minél kevesebb költséggel járjon az érintett csapatok számára. Ezen mérkőzések lejátszásához az MLSZ költségtérítést nem biztosít.
Az MLSZ a verseny győztesét Amatőr Kupa átadásával díjazza.
Az 1-2. helyezést elért csapatok vezetői és labdarúgói éremdíjazásban részesülnek. (csapatonként 25 db érem):
- 1. helyezett csapat aranyozott színű érem,
- 2. helyezett csapat ezüstözött színű érem.

13. Záró rendelkezések
A kupa lebonyolításával kapcsolatos, a jelen versenykiírásban nem szereplő kérdésekben az MLSZ 2009-2010. évi szabályzataihoz és versenykiírásaihoz kapcsolódó a Szabályzatokhoz kapcsolódó díjfizetési rend kiadvány eliírásait kell betartani.
További nem szabályozott esetekben az MLSZ Versenybizottsága, illetve az Amatőr Kupa esetében az Amatőr Bizottsága dönt.

14. Tájékoztatás
A Férfi Felnőtt Nagypályás Labdarúgó Magyar Kupa döntőjébe jutott két sportszervezet a döntő mérkőzésekre köteles biztosítani az MLSZ és szponzorai részére minimálisan 15-20 darab VIP jegyet és 50 darab tiszteletjegyet.
A Magyar Kupa döntő mérkőzések elitt kerül megrendezésre elimérkizésként a Női Magyar Kupa illetve az SPORT TV Amatőr Kupa döntő mérkőzései. Ezekre a mérkőzésekre a résztvevő csapatok részére a Magyar Kupa döntőjébe jutott 2 sportszervezet köteles biztosítani 5-5 darab VIP jegyet és 30-30 darab tiszteletjegyet.