Kellemes Karácsonyi Ünnepeket mindenkinek!

  A karácsony a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, amelyen Jézus születésére emlékeznek. Időpontja a nyugati kereszténységben december 25-e, a keleti keresztények egy részénél január 7. A magyaroknál a nem vallásos, de keresztény kultúrkörbe tartozók számára általában a szeretet ünnepét jelképezi. Karácsonykor elterjedt szokás a keresztény (és sokszor a nem vallásos) családokban is megajándékozni szeretteiket. December 24-én hagyományosan a családok egész nap böjtölnek (karácsony böjtje), és este fogyasztják el a böjti vacsorát, majd csak december 25-én következik a karácsonyi ebéd vagy vacsora.

  A keresztény vallási ünnep Jézus születésének történetére épül. A keresztény hit szerint Jézus a próféták által megjövendölt Messiás, aki megváltja az emberiséget a bűntől. A Biblia leírása szerint Jézus szegényes körülmények között született, egy istállóban, mert senki nem fogadta be a házába a várandós Máriát, Jézus édesanyját a születés estéjén. A történet szerint három napkeleti bölcs (a Biblia nem írja, hányan voltak, csak háromféle ajándékot) indult útnak ajándékokkal köszönteni a születendő Messiást, és egy fényes csillag vezette el őket Jézushoz.
  A karácsonyi ünnep szellemiségéhez, és jellegéhez hasonló ünnepek már Krisztus előtt is léteztek, például a pogányok téli napfordulós ünnepe. Ekkor a fény diadalát ünnepelték a halál és a sötétség felett. Miután a kereszténység államvallás lett, a niceai zsinat határozata révén keresztény ünnepként ünnepeljük a karácsonyt. A zsinat december 25-ét jelölte ki Jézus születésének időpontjául.
  Ebben a liturgikus keretben maradt sokáig ez az ünnep, mígnem a 16. században a reformáció új tartalommal töltötte meg a kereszténységet, és ezzel a keresztény ünnepeket is. Az addigi templomi liturgiák kezdtek beköltözni a házakba. Az emberek a Biblia otthoni forgatása révén a vallásos ünnepeket és szertartásokat elkezdték otthon is ünnepelni. Kialakult sok karácsonyi szokás, például a karácsonyfa-állítás az evangélikusoknál Németországban. A 18. században már egész Németországban szokás volt karácsonyfát állítani. Innen jutott el a 19. században Ausztriába, majd egész Európába, a kivándorlókkal az Újvilágba, és így kezdett megtelepedni a keresztény világban. A karácsonyfákat kezdetben édességekkel és gyümölcsökkel díszítették fel, később kezdett kibontakozni az üvegdíszek megjelenése. A karácsony megünneplése egyre inkább kezd szokássá válni a nem vallásos családok körében, a szeretet, a béke ünnepeként, a keresztényi rituálék egy részét átvéve. Napjainkban, az európai zsidó-keresztény kultúrkörben a karácsony népszerű és sokakat érintő ünneppé vált, amely mindenki számára más-más jelentést hordoz.

  A magyar karácsony szót a hivatalos nyelvészet a szláv korcun szóból származtatja, s e szó arra utal, hogy amikor a Nap a téli napfordulót átlépi, újból hosszabbodni kezdenek a nappalok. Magyarországon a 13. században már a mai, keresztény értelmében használták. Hagyományos magyar elnevezés a kiskarácsony és a nagykarácsony, amely a valóságban két külön ünnepet takar: nagykarácsony december 25-e, karácsony első napja, kiskarácsony pedig január elseje, újév napja.


  Ezzel a kis visszatekintéssel kívánunk a klub minden vezetője, edzője, játékosa és dolgozója nevében szurkolóinknak és olvasóinknak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!  Zalaegerszeg, 2017. December 24., 19 óra 10

  Megosztás a Facebook-on

  Hozzászólás írásához be kell lépned. Ha még nincs felhasználóneved, akkor regisztrálnod kell.AKTUÁLIS HÍREK

Holnap 13 órakor a Kaposvárral játszunk

Waltner Róbert visszatér Zalaegerszegre. Igaz, ezúttal nem játékosként, hanem a vendég Kaposvár vezetőedzőjeként. Az NBIII listavezetője remek csapat, tele rutinos, tapasztalt játékossal. Az őszi utolsó mérkőzésükön a BKV ellen pályára lépett többek között Rajczi Péter, Ivancsics Gellért, Szakály Attila, Kollega Krisztián, a góllövőlista vezetője, Sóron Tibor, a cserepadon Andorka Péter is helyet foglalt. A mérkőzés várhatóan a ZTE Aréna mögötti ketreces pályán ( vagy a műfüves pályán ) kerül megrendezésre. Felhívjuk kedves Szurkolóink figyelmét, hogy autóval a ZTE Aréna vendégszektornál lévő parkolót vegyék igénybe, gyalogosan a pálya a Munkacsarnok mögötti vasúti átjárón keresztül közelíthető meg. A Zala Plaza mögötti autós lehajtó a műfüves pálya felé ZÁRVA lesz. Hajrá ZTE!
Három edzőmérkőzés a héten

Csapatunk a ma délutáni edzéssel kezdi meg heti felkészülési programját, melyben három edzőmérkőzés is szerepel. Szerdán 13 órakor a Kaposvári Rákóczit, csütörtökön 14 órakor a Veszprém csapatát fogadjuk az időjárás függvényében a ZTE Aréna mögötti füves vagy műfüves pályán. Szombaton pedig Varasdra látogatunk, ahol a helyi második ligás csapat vendégei leszünk. Hajrá ZTE!
ZTE FC - Kaposi Trans - Csács-Nemesapáti 5:2 ( 4:0 )

ZTE FC - Kaposi Trans - Csács-Nemesapáti 5:2 ( 4:0 )

ZTE FC: Kovács Z. ( Szemerédi 30', Macher 60' ) - Koszó (Kretz ) - Króner ( Polényi ) - Devecseri ( Forgács ) - Fodor (Ekker ) - Nagy G. ( Nagy T. ) - Hudák - Bedi - Babati ( Fujsz ) - Paudits ( Kovács Á. )- Vernes ( Patvaros )

Csács: Jahic - Sági - Éder - Horváth P. - Csík - Domján - Lepár - Horváth A. - Bailo - Mihalecz - Bandics

Csere: Szilasi, Flórián, Egyed, Sebők J., Darabos, Kiss

Gsz: Paudits 3, Babati, Fujsz ill. Horváth A. 2
Változott a szombati mérkőzés időpontja

Az időjárási körülményeket figyelembevéve, a szakmai stáb kérése alapján a szombati, Csács-Nemesapáti elleni mérkőzésünk a ZTE Aréna mögötti "ketreces" füves pályán kerül megrendezésre az eredeti 14.30-as kezdési időpont helyett 11 órakor.

Hajrá ZTE!
Válogatott védőt igazoltunk

- Hosszas tárgyalássorozat után pont került a Szombathelyi Haladástól érkező Devecseri Szilárd átigazolásának végére - tájékoztatta honlapunkat Ágoston Zoltán klubigazgató.

A válogatott védőt a ZTE FC kivásárolta a Haladásnál élő szerződéséből, a tranzakcióra Végh Gábor többségi tulajdonos jelentős plusz forrást biztosított a klub költségvetéséhez, ez tette lehetővé a játékos megszerezését...
Csatárt igazoltunk

- Kovács Ádám személyében erősödik a támadó szekciónk, hiszen centert igazolt csapatunk - tájékoztatta honlapunkat Ágoston Zoltán klubigazgató.

A 26 éves csatár Balmazújvárosból érkezett, eddigi 142 NB-s mérkőzésén 37 gólt szerzett. A játékos 2 és fél évre kötelezte el magát a ZTE FC-hez. Sok sikert kívánunk neki klubunkban! Hajrá ZTE!
Mindhárom érkező már edzésben

Csapatunk heti programja konditermi, majd műfüves edzéssel kezdődött, a mai naptól pedig két tréning szerepel a programban. Szombaton első edzőmérkőzésünket is lejátsszuk a megyei I. osztályú Kaposi Transport-Csács Nemesapáti ellen.

Csatlakozott a kerethez az Újpestről érkező Kovács Zoltán, a rutinos kapus 2 és fél éves szerződést írt alá klubunkkal. A 33 éves játékos eddig 63 mérkőzésen védett a magyar élvonalban, 2011 és 2015 között pedig a ciprusi első osztályban...