MÉRFÖLDKÖVEK

  Az újjáalakulás után alig egy hónap elteltével 1957. július 7-én a szír válogatott látogatott Zalaegerszegre. Ekkor került sor a ZTE első nemzetközi mérkőzésére, melyen a Barna - Pásztor, Németh, Petrik - Belák, Lopert (Madár) - Marancsics, Kovács, Millei, Bölcsföldi, Durgó összetételben pályára lépő hazaiak Durgó, Gáspár és Kovács góljával 3:3 arányú döntetlennel léptek a nemzetközi porondra.

  Tíz nappal később az Iszkra Puchov-ot látták vendégül, s Durgó két, Kovács egy, valamint a vendégek öngóljával első győzelmüket szerezték 4:1 arányban. A mérkőzések sorozata folytatódott. Napjainkig négyszáznál is több meccsen volt a kék-fehéreknek külföldi ellenfele.

  Feljutás az NBI B-be és az NBI-be

  1968. november 24-én, Zalaegerszegen a ZTE 5:2 arányban legyőzte a Pécsi Ércbányászt és megnyerte a bajnokságot az NBII Nyugati csoportjában. Ezzel a sikerrel feljutott az NBI B-be az akkor még zöld-fehér csapat. 1972. október 1-én a ZTE-stadionban, 20 ezer néző előtt a Szegedi EOL ellen aratott 4:0-s siker volt a csapat első győzelme a legmagasabb osztályban. Szintén ezen találkozón született meg a ZTE első élvonalbeli találata Gáspár Gyula révén. A további gólokat Kocsis Tamás, Tóth József és az akkor még újonc Soós István szerezték.

  Néhány jó nevű ellenfél a ZTE NBI-es időszakából

  A mérkőzések nagyobb részére külföldön került sor, s akkor a nyári bajnoki szünetekben rendezett nemzetközi tornák jelentettek igazi próbát a ZTE számára. 1975 februárjában a kubai A és B válogatott szerepelt az ellenfelek sorában, még ebben az évben a Baráti Torna keretében két hazai győzelem és két idegenbeli vereség volt a mérleg. Hazai pályán fogadhatták Vietnám katonai válogatottját, spanyol túrán viszonozhatták az ibériai klub (Elche) két héttel korábbi zalaegerszegi látogatását. 1976-ban, majd 1979 augusztusában ismét Spanyolországban szerepeltek, váltakozó sikerrel. 1982-ben vendégül látták a Kaiserslautern és a Wiener AC gárdáját. Legtöbbször azonban a szomszédos országok klubcsapatainak otthonában léptek pályára: Rijekában, Pozsonyban, Szarajevoban, Kolozsvárott, Mariborban, Ljubjanában, Katowicében, Nagyszombaton, Marosvásárhelyen és másutt.
  1985-ben az Intertoto mérkőzéssorozaton a Videoton mellett a ZTE képviselte a magyar labdarúgást. A torna jellegű mérkőzéssorozat első találkozóján, június 29-én búcsúzott a közönségtől Török József. A 4 ezer néző előtt sorra kerülő találkozón Balázs - Varga, Csepregi, Török (Pecsics), Péter - Sipos, Rózsa, Czigány, Galántai - Nagy I., Páli (Kovács S.) összeállításban játszó kék-fehérek Nagy I. révén a 85. percben győztes gólt szereztek. Egy héttel később hazai pályán minimális (0:1) vereséget szenvedtek a Gornik (lengyel) együttesétől. Július 13-án a svájci Young Boystól 4:1-re kikaptak, majd a visszavágón Páli, Molnár, Páli, Kovács S. góljaival alapos revansot vettek. Az utolsó két mérkőzésen 1:1-re végeztek a Gornik, 4:4-re a dán Aarhus otthonában (gólszerzők Czigány, Gass, Páli és Molnár). A hat mérkőzésen elért hat ponttal végül második helyen zárták szereplésüket.

  Ezek a mérkőzések részben komoly erőpróbát jelentettek a felkészülés időszakában, másrészt a látogatást viszonzó ellenfelek több jó képességű játékosa mutathatta be tudását az egerszegi futball-kedvelők előtt.

  2001-2002: Magyar bajnok

  Fennállása legnagyobb sikerét könyvelhette el a klub, ugyanis ebben az esztendőben megnyerte a Magyar Bajnokságot!
 • Aranyos szavak, avagy nyilatkozatok a Fradi-meccs után
 • A kupaátadás és az ünneplés képei

2002: BL-selejtező, NK Zagreb - ZTE párharc


2002: BL-selejtező a csoportkörbe jutásért2002: BL-selejtező után jött az UEFA-Kupa...


2006-2007: Magyar bajnoki bronzérem

2007-2008: UEFA Intertotó Kupa

  Július 7-én végre hazai pályán léphettünk pályára nemzetközi találkozón: következett a nagy érdeklődéssel várt párharc az orosz Rubin Kazany ellen az Intertotó kupában. A mérkőzés hetében nagy mozgolódás volt a csapat háza táján, 9 játékos érkezett. Közülük 5 játékost tudtunk csak nevezni utólag a meccsre: Lukács Tihamért, Peter Polgárt, Mamadou Diawarát, Tóth Norbertet, illetve a "régiek" közül Martin Lipcakot.
 • ZTE - Rubin Kazany 0:3
 • Rubin Kazany - ZTE 2:0

 • 2010: Magyar Kupa döntő
  Az idén 90 éves fennállását ünneplő csapatunk a Magyar Kupa döntőjébe kerülve már történelmet írt, de sajnos a legfényesebb érmet nem sikerült megszerezni, a Debrecen megérdemelten győzött 3:2 arányban.
 • DVSC-TEVA - ZTE FC 3:2


 • 2010: UEFA kupa mérkőzés a Tirana ellen
  A Soproni Liga utolsó fordulójában az arany- és a bronzéremről is döntöttek a csapatok. A Debrecen kecskeméti veresége ellenére - mivel a Videoton szintén kikapott - megvédte bajnoki címét, így csapatunk Magyar Kupa döntősként már biztos szereplője lesz a jövő évi Európa Liga sorozatnak!
 • KF Tirana - ZTE FC 0:0
 • ZTE FC - KF Tirana 0:1


 • 2012: búcsú az élvonaltól
  A Kaposvár elleni fellépésünkkel lezárult egy korszak: elbúcsúztunk az élvonaltól.
 • Kaposvári Rákóczi - ZTE FC 3:1


 • 2014: Zalaegerszeg MJV önkormányzata megveszi a többségi tulajdont
  Március 21-én délután megtörtént a Nagy Ferenc út által birtokolt többségi részvények adásvételére vonatkozó dokumentumok aláírása. Így a klub többségi tulajdonosa mától a ZTE SZOLG Kft., melynek ügyvezetője Devecz Miklós úr. Másnap délelőtt a ZTE FC Zrt. megtartotta közgyűlését, melyen megtörtént a régi vezetés visszahívása, az új kinevezése. A bajnoki mérkőzés előtt pedig sajtótájékoztató keretében lett bemutatva a csapat új mezszponzora, a Pharos'95 Kft.