BEMUTATKOZNAK A SZURKOLÓI CSOPORTOK

 

ARMADA

1993. június 13-án a Zalaegerszeg-Dorog másodosztályú labdarúgó mérkőzésen alakultunk meg, melyet 1-0-ra megnyertünk.

A szervezett szurkolással, csoportosulással viszont nem itt találkoztunk először, hiszen kosárlabda csapatunkat ekkor már évek óta bíztattuk a Torcida nevű formációban.

Röviddel előttünk pedig a stadionban is alakult egy csoport Brigade della Morte néven, akik azonban fél évvel később egyesültek velünk. Nevünk, egy kosárlabda mérkőzésre járó szurkoló ötlete volt, így lettünk mi a Blue Armada. Ekkor még fogalmunk sem volt, hogy Armada néven Rijekában már működik egy tábor, csak később tudtuk meg. Célként mi is a szervezett szurkolás meghonosítását tűztük ki, amely addig csak a csarnokban működött. Eleinte döcögött az egész. 15-20-an voltunk, s a törzshely kiválasztása sem volt túl szerencsés, az eredményjelző felöli kapu mögött székeltünk.

Nem sokkal utánunk hasonló célokkal alapították meg a Western Front nevű csoportot is, akik később szintén beléptek hozzánk. Úgy gondoltuk, egységesen többet tudunk fejlődni!

Az 1995-96-os idényben átköltöztünk a hosszanti lelátóra, a hazai kispad mellé. Nevünkből elhagytuk a ZTE színére utaló "blue" szócskát, s simán Armada néven dolgoztunk tovább. Létszámunk ekkor már 40-50 fő körül mozgott. Legjobb időszakunk az 1997-1999 közötti két esztendő volt, mikor létszámunk száz főre is felduzzadt. Ekkor készítettük a legtöbb koreográfiát és pirotechnika is rendszeresen volt a hazai mérkőzések alkalmával.

Napjainkban már csak 30-40-en vagyunk (munkahely, család...), viszont 2000 tavaszától működik egy szekciónk. Ők az Armada Ultras. Fiatal, ultraszemléletű tagjaik vannak, jelenleg 25-30 fő. Egyre több mérkőzésen próbálkoznak látványossággal, ők jelentik csoportunk jövőjét!

Egyébként volt még néhány kezdeményezés régebben is (Settore 11, West Side Ultras), de egyik sem bizonyult életképesnek.

Lehet, hogy létszámunk nem túlzottan acélos, de Zalaegerszegen nincsen igazából szurkolói múlt. Csapatunk legkiemelkedőbb eredménye két negyedik helyezés volt, még a nyolcvanas évek közepén.

Eleinte szedtünk tagdíjat is, mely aztán megszűnt. Ha szükség van pénzre, akkor összeadjuk. Ajándéktárgyak csak a tagok részére készültek. Gyártottunk sálakat, de mára már senki sem viseli közülünk. Csináltattunk ezen kívül széldzsekit és baseball sapkát is.

Az évek során megőriztük transzparenseinket, de mostanság csak a sötétkék alapon fehér betűset (Magyarországon csak általunk használt betűtípussal) rakjuk ki. Egy időben elég sok rudas zászlót készítettünk, most ezt már az ultrák csinálják. Nevünkhöz fűződik néhány koreográfia, melyek közül a legszebb és a legnagyobb a Magyarország Szlovénia

és a Zalaegerszeg-Nagykanizsán bemutatott volt. Az az igazság, hogy görögtűzezést jobban kedveljük! Ezt elég sok találkozón bizonyítottuk is.

Utazásainkat busszal és autókkal oldjuk meg, mostanság viszont utóbbi dominál. A velünk párhuzamosan az NB I-ben szereplő csapatok vendégszektoraiban, Békéscsabát és Nyíregyházát kivéve, mindenhol megjelentünk kisebb-nagyobb létszámmal. Általában a nyugati országrészben többen utazunk.

Kosárlabda mérkőzések alkalmával is volt néhány emlékezetes turnénk Sopronban, Körmenden, Fehérváron. Egy alkalommal a Dózsa Gy. úti Honvéd-csarnok falain kívül rekedt 200 zalai, de még így is jutott 400 szurkoló belülre. Napjainkban kizárólag a focistákat kísérjük idegenbe.

Részt vettünk néhány balhéban is, melyek közül kiemelhetők a '94-95-ös Zalaegerszeg-Nagykanizsa, a '97-98-as Zalaegerszeg-Győr, a '98-99-es Győr-Zalaegerszeg és Haladás-Zalaegerszeg. Ezen eseményeken csak szurkolók hadakoztak egymással. Egyetlen csoport látta a hátunkat. A '94-95-ös Zalaegerszeg-Újpest mérkőzés előtt történt az eset. Az igazsághoz hozzátartozik, akkor még elég rutintalanok voltunk. Az új törvény bevezetése miatt már nem nagyon erőltetjük az erőszakot, gondoljuk a többség megért bennünket.

Barátaink a ferencvárosi szurkolócsoportok. A kapcsolat 1994 tavasza óta él, s mellette rengeteg privát barátság is kialakult a két tábor tagjai között. Jó viszonyt ápolunk a szegediekkel is, de velük sajnos nagyon ritkán találkozunk. Ellenségeink sorát a Haladás vezeti, s őket követi a megyei rivális Nagykanizsa és a Győr. De e három táboron kívül is van még néhány unszimpatikus csoportosulás. Legjobb fellépésünknek a '97-98-as szombathelyi túránkat tekintjük (2-0), ahol kb. ezer zalai tombolta végig a másfél órát.

Ekkor mutattuk be legszebb idegenbeli koreográfiánkat. Fehér csíkokkal hat részre osztottuk a vendégszektort, melyek közötti részt kék kartonok fedték. Mindegyik részben egy-egy hatalmas betű jelent meg, s így vált kiolvashatóvá csoportunk neve az Armada. Még a szimpla szurkolók is végig bíztatták szeretett csapatunkat.

Erőszak terén a legmaradandóbbat 1999 tavaszán Győrben nyújtottuk. Az egész egy győri telefonhívással kezdődött, melyben a White Hunters verekedésre invitált bennünket. Kb. tíz perccel a kezdés előtt futottunk be egy busszal és 19 autóval. Úgy kétszáz hazai várt ránk a vendégpénztár feletti sétányon. Mikor még csak néhány tagunk lépett át a bejáraton, a győriek megindultak feléjük. Ezt látván felbőszülve törtünk át a bejáraton, s támadtunk rájuk, akik csak rövid ideig tudtak ellenállni. A késve reagáló rendőröknek sikerült kimenteni a hazaiakat kezeink közül. A találkozón többször is összeverekedtünk a rendőrökkel, s kétszer ki is hátráltak a szektorunkból. Aznap este Győr belvárosában portyáztunk autókkal, s minden helyi mobot (Ultra Arrabona, White Hunters) szétkergettünk.

Zárszóként üdvözletünket küldjük barátainknak, szeretnénk ha csoportunk még sok remek hangulatú mérkőzésen képviselné magát.

Weblapunk címe: www.armada93.hu

ARMADA ANGELS

Szurkolásunk története évekkel ezelőtt kezdődött. Minden hazai meccsen kint voltunk. Igaz akkoriban még jelenlegi tagjaink nem ismerték egymást. Egyik tagunk korábbi ismeretsége révén már az Armadvál járt a meccsekre.

Mi viszont kb. 2éve ismertük meg az Armada tagjait. Kezdetben elég nehéz volt elfogadtatni magunkat, hiszen mi mégis csak lányok vagyunk.

Szurkolásunk története évekkel ezelőtt kezdődött. Minden hazai meccsen kint voltunk. Igaz akkoriban még jelenlegi tagjaink nem ismerték egymást. Egyik tagunk korábbi ismeretsége révén már az Armadvál járt a meccsekre. A mi viszont kb. 2éve ismertük meg az Armada tagjait. Kezdetben elég nehéz volt elfogadtatni magunkat, hiszen mi mégis csak lányok vagyunk.

Aztán minél több idegenbeli meccsre jártunk el, annál jobban sikerült bebizonyítanunk, hogy mi nem csak "divatszurkolók" vagyunk és nem is azért járunk ki meccsre, hogy a focistákat nézegessük.

Egyszer emlékszem tavaly februárban Debrecenbe utaztunk és az egyik Armada tag javasolta, hogy alakítsunk egy női szurkolói csoportot, amit nem is tartottunk rossz ötletnek. Akkor már elkezdtünk gondolkodni, hogy valóban jó lenne megalakítani ezt a csoportot, elvégre más magyar csapatoknak is voltak már női szurkolói csoportjai.

Mindenképp szerettük volna tudatni másokkal, hogy mi is ugyanúgy kiállunk a csapat mellett és hogy minden hazai meccsen, illetve ha tehetjük idegenbeli meccsen is képviseltetjük magunkat. Kezdetben még csak kettenvoltunk. Tavaly nyáron azonban az I. Renault Baráti Kör Kupán megismertük 3. alapító tagunkat. Egyre jobban felmerült bennünk a gondolat, hogy tényleg megalapítsuk a csoportot.

Az Armada név az alap volt, azonban a második nevünkön még gondolkodtunk. Először Armada Girls nevet szerettük volna, de ezt hamar elvetettük. Aztán egy másik szurkolói klub mintájára az Angels nevet választottuk. Így lettünk Armada Angels.

A drapinkat mi hárman készítettük el. Debütálásunk a Sopron elleni idegenbeli meccsen volt 2003. november 22-én. Sajnos ezt a meccset elvesztettük, de bízunk abban, hogy a rossz kezdés szebb jövot hoz! Hazai debütálásunk a Loki ellen volt.

Egyenlőre igen kevés taggal rendelkezünk (3 alapító tag+4fő), de reméljük ez idővel bővűlni fog.

De nekünk nem csak az számít, hogy mennyien vagyunk, hanem az, hogy mindegyik meccsen bíztatni tudjuk a CSAPATUNKAT!

AZZURRO AVANGUARDIA

Az Azzurro Avanguardia gyakorlatilag a 2002/2003-as idényben alakult egy Békéscsaba elleni focimeccsen, pár régóta meccsre járó barát összefogásával. A taglétszám aztán ennek a baráti körnek a kibővítésével érte el a 15-20 körül létszámot, ami az Azzurro Avanguardia állandó magjának mondható.

Eleinte - talán valamennyire érthetően - mindenki nagy álmokat szőtt, ám egy-két hónap és pár tucat meccs könnyen bebizonyította, hogy sok nehézségbe ütközünk. Az eltelt idő alatt céljaink tehát részben megváltoztak, és körvonalazódott, hogy ez a csoport valójában nem lehet az, aminek eleinte indult. Megmaradtunk egy alacsony létszámú baráti körnek, akik azonban igen lelkesek, és minden eszközzel próbálják bíztatni a ZTE FC, ill. a ZTE KK-t. Vannak rudasaink most már elég szép számban, és a kétrudasok száma is gyarapodni fog.

Az FTC elleni meccsen már az Armadával közösen füstöltünk, és voltak mérkőzések, ahol szurkolásban elég jól odatettük magunkat a lehetőségekhez képest (FTC, Haladás, Újpest).

A csarnokban talán csak mostanában kezdünk beérni, az őszi Körmend és Albacomp elleni meccsen végre valahára sikerült megteremtenünk egy jónak számító létszámot, és ha ezt sikerül megtartani, neadjisten bevonni a többi nézőt is az egyszerűbb dalokba, már sikeresnek mondhatjuk magunkat, hisz a kosárszurkolás terén teljesen önállóak vagyunk.

A hozzáálássunk talán eltér sok más csoportétól (viszont meg kell jegyeznem, hogy nagyon hasonló a szegedi Spartan Armyéhoz): lesz, ahogy lesz, mi meccsre járunk, marháskodunk, jól érezzük magunkat, és próbálunk hozzátenni mi is a játékhoz, segíteni a csapat sikereit. Azt hiszem valójában nem tekintünk olyan komolyan erre a dologra, mint ahogy azt sokan teszik más helyeken - még akkor sem, ha ezért bárki is lenéz, vagy elítél minket. Nem érdekes.

Végszónak talán ezúttal ennyit: MINDÖRÖKKÉ CSAK A ZTE!

Weblapunk címe: avanguardia.ini.hu

ZTE DEVILS

A ZTE Devils 2007. 03. 12-én alakult, az Újpest elleni hazai meccsen, melyet 2:0-ra megnyertünk.

Alapító tagjaink régóta minden meccsen kint vagyunk.

Várjuk ZTE szurkolók jelentkezését a klubba. Főleg fiatalabbakét (11-13 év). Terveink közé tartozik, hogy később együtt járunk meccsekre, lesz zászlónk, stb...

/ megosztás